DA SE NE ZABORAVI

Zašto se od nas zahteva da našu prošlost, narodne priče, praznike, rodoljublje zaboravimo? Jel’ zahladnelo oko Petrovdana? Jeste! Jel’ sve bilo kao u narodnoj priči? Jeste! Kome onda priča smeta!?

Srbi! Nismo krivi! NATO je zločinac! Braćo i sestre, mi Srbi smo žrtve! Ko vam drugačije kaže – laže! Hiljade građana Srbije, naših prijatelja, dece, rođaka umire od raka izazvanog NATO bombama. Niko ne odgovara.

VERIGE Neverni su se mogli ovog Petrovdana (nedelja, 12. jul) uveriti da narodna kazivanja Srba nisu trice i kučine, već istina koja bi valjalo nama olakšati život. U Srpskom narodnom kalendaru zapisana je i time sačuvana sledeća priča: U staro vreme bezdušni car Irod baci u tamnicu apostola Petra i okova ga verigama. Noću, dok apostol spavaše među dvojicom stražara, anđeo Gospodnji kucnu ga u rebra, probudi i izvede. U neko doba svog života Sveti Sava je bio okovan. Kad se oslobodio, sačuvao je verige i uz njihovu pomoć lečio bolesne. Jednom prilikom udesi Gospod da se sretnu Sveti Sava i Sveti Petar. Kad se sretoše, Sava dade Petru svoje hladne veriga, a Petar Savi svoje vruće. Zato danas o Savindanu vreme malo ojuži, a o Petrovdanu malo zahladni. Da svetitelji nisu tako uradili, onda bi se narod zimi smrzao, a leti od vrućine pregoreo.
Verige su lanac nad ognjištem o kojem visi kotao. U kotlu je uvek bilo tople vode, a često se i jelo krčkalo. Nekad su bile prisutne u svakoj srpskoj seoskoj domaćinskoj kući. Da li ovu priču znaju meteorolozi koji prognoziraju vreme, a preko novina i televizije nas upozoravaju alarmima različitih boja (dok ovo nisam čuo, verovao sam da je zvuk sa alarma bezbojan) ne znam, ali da pogađaju – to je istina.

BEZMITNI Utorak, 14. jul, bio je praznik Svetih Vrača (letnji). Srpska pravoslavna crkva ovaj dan u svom kalendaru beleži pod imenom Sveti mučenici Kozma i Damjan.
Braća Kozma i Damjan još za života se proslaviše čudesnim isceliteljskim moćima i verom u Hrista. U vreme progona hrišćana baciše ih pred bolesnog rimskog cara Karina i car im naredi da ga izleče. Braća odgovoriše da njihove moći ništa ne vrede bez prave vere u Hrista. Posle dužeg razgovora car pređe u veru hrišćansku i izleči se. Oni produžiše slaviti Hrista Boga i isceljivati bolne. Međutim, pozavide im na časti lekar, negdašnji njihov učitelj, i pod izgovorom da pođu zajedno po lekovite trave, izvede ih u planinu i pobi kamenjem.
Zovu ih i Bezmitni jer su narod lečili besplatno. Ovaj dan slave bolesnici. Bolnice su ranije ovaj dan obeležavale kao zavetni. Brojne su legende u kojima se opisuje način njihovog lečenja, pa se tako zna da su lečili dodirom šake, koristili paru ključale vode i metodu sugestije.
Narednog dana u sredu, 15. jula, bio je praznik koji blaženo počivši vladika Žički, Hrizostom Stolić opisa u svom obimnom i značajnom delu Pravoslavni Svetačnik.

VLADIMIRSKA Ovog dana se obeležava Spomen prenosa „Vinčanske“ odnosno „Bezdinske“ čudotvorne ikone Presvete Bogorodice.
Ikonu je u Beograd iz Pečorskog manastira doneo monah Pajsije, Grk sa Krfa. Zvala se Vladimirska. Bila je neko vreme u Beogradu, a kad je Pajsije obnovio zapustelu crkvu manastira Vinča (selo pored Beograda), tu je ona na današnji dan preneta. Ikonu je zatim preneo u manastir Bezdin iguman Teodosije Veselinović. Danas je poznato pet kopija Vinčanske ikone.
Zašto se od nas zahteva da našu prošlost, narodne priče, praznike, rodoljublje zaboravimo? Jel’ zahladnelo oko Petrovdana? Jeste. Sve je bilo kako je, samo Bog zna kad, ova priča ispričana, s koleno na koleno se prenosila, zatim je zapisana i time sačuvana. Smeta li ona nekom? Da li zlo nanosi? Čiju savest uznemirava, te hoće da je zabrani.
Danas kad gledamo progon pravoslavnih, pretvaranje Svete Sofije u džamiju, dvopapsko svetogrđe i bezumlje Rimske kurije, pošast koja po svetu hara, valjalo bi se okrenuti znanjima iz prošlosti i porukama koju su nam mudri preci ostavili. Oni koji su zaboravili pouke Svetog vladike Nikolaja, ne iznosi svoj novac iz svoje države u tuđu državu sad mogu da se kaju. Drugi koji ne slušaju da se u doba pošasti moraju sklanjati i narod izbegavati, zdravlje će izgubiti. Ne budi lenj! Čitaj! Pametnije slušaj. Ne krivi drugog za ono što si sam sebi učinio.
Molimo se za srpske heroje Radovana Karadžića, Ratka Mladića i mučenike Milana Martića i generala Pavkovića. Molimo se za zdravlje Džulijana Asanža. Sećajmo se dečaka, srpskog stradalnika Slobodana Stojanovića. Pomozimo Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji. Čuvajmo Republiku Srpsku. Ne damo svetinje. Dogodine u Prizrenu.

Jedan komentar

  1. Prof. dr Miladin M. Ševarlić Preljinski

    Amin brate Dragomire Antoniću!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *