Duh kulture i svetla srpske prestonice

foto: Beoinfo

Uskoro postavljanje spomenika Stefanu Nemanji

Delovi spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu stizaće iz Rusije do 15. septembra, a radovi na postavljanju spomenika počeće već 4. avgusta. Radovi na spomeniku biće, prema planu, potpuno završeni do sredine oktobra, dok bi okončanje kompletne rekonstrukcije Savskog trga trebalo da bude gotovo do početka novembra.
„Prvo će biti postavljen postament, koji prezentuje razbijeni ’vizantijski štit’, u koji će građani moći da ulaze i u kojem će moći da vide najznačajnije događaje iz istorije Srbije i života Stefana Nemanje“, naveo je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i podsetio da se spomenik gradi na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 
„Pušten je saobraćaj iz Karađorđeve u Nemanjinu, do oktobra se očekuje i puštanje saobraćaja u Savsku ulicu, a plato ispred Stare železničke stanice već do 15. avgusta biće povezan sa Karađorđevom i Savskom ulicom i otvoren za građane“, najavio je on, podsetivši da je zdanje Železničke stanice kompletno renovirano za budući objekat kulture.
Glavni gradski urbanista Marko Stojčić najavio je završetak rekonstrukcije Savskog trga za četiri meseca, istakavši da je monumentalni spomenik Stefanu Nemanji spreman već nekoliko meseci u Rusiji, ali da je kovid 19 najveća prepreka da konvoj krene ka Beogradu. „Pozicija spomenika je dobro određena kako bismo imali odgovarajuću vizuru iz Nemanjine ulice. Arhitektonsko rešenje za plato i vajarsko rešenje za spomenik dobro su ukomponovani i kompatibilni jedno s drugim.“

Grad nije nadležan za „Cvijetu Zuzorić“

Povodom aktuelnih nagađanja vezanih za sudbinu zdanja „Cvijeta Zuzorić“ oglasio se sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl. On je podsetio javnost i rukovodstvo Udruženja likovnih umetnika Srbije da zgrada paviljona „Cvijeta Zuzorić“ ne pripada, niti može vlasnički da pripadne Gradu Beogradu, pa samim tim ne postoje nikakvi planovi o pitanju eventualne rekonstrukcije, a posebno ne prenamene ovog značajnog zdanja.
„Grad Beograd razume brigu novog rukovodstva Udruženja likovnih umetnika Srbije oko Umetničkog paviljona ’Cvijeta Zuzorić’, ali ne razume zašto u interne rasprave bez osnova uvlače rukovodstvo Grada.“
„Grad Beograd nije raspisao tender za rekonstrukciju ’Cvijete Zuzorić’, niti ima osnov da raspiše tender, niti je zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao da je tender raspisan. Više puta smo istakli da je Paviljon ’Cvijeta Zuzorić’ u nadležnosti Ministarstva kulture i da ćemo mi podržati njihovu nameru da se paviljon rekonstruiše“, rekao je Karl.

Tekstovi se objavljuju kao deo Projekta sufinansiranog iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave, Sekretarijata za informisanje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *