ILI-ILI I POSLE TOGA – „Samo nas Bog može spasti…“

… posudićemo ovaj naslov od Hajdegera, jer se dilema o kojoj je on pre pola veka „dugo razmišljao“ samo zaoštrava

Izgleda da niko od nas nije zaboravio Bogovađu! A ima već dva meseca kako se Srbija suočila s video-klipom od nepun minut na kome se vidi kako crnpurasti dečaci viču na mlađu ženu i guraju joj pod nos ponjavče… Ona ih nešto pita s besciljnom zbunjenošću i zaprepašćenog pogleda… Njena drama traje pet sekundi… sekund je dodir njenih usana na platno… a onda provala oduševljenja kao da je lopta na školskoj fudbalskoj utakmici ušla u mrežu… konfeti, stisnute pesnice, urlanje, buka…

KAZNA GOMILE Prvo, jasno je da je žena – saznali smo, ima 34 godine – nešto učinila zbog čega je gomila rešila da je kazni. Presuda i kazna gomile je uvek bezuslovna i ljudski ponižavajuća.
Onda su pravnici rekli da je rulja mladih ljudi „izvršila krivična dela prinude, zlostavljanja i mučenja, povrede ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti i uništenja tuđe stvari“. Po policijskoj intervenciji, to je učinilo njih pet od stotinak. Uhapšeno je „pet maloletnih državljana Avganistana starosti 15, 16 i 14 godina“. (Zašto li su za njih pet ovako poređane godine starosti!?) Oni su štićenici Centra za azil u Bogovađi. Objekat je Komesarijat za izbeglice zakupio od Crvenog krsta Beograda 2011.
Bes maloletnika proizlazi iz njihovog verskog habitusa – oni su muslimani koje je povredilo što je službenica Komesarijata, reklo bi se iz nehata, valjda nagazila jednu od prostirki na kojoj oni kleče kad se mole – pet puta na dan.
Tako smo stigli od suštine: nije da ne postoji u ovom društvu da gomila mladih maltretira osobu koja je zadužena za održavanje reda grupe (škole, na primer), nisu nam nepoznati ni sukobi s grupama drugih državljanstava (sukobi navijača, na primer), ali ovo je – verski sukob. Da, i to je – islam, od kojeg je strah na Zapadu „u modi“.

MIGRANTSKI PROBLEM Zaprepašćenje je bilo veliko, ali reakcija gotovo da nije bilo. Država je mučala, kako to inače radi od početka „migrantske krize“. Posle Kosova, migranti su naš najkompleksniji i dugoročno najteži problem. I bez obzira što ima Orbana u susedstvu, naša država je i slepa i gluva. Javi se Kancelarija zaštitnika građana, koja je toliko važna da je svima jasno da služi samo da se pažnja razvuče a bes otupi. Saznajemo da oni imaju Odeljenje za hitno postupanje kojem treba deset dana „kako bi prikupili informacije o incidentu, utvrdili razloge zbog kojih je do njega došlo, kao i načine na koje je organizovano obezbeđenje tog centra“. I? Pa, ništa. Valjda pišu neke izveštaje.
Sama vlada se više koncentriše na ulične nemire u Mjanmaru (ovu državu smo nekad zvali Burma) nego na migrante. U početku se s najvišeg mesta insistiralo da mi na migrante gledamo kao na izbeglice. Ali ta vrsta naše lojalnosti prema Evropi valjda je bila smešna i Sebastijanu Kurcu, čiji činovnici tvrde da postoje i tajni ugovori srpskih vlasti o našim specijalnim obavezama, pa se reteriralo. Kad mora da se o njima nešto kaže, bar se zovu normalnim imenom.
Mediji su i o Bogovađi izveštavali šturo. Naslovi duži od tekstova. Dva-tri fakta. Što se više koncentrišeš, manje znaš. I u svim medijima isto. Nema televizije koja će poslati kameru ili novina koje će strpati reportera u auto pa „na lice mesta“. Potpuna saglasnost i provladinih i pro-junajted-grup medija. Omerta! Betonski stamen zavet ćutanja, prema građanima.
Uleti ponekad odnekud u „TV javljanjima uživo“ pobesneli građanin, ali voditelji su izvežbani da kažu „dobro, nije to tema“. Oprezno se izveštava i o problemima s migrantima u drugim zemljama. Problem s kampom u okolini Bihaća vest je mesecima, ali naše medije ne zanima. Imamo mi važnija posla.

INTEGRACIJA MUSLIMANA Zemlja čije je „strateško opredeljenje Evropska unija“ mogla bi bar da prati očajničke pokušaje Zapada da reši problem koji migranti najavljuju. Na primer, Francuzi donose zakon o borbi protiv islamskog ekstremizma.
Kad je u okolini Pariza 16. oktobra prošle godine nastavniku istorije i geografije Samuelu Patiju odrubljena glava, predsednik Francuske se dosetio da je „ubijen jer je bio oličenje Republike“ a „islamisti žele da nam oduzmu budućnost“. Bili su to samo novi primeri bleštavih fraza na gomili koja je verovatno već viša od Ajfelovog tornja, a kao odgovor na „talas džihadističkih napada od 2015. u kojima je ubijeno više od 250 ljudi“. Pred verski fundamentalizam mali Makron je bacio zakletvu „da se Francuska nikada neće odreći prosvetiteljskih vrednosti“. Mora da se onim ISIL-ovim ratnicima podigla kosa na obrijanim glavama.
Svako društvo koje misli da će mu zakoni rešiti probleme pred kojim je ono nemoćno, istorijski je inferiorno.
Ne, nećemo ulaziti u raspravu kako u današnjem svetu stoje prosvetiteljske ideje, ali ako pogledate rezultate napora francuske Republike u privođenju muslimana prosvetiteljskim vrednostima videćete – krah.
Evo činjenica koje se tiču stilova života, a u čemu je Zapad bio najuticajniji. Početkom 1990-ih oko 60 odsto muslimana u Francuskoj je postilo Ramazan, a 2000. ih je između 67 i 71 odsto. Tokom 1990-ih, 35 do 39 odsto muslimana reklo je da pije alkohol, to je palo na 32 odsto u 2011. i svega 22 odsto u 2016. Procenat muslimanskih žena koje nose marame porastao je sa 24 odsto u 2003. na 35 odsto u 2016. Možda je najčudnije da je nedavna anketa pokazala da su mladi muslimani neprijateljski nastrojeniji prema zabrani seksa pre braka nego roditelji. „Žena treba da ostane nevina do braka“, kaže 55 odsto muslimana starijih od 50 godina, a 74 odsto njih od 18 do 24 godine je takvog mišljenja.
Faktor razdvajanja u francuskim školama nisu društvene klase nego etnička pripadnost: 37 odsto nastavnika kaže da su se samocenzurisali da ne vređaju učenike, a 59 odsto kaže da je u Francuskoj sekularizam ugrožen. Naravno, ne od Rimokatoličke crkve.

PITANJE BOGA U sukobu s islamom savremena „pravna država“ – koja je proizvod ocvalog prosvetiteljstva i moralno ispražnjenih društava – nema šanse. To je sukob Božjeg i ljudske umišljenosti da može da uredi sve kao Bog. Javi se s vremena na Zapadu misao upozorenje… „Samo nas Bog može spasti“ rekao je u intervjuu „Špiglu“ u maju 1976. Martin Hajdeger, jedan od najvećih mislilaca XX veka. A to znači da nam „preostaje jedina mogućnost da se u mišljenju i pitanju pripremimo za pojavu Boga, ili za odsutnost Božju u našoj propasti“.
I mi Srbi smo u tom nadfilozofskom proročanstvu. Zato je zaludno iscrpljivati se u besu na momčiće iz Avganistana, oni jesu, kako pišu iznervirani čitaoci na internetu, „militantni, primitivni. Priznaju samo svoju veru a da su ostali za njih nevernici“. Iz svoje drame – da, kako je izbrojao UNICEF, „deca mlađa od 18 godina čine 40 odsto raseljene populacije u svetu, odnosno čak 30 do 34 miliona od ukupno 79,5 miliona raseljenih lica“ – „oni nas preziru. Njih treba vratiti odakle su došli. Šta će mladi muškarci bez žena i dece u izbeglištvu. I naša vlast i Evropa zatvaraju oči pred podmuklim planovima ovih muslimana“.
Ali kakvi god su njihovi planovi, nas može spasti samo naša snaga – i ako smem da parafraziram Hajdegera, „mogu da odgovorim kratko, i možda nespretno, ali nakon dugog razmišljanja“: policija i zakoni „neće biti u stanju da izvrše bilo kakvu trenutnu promenu u trenutnom stanju sveta“. I: to važi ne samo za prosvetiteljski utemeljene države, globalističke naddržavne i nadnacionalne strukture, i njihove tehničke superstrukture (internet, medije, veštačku inteligenciju), „već i za sve čisto ljudske refleksije i napore. Samo nas Bog može spasti“.
Da se Stefan Nemanja ponašao kako od nas danas traži NVO-sektor, i sve što tako misli i dela, nas ne bi bilo. Računajte da su naša prošlost i naša budućnost – deo univerzalnog. „Bog je slobodu dao za čovjeka“ da izabere. Drugi će vas po tome ceniti.

4 komentara

  1. Sumnjamo da će nas ovde spašavati Bog ! Radi se o jednoj od, kroz svu istoriju, nebrojeno mnogo najezdi-preseljenja čitavih naroda u povoljnije krajeve i na prostore naroda sa manjom energijom, iza čega, trebalo bi da verujemo, stoji upravo Bog. Sa pojavom nauke i tehnike toga je manje jer su efikasnija sredstva odbrane napadnutih.
    Ovoga puta, po svemu izgleda, najezdu su pokrenuli elitni krugovi zemalja žrtava te seobe. Opštepoznata su i sa prilično verovatnoće, nagađanja o motivima za ovo delo – nedelo, dok se u pogledu posledica stvari, zbog svoje gromadnosti jednostavno ne mogu sagledati !
    Božije puteve ne znamo, ali dobro znamo da nas je naoružao pameću, energijom i udovima, i tako osposobio da se borimo. Pobediće, kao i obično energičniji snažniji itd., pa će pobednici ishod tumačiti upravo kao volju Božiju.
    Ostaje nam dakle da uložimo svu silu, i sve sposobnosti da ovo predotvratimo da bismo onda konstatovali da je na našoj strani bio Bog. U protivnom . . .
    Mi još pouzdano ne znamo da li su muslimani zahvaćeni pasioniranom energijom u smislu tumačenja L.Gumiljova ( on je utvrdio 11 takvih velikih planetarnih slučajeva ! ) ili je u pitanju naprosto energija “ušteđena” na raznim aktivnostima života na kojima je drugi nemilice rasipaju.
    Radeći profesionalno, proveo sam 16 godina u 6 muslimanskih zemalja, i znam; mešanje civilizacija je anticivilizacijski čin sa opasnim posledicama ! Ovo je naprosto jedna ludost.

  2. Unutrašnji dijalog o Kosovu, glas naroda

    Univerzalan poučan članak S. Reljića.

    POSLE KOSOVA Največi problem je migrantska kriza, naseljavanje migranata u Evropu i šire. Dodaću i zabrinjavajući problem bele kuge kod Evropskih hrišćana i Srba pravoslavaca-hrišćana, koja otvara prostor i ideološki pristup za širenje islama! Primer iz Bogovadje jasno govori da se radi o verskom fanatizmu indoktrinirane maloletne muslimanske omladine. Jasno je i zna se ko širi tu indoktrinaciju, ko ima najveći verski uticaj na narodne mase, ali se to prećutkuje.

    NEADEKVATNA POLITIKA Protiv ekstremne islamizacije nijedna evropska i balkanska država ne vodi adekvatnu politiku da se taj proces zaustavi, jedino Madžarska u priličnom domenu u zadnje vreme! Politika pojedinih EU država za integraciju muslimana (da nauče jezik domaćina i poštuju standarde i hriščansku kulturu), je vrlo nedelotvorna, naivna i kontra produktivna: više doprinosi da se muslimani prostorno utemelje i propagiraju-šire svoju islamsku veru koja u bitnim elementima je neprihvatljuva za hrišćane i pravoslavce. Na primer muslimanska vera zabranjuje muslimanskim ženama da se mešaju i stupaju u brak sa nemuslimanima, a to ne važi za muslimane-muškarce koji u ogromnom broju menjaju verski i nacionalni identtet hrišćanskih žena i na taj način smanjuju natalitet hrišćana. Statistika ako se vodi o mešovitim brakovima u EU (i Srbiji sa KiM, jer je u sklopu teme: muslimanski migranti iz Albanije prilično su se naseljavali u našoj pokrajini /KiM/ u Titivo vreme) brzo bi nas ubedila?

    INTEGRACIJA MUSLIMANA je nemoguća jer je islam dijametralno suprotan hrišćanskim vrednostima. Može samo da se zaustavi islamizacija Evrope uvodjenjem specijalnih političkih principa i to:

    1). Principi za versko i nacionalno jedinstvo hrišćana i pravoslavaca (jedinstvo i sloga države i crkve u odbrani nacionalnih interesa);
    2). Princip pariteta i reciprocieta, ramnoteža u svim odnosima (recipročne mere u svim domenima društveno političkog i kulturnog života);
    3). Paritet u demografiji, hrišćani finansijski da podstiču hrišćanske žene na radjanje (interni interes);
    4). Etnički odnosi hrišćana i drugih nacionalnosti i nacionalnih manjina da se odvijaju na ramnopravnoj osnovi “po bračnom paru – a ne po broju dece” (dečji dodatak, socijalna dvanja… bez privilegija manjinskih zajednica: ne može azijski natalitet a evropski standard);
    5). Paritet i reciprocitet u mešovitim brakovima. Ne mogu hrišćani da utiču na muslimanske žene da stupaju u mešoviti brak sa nemuslimanima-hrišćanima (muslimani ne prodaju veru za ve..ru), ali mogu na verskoj osnovi, pa i zakonski, da utiču na hrišćanske žene da se drže svoje vere i nacije, kao borbu protiv islamizacije; CRKVA je u prošlim vekovima imala tu ulogu ujedinitelja i branitelja pravoslavne vere, nacionalnog identiteta i tradicije, ali sa odvajanjem crkve od države crkva je igubila tu ulogu, ustupljen je prostor nacionalnim manjinama sa separatističkim pretenzijama da šire svoj uticaj i muslimansku veru na štetu Srba, rijaliti programima koji šire sodomu i gomoru, protivno porodičnim vrednostima (da ne navodim brojne primere). Nastavak …

  3. Migrantska kriza je veliki problem Srbije, protokom vremena, i sa više “!izbeglica”, postaće ogroman i nerešiv. Veliko mešanje tako različite civilizacije od naše, vernika druge vere – nepomirljivih i fanatičnih – ne može da izađe na dobro. jer, ne radi se o mirnom narodu koji traži spas od rata u svojoj zemlji. To je planski smišljeno već i samim vođenjem agresivnih ratova od strane Amerike na prostorima muslimanskih država. Oteti tuđe bogatstvo, izgraditi baze, uspostaviti svoju dominaciju, pokrenuti mase ljudi (mnogi su, zaista, u bekstvu od ratnih dejstava, ali uz njih, svakako, još više ima onih koji “beže” sa mračnim namerama – mladih muškaraca sposobnih da nose oružje), oslabiti Evropu menjanjem demografske strukure, rasipanjem sredstava, iscrpljujući snagu u sukobima sa migrantima… Jer oni se nisu razmileli po Evropi u želji da postanu žitelji zemalja u koje su dospeli, da prihvate zakone tih zemalja, da se integrišu… Ne! Oni, nimalo zahvalni za gostoprimstvo, nameću svoja pravila i za njih se bore – svim sredstvima
    Tako i kod nas. Naše granice su za njih otvorene, oni dobijaju državljanstvo ukoliko žele, prema njima postoji obaveza drugačijeg ponašanja “da ih ne bismo vređali” – već su počeli da nas menjaju! rekla bih, dotle, dok ne nametnu šerijatski zakon i Srpkinje ne budu primorane da nose marame. Oni su, za neke iz državnog vrha naš izlaz za sve praznija sela? Kako je nekome takva glupost mogla da padne na pamet! Pridošlice iz vukojebina i pustinja da se prihvate motike? Hahaha! U nekim krajevima naše zemlje stanovništvo već ima velike probleme, a odgovorni – pišu neke izveštaje od kojih ugroženo stanovništvo nema nikakve koristi – tipično naše razvodnjavanje problema. A migrante, zaglavljene kod nas, ne možemo oterati, ali ih možemo sprečiti da ulaze u zemlju. Zasad, jedino nas spasava što nismo za njih atraktivna zemlja, odredište prvog izbora…
    Muslimani su porodični ljudi – ne razglabaju o broju rodova i rodnoj ravnopravnosti, nego rađaju decu na način, jedino moguć počev od prvih ljudi na Zemlji; njihova vera je jaka, ali za njih i jedino ispravna – potpuno su verski netolerantni, pa, ako im se samo pruži prilika, svi ćemo jednom biti muslimani, milom ili silom.
    Kakve su sve probleme migranti nametnuli samo Italiji! Francuzima, Nemcima… ne dao Bog nikome.
    Amerika je daleko, zaštićena okeaunima, do nje migranti ne mogu da dospeju. A najbolje bi bilo — brodovima ih sve otpremiti tamo – kad su već Amerikanci tako nacionalno i verski, kobajagi, tolerantni, i drugima kroje neke kvote za primenje migranata; uostalom, Amerika je obećana zemlja, zar ne? Nažalost, to nećemo videti, ali Amerika je počela da urušava samu sebe, a tu su i neprevidive prirodne katastrofe… Pa, Bog će reći poslednju reč!

  4. ”hrišćani i pravoslavci”- pobogu , zar pravoslavci nisu hrišćani.
    ne mogu da poverujem u ovo što je napisano.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *