DUH KULTURE I SVETLA SRPSKE PRESTONICE

Srpska prestonica domaćin Festivala kulture FesK

Pazi šta čitaš, važno je!

Oseku na prestoničkoj kulturnoj sceni, nadasve književnoj, „prekinuo“ je jubilarni peti Festival kulture Fesk „Pazi šta čitaš“, koji je od 2. do 4. oktobra održan na Otvorenom platou zgrade Protokola, Terazije 34, u organizaciji izdavačke kuće „Heraedu“ iz Beograda

foto: Beoinfo
Festival FesK otvoren je 1. oktobra svečanom dodelom nagrada. U prisustvu gostiju iz Beograda, Srbije i regiona, uručene su nagrade iz različitih kategorija. U kategoriji „Knjige koja ima trajnu vrednost ili ostvaruje važan naučni doprinos“ nagradu su osvojili Sabrana dela Radomira Konstatinovića urednika Gojka Tešića, Umešnost komuniciranja Danijele S. Petrović, Podaci za istoriju srpske crkve i naroda Ivana Stepanoviča Jastrebova i Zašto liberalizam propada Patrika DŽ. Denima. Specijalno priznanje za izdavački projekat monografija dobila je knjiga Medvednjak – duhovno središte iz neolita. Specijalno priznanje za dobro uređenu knjigu osvojila je knjiga Snovi o prošlosti i tradiciji: Oga Benson Ljiljane Gavrilović i Biljane Milenković Vuković.
U kategoriji „Za knjigu koja doprinosi inovativno-obrazovnoj praksi“ nagradu su osvojili naslovi Surova klasika – rediteljski zaokret u tumačenju dramske klasike Ksenije Radulović, Bog – ljudska istorija Reze Aslana i Rečnik suvišnih reči Gordane Đerić. U poslednjoj kategoriji „Za vredno reprint izdanje stare knjige koja ima obeležja neprolazne vrednosti“ nagradu su osvojili Dijagnoza društva i vremena Vladimira Dvornikovića i Gorički zbornik Fototipije. Specijalna nagrada organizatora za projekat „Male slobodne biblioteke“ i širenje čitalačke kulture među mladima dodeljena je Oliveri Olji Jelkić.
„Nije bilo lako organizovati ovakvu manifestaciju u vreme restriktivnih mera, ali uz trud i veliku volju uspeli smo beogradskoj javnosti da predstavimo najbolje naslove iz različitih oblasti u ovom trenutku. Posebno mi je drago što smo na ovom neobičnom platou uručili nagrade osobama koje ih zaista zaslužuju i sa kojima ćemo se družiti do kraja FesKa. Od značajnijih dešavanja na festivalu posebno bih izdvojila foto-dokumentarnu izložbu o Luki Ćeloviću Ostvarenje srpskog sna, te programe Tradicija pro futuro i Zvučanje i značenje. Na festivalu su predstavljeni programi naših gostiju iz Banja Luke, Kotora i Petrovca na moru. Kao što možda znate, još je neizvesno održavanje Sajma knjiga pa je u ovom trenutku FesK jedina manifestacija posvećena književnosti“, rekla je Zorica Stablović Bulajić, osnivač i direkor FesKa.

Spomenik despotu Stefanu Lazareviću

Akademik Svetomir Arsić Basara vajaće Despota

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić predsedavao je protekle nedelje sednici Odbora za podizanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću. Odbor je doneo odluku da spomenik bude postavljen na skveru između Bulevara despota Stefana, Palmotićeve, Carigradske, Drinčićeve i Gundulićevog venca.
Odbor za podizanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću prihvatio je rešenje koje je uradio akademski vajar Svetomir Arsić Basara. Odbor je doneo odluku da Grad Beograd istovremeno sa podizanjem spomenika uredi skver prema projektu koji će koordinirati Služba gradskog urbaniste.
 Tekstovi se objavljuju kao deo Projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za informisanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *