Dubokom preradom do najsavremenije rafinerije

Duboka prerada s tehnologijom odloženog koksovanja ključni je projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu. Kakve rezultate nudi ova savremena tehnologija?

Berovatno ste čuli vest da je odnedavno u pančevačkoj rafineriji počela s radom Duboka prerada. A da li znate šta je Duboka prerada i koje nam sve koristi donosi?

Duboka prerada s tehnologijom odloženog koksovanja ključni je projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu. To znači da se ovim projektom povećava dubina prerade na 99,2 odsto, a samim tim prestaje se s proizvodnjom visokosumpornog mazuta i povećava se proizvodnja najkvalitetnijih goriva – dizela, benzina i tečnog naftnog gasa. Početak rada postrojenja Duboka prerada ujedno označava i početak proizvodnje koksa u pančevačkoj rafineriji, koji je do sada uvožen u našu zemlju.

TEHNOLOŠKI POSTUPAK Kada je reč o samom tehnološkom postupku rada Duboke prerade, osnovu čitavog procesa čine dva reaktora u kojima ostatak nakon zagrevanja prolazi proces koksovanja, pri čemu dolazi do dodatnog izdvajanja belih derivata. Nakon ovog procesa sprovodi se postupak hidrauličkog bušenja, sečenja i istovara koksa u sistem transporta i utovara. U ovom procesu, osim standardnih aparata koji se koriste u preradi nafte poput peći, kolona, izmenjivača toplote i pumpi, izgrađena je i montirana oprema za bušenje i sečenje koksa, zatim transportne trake, kao i posebni sistemi za skladištenje koksa. Izgrađena su i dva silosa zapremine po 1.750 metara kubnih, te se sa sigurnošću može reći da je realizacijom ovog projekta Prerada NIS-a dobila niz novih i modernih tehnoloških procesa koji će svakako predstavljati izazov za specijaliste i zaposlene u Rafineriji. Tokom čitavog procesa izgradnje Duboke prerade poštovani su svi zakoni i propisi naše zemlje, a sve aktivnosti sprovođene su u skladu s najvišim ekološkim i standardima bezbednosti na radu. Važno je pomenuti i to da je tokom izvođenja radova prednost data domaćim kompanijama, te je bilo ukupno oko 80 odsto naših izvođača, a realizovano je više od 7 miliona radnih sati za vreme procesa izgradnje.

TREND STALNOG INOVIRANJA S ekološkog aspekta sa sigurnošću se može reći da se Dubokom preradom ujedno i unapređuje zaštita životne sredine i očuvanje prirode, što predstavlja jedan od prioritetnih ciljeva poslovanja kompanije NIS. Naime, jedna od glavnih prednosti je ta što se prestaje s proizvodnjom mazuta s visokim sadržajem sumpora. Na taj način će se poboljšati ekološka situacija u celom regionu. Pored toga, izgradnjom Duboke prerade unapređena je energetska stabilnost Srbije, a kada je reč o proizvodnji koksa – koriste se najsavremenija tehnološka rešenja i tehnologije kojima se obezbeđuje brižljiv odnos prema životnoj sredini i minimalna upotreba energetskih resursa.

„Izgradnjom postrojenja Duboka prerada i njegovim puštanjem u rad kompanija NIS nastavlja trend stalnog inoviranja i poboljšanja svojih postrojenja i procesa u cilju obezbeđenja konstantne ponude visokokvalitetnih goriva, kao i uvođenja novih čistih tehnologija. Ovim postrojenjem postigli smo optimalno iskorišćenje kapaciteta rafinerije u Pančevu i povećanje efektivnosti prerade nafte, sa 86 odsto koliko je bilo u 2017. godini na 99,2 odsto, a kapacitet novog postrojenja sada je 2.000 tona na dan. Realizacijom projekta Duboka prerada Rafinerija nafte u Pančevu jedna je od najsavremenijih rafinerija u ovom delu Evrope“, rekli su u kompaniji NIS za „Pečat“.

Sa sigurnošću se može reći da je ovo najznačajniji projekat kompanije NIS u poslednje vreme u koji je uloženo više od 300 miliona evra. Na njemu su angažovana 63 nova zaposlena.

Poštovanjem principa održivosti i konstantnim ulaganjem u procese modernizacije, ali i u svoje zaposlene, kompanija NIS korača sigurnim putem uspeha i s pravom nosi titulu jednog od lidera na našem tržištu.              

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *