Svetionik – Remora države

Mural by Vanja, detalj, Herceg Novi, foto N.M.

Uronjeni smo u luda vremena, te valja sačuvati ponajprije djecu. Slutim, iako ne mogu da dokažem, kako će izgubljene školske godine biti ništavne u geografiji u kojoj je kvalitetno školstvo ionako osuđeno na propast, da bi sudbina remora države time dugoročno bila zacementirana

Kaže Andrić: Stav je u službi čoveka.
No iako dolazi iz pera nobelovca, da li je to dobra formula?
Tim prije što nisam ni diplomata ni političar tvrdim da stav uvijek mora da bude u službi istine. Jer ako je stav u službi čovjeka, tada čovjek može danas da bude monarhista, sutra komunista, preksutra socijalista, onda radikal-republikanac, pa naprednjak, vjernik Novog svjetskog poretka, a na kraju i bog kad se pogleda u ogledalo.
Stav mora da bude u službi istine inače će se raspasti kosmos. Stav nikako ne smije da bude u služi čovjeka.
U moru slika koje nam dolaze iz Amerike od 3. novembra, vidimo kako mlada žena vrišti na ulici: Uništen je moj svijet! Ona misli da je Amerika do te mjere zagađena prljavom igrom oko pokradenih izbora da će pravno mrcvarenje što slijedi zatrovati i resto Planete.
U danu izbora za američkog predsjednika neke su stvari u vezi s korona-narativom postale jasnije nego ikad. Maske nisu ni bile uvedene da bi uskoro bile skinute, niti su se širom svijeta rastegle između ušiju i usta da bi naudile Trampu.
Nego svima nama, suvišnima.
I mnogi su suvišni ustali po zapadnom svijetu, samo što to mediji glavnog toka ne bilježe. Što se kroz cenzuru društvenih mreža probije, probilo se, ali javnost nema generalni utisak kako su se simplices – obični i prosti ljudi – digli na bunu. Jer većinski nisu. Zašto? Zato što su simplices, narod bez vođe, predodređen za ekonomsku mužu a onda i za odstrel.
Većina i dalje gleda svoja posla, jer je stav u službi čovjeka, taman kao i onda kada je naočigled sviju nastajala Hitlerova Njemačka.
Danas oko svojih vratova osjećamo hladne prste svjetske vlade koja deboto postoji; ona funkcioniše, iako iz sjenke.
Kad bismo imali prilike da vidimo kartu svijeta nalik onim istorijskim, na kojima je istom bojom bilo obilježeno ogromno carstvo Aleksandra Makedonskog, ili Rimsko carstvo – pozlilo bi nam. Još je veće carstvo što se koti oko političkog Vašingtona.
Ali ima nečeg trulog u toj državi danaske. Predatorska tvorevina, rodno mjesto mnogih opačina, i dalje je izvoznik opasne ideologije o izuzetnosti.
Prezadužena je, a pametuje. Reper demokratije, uhvaćena u krađi izbora.
I sad: Umjesto da svjetski lideri zauzmu stav koji bi bio u službi istine, na sceni je fenomen remore. Šta su remore?
To su ribe koje se, posebnom prijanjalkom, vezuju za veći entitet, ražu, tunu, sabljarku, obično ajkulu – da bi putovale morima i okeanima. Priljubljene za velike ribe, remore dobijaju zaštitu, a i hrane se lakše jer konzumiraju domaćinove ostatke, uključujući i njegov izmet.
U nekim geografijama proces promjene svijesti je do te mjere poodmakao da se može govoriti i o remora državama.
Zašto je Njemačka morala da uvede sankcije Rusiji iako joj se to nikako ne isplati? Zato što je ekonomski džin a politički patuljak, okupiran pride, zato što je Njemačka jedna velika remora država. Da li su Srbija i Crna Gora takođe? Dakako. One su čak postale po simplices upravo preopasne, koliko samo zavise od američkih otpadaka: u odabiru kadra, u uvozu nezdrave hrane i tehnologije, u uvozu fatalnih koktela zvanih vakcinama.
Tranzicija na fiktivnom američkom tronu može potrajati do Jovanjdana, a može se okončati i kakovim čudom. Uronjeni smo u luda vremena, te valja sačuvati ponajprije djecu. Slutim, iako ne mogu da dokažem, kako će izgubljene školske godine biti ništavne u geografiji u kojoj je kvalitetno školstvo ionako osuđeno na propast, da bi sudbina remora države time dugoročno bila zacementirana.
Stoga planiram da djeci što su do mojih skuta budem učitelj svega, premda sam na Filološkom fakultetu polagao samo metodiku nastave srpskog jezika i književnosti. Opšte je znanje ionako jedno, samo smo ga mi, radi lakšeg usvajanja, podijelili obično na 45-minutne časove iz geografije, istorije, matematike, fizike… Koje dijete ne čuje da ga je rodio Bog, tome sutra vrijedi li govoriti da stav nije u službi čovjeka nego samo i jedino istine?
A koje dijete sazna da ga je rodio Bog, biće ustrašeno kad mu oca kao vola budu mlatili zato što na otvorenom nema masku, ali će zapamtiti teror remora države ili režim onoga čije se ime ne pominje. Bajden može i ne mora da preživi svoju pobjedu. Isto kao i Tramp. Ali istina jednog dana mora, i hoće.

Programski format Svetionika jeste da bljeska s upravo bokokotorske nulte nadmorske. S jedine geografije na svijetu na kojoj naš narod i dalje živi uz more

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *