Edukacijom protiv nasilja nad decom

Nasilje nad decom, uključujući i njegov novi oblik koji se odvija u sajber-prostoru, postalo je fenomen kome se poklanja sve više pažnje, ne samo javnosti već i institucionalne.
U svrhu unapređenja borbe protiv nasilja nad decom, Evropska agencija za forenziku (EFA) pokrenula je međunarodni projekat „Obuka za zaposlene u osnovnim školama i vrtićima u slučajevima zlostavljanja dece“, čiji je nosilac Pedagoški fakultet Univerziteta u Ljubljani, a uz škole i predškolske ustanove iz Slovenije i Hrvatske, kao jedini učesnici iz Srbije, projektu su pristupili i Osnovna škola „Svetozar Miletić“ i Predškolska ustanova „Dr Sima Milošević“ iz Zemuna.
Kako navode organizatori, cilj ovog interdisciplinarnog projekta je obuka prosvetnih radnika i vaspitača da prepoznaju znakove nasilja i zlostavljanja kod dece u najranijem uzrastu, kako bi mogli da reaguju adekvatno i promptno u skladu s jasnim zakonskim procedurama. Obučeni nastavnici će potom držati seminare u drugim osnovnim školama i tako širiti stečeno znanje, čime bi se širila i mreža pomoći ugroženoj deci, a ranom detekcijom i delovanjem izbegle bi se, ili barem umanjile, potencijalne traumatske posledice u njihovom daljem razvoju.
U sklopu projekta obuke, koji je započeo u oktobru prošle godine, trenutno se privodi kraju prva faza kroz koju je, sprovedenim anketama i istraživanjima među decom i nastavnicima, utvrđeno da je naročito zastupljeno sajber nasilje, ali i da ga je istovremeno najteže detektovati.
„Briga o deci treba da bude primarna, sinergijski i sistemski zastupljena na svim nivoima društvenog delovanja“, kaže Gordana Srećković, direktorka škole „Svetozar Miletić“. „Naša škola je respektabilna ustanova, sa sjajnim rezultatima na svim nivoima takmičenja iz svih predmeta, ali nije izuzeta iz društvenog konteksta. Tako da i u našoj školi postoje slučajevi nasilja, vršnjačkog i porodičnog, ali trudimo se da reagujemo brzo, adekvatno i otvoreno. S ovom obukom, od koje očekujemo i poboljšanje rada u školi i unapređivanje kompetencija predavača, podići će se i nivo bezbednosti i sigurnosti naših učenika.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *