DUH KULTURE I SVETLA SRPSKE PRESTONICE

Foto: Beoinfo

Prva predstava u Beogradskom dramskom pozorištu nakon pauze 

Ponovo radi pozorište: svečano u kući na Krstu

Prestoničke pozornice uveliko se pripremaju, a prva počinje da radi letnja scena „BDP arena“

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i sekretar za kulturu Ivan Karl, zajedno sa direktorom Beogradskog dramskog pozorišta Jugom Radivojevićem, obišli su ovu kulturnu ustanovu, kao i letnju scenu uoči izvođenja prve predstave „Trpele“ (igrana 4. septembra).
Gradski zvaničnici su se složili da je to što u Beogradu ponovo radi pozorište veoma lepa vest za građane. Pozorišta, naime, ne igraju od marta i reč je – ako se izuzmu vremena ratova i nesreća – o najdužoj pauzi od kada ovde teatar postoji, odnosno od sredine 19. veka.
„Tokom leta pokušali smo da organizujemo pozorišne predstave na otvorenom, na stadionu Tašmajdan. Nažalost, zbog pogoršane epidemiološke situacije morali smo da prekinemo posle samo dve predstave Pozorišta na Terazijama. Gradski Sekretarijat za kulturu je pre nekoliko sedmica Vladi Srbije predložio mere koje treba da se primene kako bi predstave mogle da se održavaju. Krizni štab je prihvatio mere, a Vlada Srbije je na insistiranje premijerke Brnabić donela tu odluku. To nam je omogućilo da ponovo počnemo sa organizacijom kulturnih događaja“, pojasnio je Goran Vesić.
Foto: Beoinfo

Kako je naveo, beogradska pozorišta se već pripremaju, a prvo počinje da radi Beogradsko dramsko pozorište: „U ovom pozorištu je urađeno mnogo toga, kao i letnja scena koja ima mesta za 160 ljudi. Poštujući sve mere, ovde će biti oko 80 gledalaca“, kazao je Vesić i dodao da sva pozorišta polako ulaze u režim rada, te da će se tokom jeseni ona vratiti Beograđankama i Beograđanima.
U ovu teatarsku kuću je inače uloženo više desetina miliona dinara, dosta toga je urađeno uz pomoć sponzora, a prava rekonstrukcija će uslediti kada se uradi projekat, završe urbanistički planovi i konkurs za plato ispred BDP-a.
Prema Vesićevim rečima, veoma brzo će biti raspisan i konkurs za uređenje čitavog trga, samog Crvenog krsta, ne samo platoa ispred pozorišta već i dela ka Vozarevom krstu.
„Želimo da dobijemo dobro arhitektonsko rešenje. Sigurno je da će učestvovati arhitekte iz naše zemlje i da ćemo dobiti rešenje koje će podrazumevati da čitav ovaj kraj dobije potpuno drugi izgled. Deo toga će biti i plato ispred samog Beogradskog dramskog pozorišta koji će biti potpuno prilagođen pozorištu. Crveni krst neće dobiti samo renovirano Beogradsko dramsko pozorište već i potpuno nove scene, tako da će građani moći da uživaju u kulturnim događajima.“
Direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević rekao je da je na veliko zadovoljstvo i publike i zaposlenih dobijena letnja scena „BDP arena“ sa 160 mesta, te da je program počeo nagrađivanom predstavom „Trpele“.

Tekstovi se objavljuju kao deo Projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za informisanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *