ДУХ КУЛТУРЕ И СВЕТЛА СРПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ

Српска престоница домаћин Фестивала културе ФесК

Пази шта читаш, важно је!

Осеку на престоничкој културној сцени, надасве књижевној, „прекинуо“ је јубиларни пети Фестивал културе Феск „Пази шта читаш“, који је од 2. до 4. октобра одржан на Отвореном платоу зграде Протокола, Теразије 34, у организацији издавачке куће „Хераеду“ из Београда

фото: Беоинфо
Фестивал ФесК отворен је 1. октобра свечаном доделом награда. У присуству гостију из Београда, Србије и региона, уручене су награде из различитих категорија. У категорији „Књиге која има трајну вредност или остварује важан научни допринос“ награду су освојили Сабрана дела Радомира Констатиновића уредника Гојка Тешића, Умешност комуницирања Данијеле С. Петровић, Подаци за историју српске цркве и народа Ивана Степановича Јастребова и Зашто либерализам пропада Патрика Џ. Денима. Специјално признање за издавачки пројекат монографија добила је књига Медведњак – духовно средиште из неолита. Специјално признање за добро уређену књигу освојила је књига Снови о прошлости и традицији: Ога Бенсон Љиљане Гавриловић и Биљане Миленковић Вуковић.
У категорији „За књигу која доприноси иновативно-образовној пракси“ награду су освојили наслови Сурова класика – редитељски заокрет у тумачењу драмске класике Ксеније Радуловић, Бог – људска историја Резе Аслана и Речник сувишних речи Гордане Ђерић. У последњој категорији „За вредно репринт издање старе књиге која има обележја непролазне вредности“ награду су освојили Дијагноза друштва и времена Владимира Дворниковића и Горички зборник Фототипије. Специјална награда организатора за пројекат „Мале слободне библиотеке“ и ширење читалачке културе међу младима додељена је Оливери Ољи Јелкић.
„Није било лако организовати овакву манифестацију у време рестриктивних мера, али уз труд и велику вољу успели смо београдској јавности да представимо најбоље наслове из различитих области у овом тренутку. Посебно ми је драго што смо на овом необичном платоу уручили награде особама које их заиста заслужују и са којима ћемо се дружити до краја ФесКа. Од значајнијих дешавања на фестивалу посебно бих издвојила фото-документарну изложбу о Луки Ћеловићу Остварење српског сна, те програме Традиција про футуро и Звучање и значење. На фестивалу су представљени програми наших гостију из Бања Луке, Котора и Петровца на мору. Као што можда знате, још је неизвесно одржавање Сајма књига па је у овом тренутку ФесК једина манифестација посвећена књижевности“, рекла је Зорица Стабловић Булајић, оснивач и дирекор ФесКа.

Споменик деспоту Стефану Лазаревићу

Академик Светомир Арсић Басара вајаће Деспота

Заменик градоначелника Београда Горан Весић председавао је протекле недеље седници Одбора за подизање споменика деспоту Стефану Лазаревићу. Одбор је донео одлуку да споменик буде постављен на скверу између Булевара деспота Стефана, Палмотићеве, Цариградске, Дринчићеве и Гундулићевог венца.
Одбор за подизање споменика деспоту Стефану Лазаревићу прихватио је решење које је урадио академски вајар Светомир Арсић Басара. Одбор је донео одлуку да Град Београд истовремено са подизањем споменика уреди сквер према пројекту који ће координирати Служба градског урбанисте.

 Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *