Истина ослобађа и – побеђује

Милош Земан и извињење

Чешки председник је само званично обзнанио оно што се одавно знало о НАТО бомбардовању и тиме наговестио „нове ветрове“ у Европи, огрезлој у лажима и обманама када су Срби и Србија у питању

Ништа тако не потврђује изреку да „лаж обиђе пола света док истина обуче своје панталоне (или обује ципеле)“ као догађај, боље рећи изјава која је одјекнула ових дана из Прага. У поменутој изреци има и додатне симболике јер, иако није потпуно утврђено да ли она припада Винстону Черчилу (у вези с панталонама) или Марку Твену (у вези с ципелама), сигурно је да је она настала на Западу, простору на коме је лаж у новијој историји доведена до неслућених висина, као што је сигурно да њена данашња потврда долази са супротне стране, у овом случају из главног града Чешке Републике Прага.
Заслуга за ову малу елаборацију о лажи и истини припада чешком председнику Милошу Земану који се, приликом званичне посете председника Србије Александра Вучића, јавно извинио због бомбардовања НАТО-а и оценио дан је то било „грешка и горе од злочина“.
„Волео бих да као човек замолим српски народ да нам опрости. То ме све време мучило. Овом молбом да се опрости, решио сам своју вишегодишњу трауму, јер кајање ослобађа“, рекао је Земан и додао да је Чешка у марту 1999. била чланица НАТО-а тек неколико недеља, и да „зато није могла да нађе државу која би је подржала у противљењу нападу на Србију“.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *