PEČAT POKLANJA ČITAOCIMA – Čudotvorna ikona Majke Božje

 

Svetinja pred kojom se molio Sveti Jovan Šangajski

Ikona „Kurskaja Bogorodica“, čiju kopiju „Pečat“ poklanja čitaocima u narednom broju (663 – dvobroj koji će biti na kioscima od 30. aprila do 13. maja), znamenita je svetinja manastira Tumane, proslavljena mnogim čudesima i nebrojenim isceljenjima. Ovu ikonu Rusi su darovali srpskom narodu pre 85 godina. Po rečima igumana manastira Tumane, pisanog traga o ovoj svetoj ikoni nema. Sve što je poznato oslanja se na dva do danas prisutna predanja u manastiru Tumane koja su generacijama usmenim putem prenošena.
Poznatije od njih govori da čudotvorna ikona Majke Božije potiče iz jednog manastira iz okoline grada Kurska u Rusiji. Kada je početkom 20. veka, u nemirima tokom Oktobarske revolucije, manastir spaljen, na zgarištu crkve, u gomili šuta, monasi su pronašli neoštećenu ikonu Bo­gorodice. Samo štićena nevidljivom rukom Božjom, ikona je spasena i brižljivo čuvana. Pobožne ruke monaha donele su je u Srbiju. Po mestu nalaženja nazvana je „Kurskaja“. Kao velika svetinja čuvana je u crkvi Miljkovog manastira, gde su se ruski monasi nastanili. Pred njom se Bogu molio i veliki svetitelj naših dana, proslavljeni čudotvorac Sveti Jovan Šangajski. S ruskim monasima i ova sveta ikona 1936. godine dolazi u manastir Tumane. Drugo pak predanje, ništa manje značajno od prethodnog, o ovoj ikoni govori da je ona jedna od drevnih, originalnih ruskih čudotvornih ikona Bogorodice, ko­ja je tajno, da ne bi bila uništena, preneta u Srbiju.
Sveta ikona „Kurskaja Bogorodica“ čuvana je u Pokrovskoj kapeli manastira Tumane sve do 2010. godine, kada je po blagoslovu episkopa braničevskog Ignatija preneta u manastirsku crkvu i smeštena u bogato ukrašen tron. Pred njom gori kandilo koje se ne gasi i narod joj s velikim usrđem pritiče, moleći blagoslov Bogomajke i po veri dobijajući isceljenja.
Ova ikona je urađena u rusko-vizantijskom stilu, pripada ti­pu vladimirske ikone i pretpostavlja se da potiče s kraja 17. ili s početka 18. veka. Lik Bogorodice i Bogomladenca izuzetno vešto su oslikani, i kao i okov neobične su lepote. Na ikoni su do danas vidna oštećenja, nastala tokom vekova i usled mnogih progona i ratnih događanja.
Jedno je nesumnjivo, tvrdi iguman, onaj ko se u molitvi našao pred ovom svetom ikonom osvedočio se u blagodatna dejstva Duha Božjega i taj bescen dar sa sobom je u srcu poneo, na trajno i spasonosno pamćenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *