IZLOG KNJIGE

Grejson Peri
IGRA ZA GALERIJU
Službeni glasnik, Beograd

Ovu knjigu odlikuju izuzetna komunikativnost i živost duha. Oštroumna i zabavna, ona prikazuje Perija ne samo kao likovnog umetnika već i kao vrsnog pisca… Ona je delo čoveka koji kaže: „Moj posao je da uočavam stvari koje drugi ne uočavaju.“ Puna je dubokih uvida i pronicljivih sudova. Mislim da je to razlog zbog kojeg ljudi vole Perija. Zaista je vispren. Govori stvari za koje bismo poželeli da smo ih se sami setili i postavlja pitanja koja bismo i sami postavili: Šta je umetnost? Kako možemo proceniti da li ono što posmatramo ičemu vredi? Da li je opravdano uvažavati neke umetnike? Kako je zabeleženo u „Sandej tajmsu“, „ova knjiga vrvi od uspelih dosetki, karikatura, nezaboravnih epigrama, ali je, nadasve, prepuna inspirativnih ideja, koje vas teraju da na svakoj stranici zastanete i uđete u raspravu s autorom. Do sada nisam pročitala toliko podsticajan kratki vodič kroz umetnost. Trebalo bi ga štampati kao priručnik za nastavu u svim školama“.

Mihailo S. Petrović
BORBE STAROG BEOGRADA
Portalibris, Beograd

Autor prikazuje najstariju prošlost Beograda. Budući da se nalazio na raskršću trgovačkih i osvajačkih puteva, njegova istorija je burna. Upoznaćete Beograd od pojave Kelta na njegovim prostorima, vladavine Rimljana, Huna, Turaka do oslobođenja 1862. godine. Kroz vekove grad je znatno menjao arhitekturu, reljef, strukturu stanovništva. Otkrićete i kako je izgledao nekada, zbog čega se zvao Singidunum, šta se nalazilo na mestu današnjeg Studentskog parka, kako su Dorćol i Avala dobili ime, ko je prvi beogradski štampar i kako je Beograd dobio prve škole i univerzitet.

Stevo Ćosović
JUNACI IZ USTANIČKE EPOPEJE FILIPA VIŠNJIĆA
Svet knjige, Beograd

U ustaničkoj epopeji Filipa Višnjića, koja sadrži dvanaest pesama o ljudima i događajima iz Prvog srpskog ustanka, opevani su istaknuti junaci, knezovi, ratnici i megdandžije, a pomenut je i niz drugih poznatih ili manje poznatih ličnosti. Sve ličnosti koje je Višnjić pomenuo ili opevao predstavljene su u ovoj knjizi pojedinačno, zasebnim tekstom. Njihovi pesnički portreti umreženi su biografskim podacima i istorijskim činjenicama kojima se dokumentuju ljudske osobine, junaštvo i viteški moral srpskih ratnika. Neki od njih su čuveni i znameniti junaci čiji podvizi trajno podsećaju na blistave trenutke srpske istorije.

Dragan R. Mlađenović
OGLEDI O SRPSKOJ MUZICI
RTS izdavaštvo, Beograd

Od prvih interesovanja za ranu muziku, od osnivanja ansambla Renesans (1969), želja Dragana Mlađenovića je bila da rezultate istraživanja predstavi savremenoj publici, pri čemu profesionalna ozbiljnost i poznavanje istorije muzike nikada nisu dolazili u pitanje. Istorijski instrumenti i istorijsko, što će reći autentično izvođenje rane muzike, istorijski kostimi – sve je to izneto pred savremenu publiku koja ih je razumela i prihvatila. Godinama su koncerti ovog ansambla bili posećeni i prihvatani jednako kao i koncerti pop i rok muzike, koja je bila deo masovne kulture.
Kako u predgovoru ističe Emilija Cerović Mlađa, „sa jednakom ozbiljnošću proučavane su i interpretirane muzička baština drugih evropskih naroda i muzička tradicija srpskog naroda. Kredo je uvek bio: muziku u profesionalnoj interpretaciji predstaviti savremenoj publici. Sa istim načelom nastali su i Mlađenovićevi ’Ogledi o srpskoj muzici’, koji su sada predati čitaocima. Mada izrasli iz mnogogodišnjih istraživanja, a pisani uz korišćenje činjenica i naučnog aparata, ogledi su pisani jezikom i stilom prijemčivim i zanimljivim za široku čitalačku publiku“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *