Izlog knjige

Peter Handke
NESREĆA BEZ ŽELJA
„Laguna“, Beograd

Sažet, pa ipak začudno detaljan portret nobelovčeve majke, kojoj su istorija i životne okolnosti gotovo izbrisale identitet. Majka Petera Handkea bila je nevidljiva žena. Celog života, koji je zahvatao nacističku eru, rat i posleratnu potrošačku ekonomiju, borila se da ne pokazuje osećanja, samo da bi stigla do strašnog zaključka: „Uopšte više nisam ljudsko biće.“ U nesreći obično postoji želja da se iz nje izađe, dok je nesreća Marije Handke bila totalna, nesreća bez želja, koja ju je mogla odvesti jedino ka samoubistvu. U 51. godini ubila se prekomernom dozom tableta za spavanje. Nekoliko nedelja po njenoj smrti, Peter Handke počinje da beleži ono što zna, ili misli da zna, o svojoj majci, da ispisuje stranice o njenom životu i smrti pre nego što ga prevladaju „krajnja potreba za saopštavanjem i krajnja onemelost“. Pa ipak, iskustvo neizrecivog, koje označava tugu i ljubav, leži u srcu ove kratke i duboko potresne knjige, možda najboljeg dostignuća velikog savremenog pisca.

Petar Ristanović
KOSOVSKO PITANJE 1974–1989
„Prometej“, Novi Sad

Ova knjiga napisana je na osnovu obimne i do sada neistražene arhivske građe iz Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srbije, Istorijskog arhiva Beograda, Diplomatskog arhiva Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i više lokalnih arhiva. Posebnu grupu izvora korišćenih u radu čine memoari, dnevnici i sećanja učesnika događaja, ali i štampa („Borba“, „Večernje novosti“, „Politika“, NIN…). Za izradu knjige korišćena je i literatura, uglavnom nastala iz pera publicista – naime, istoriografskih i na izvorima zasnovanih istraživanja nema mnogo. Cilj, postavljen na početku pisanja ove knjige, bio je da se kosovsko pitanje, odnosno njegov period obuhvaćen istraživanjem, rasvetli na osnovu izvora i popuni belina na stranicama istorije ovog još uvek nezavršenog procesa, zamagljenog čestom (zlo)upotrebom istorije u političke ciljeve.

Harald Harman
TRAGOVIMA INDOEVROPLJANA
„Evro Book“, Beograd

Čuveni indogermanista Harald Harman slikovito predstavlja ono što danas znamo o nastanku indoevropskih jezika i kultura te njihovom ranom širenju. Autor na upečatljiv način povezuje lingvističke činjenice s arheološkim nalazima i najnovijim otkrićima iz oblasti humane genetike i paleoklimatologije. Tako se pred nama ukazuje zadivljujuća panorama rane „indoevropske globalizacije“ od kraja poslednjeg ledenog doba do ranih visokih kultura Grčke, Italije, Male Azije, Persije i Indije.

Aleksandar Diklić
BEOGRAD VEČITI GRAD – SENTIMENTALNO PUTOVANJE KROZ ISTORIJU
„Skordisk“, Beograd

Televizijski serijal „Beograd večiti grad“, monumentalo dokumentarno delo u 27 epizoda koje nas je na neobičan način vodilo na sentimentalno putovanje kroz istoriju Beograda, autor je „preveo“ u veoma edukativno, interesantno pa i zabavno štivo. Dok posmatramo drevne portrete, karte, mape, gravire, crteže i planove, uživamo u zanimljivoj priči, grandioznoj po opusu, a dinamičnoj i po meri modernog čoveka. Svojevrsna beogradska enciklopedija pruža nam divnu i dugu šetnju kroz burne vekove prestonog grada. Nesvakidašnje, šarmantno delo, kakvo nemaju ni veći i bogatiji gradovi Evrope.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *