Едукацијом против насиља над децом

Насиље над децом, укључујући и његов нови облик који се одвија у сајбер-простору, постало је феномен коме се поклања све више пажње, не само јавности већ и институционалне.
У сврху унапређења борбе против насиља над децом, Европска агенција за форензику (ЕФА) покренула је међународни пројекат „Обука за запослене у основним школама и вртићима у случајевима злостављања деце“, чији је носилац Педагошки факултет Универзитета у Љубљани, а уз школе и предшколске установе из Словеније и Хрватске, као једини учесници из Србије, пројекту су приступили и Основна школа „Светозар Милетић“ и Предшколска установа „Др Сима Милошевић“ из Земуна.
Како наводе организатори, циљ овог интердисциплинарног пројекта је обука просветних радника и васпитача да препознају знакове насиља и злостављања код деце у најранијем узрасту, како би могли да реагују адекватно и промптно у складу с јасним законским процедурама. Обучени наставници ће потом држати семинаре у другим основним школама и тако ширити стечено знање, чиме би се ширила и мрежа помоћи угроженој деци, а раном детекцијом и деловањем избегле би се, или барем умањиле, потенцијалне трауматске последице у њиховом даљем развоју.
У склопу пројекта обуке, који је започео у октобру прошле године, тренутно се приводи крају прва фаза кроз коју је, спроведеним анкетама и истраживањима међу децом и наставницима, утврђено да је нарочито заступљено сајбер насиље, али и да га је истовремено најтеже детектовати.
„Брига о деци треба да буде примарна, синергијски и системски заступљена на свим нивоима друштвеног деловања“, каже Гордана Срећковић, директорка школе „Светозар Милетић“. „Наша школа је респектабилна установа, са сјајним резултатима на свим нивоима такмичења из свих предмета, али није изузета из друштвеног контекста. Тако да и у нашој школи постоје случајеви насиља, вршњачког и породичног, али трудимо се да реагујемо брзо, адекватно и отворено. С овом обуком, од које очекујемо и побољшање рада у школи и унапређивање компетенција предавача, подићи ће се и ниво безбедности и сигурности наших ученика.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *