Koga virus nije zarazio malo se uobrazio

Molim vlast da se mane prazne priče o evrounijaćenju, jer u to malo ko u Srbiji veruje. Kad je mislila svojom glavom i uzdala se u sebe i narod, uspešno je savladala pošast zvanu korona. Kad se nije virusom zarazila, ne valja ni da se sada uobrazi

Srbi! Nismo krivi! NATO je zločinac! Braćo i sestre, mi Srbi smo žrtve! Ko vam drugačije kaže – laže! Hiljade građana Srbije, naših prijatelja, dece, rođaka umire od raka izazvanog NATO bombama. Niko ne odgovara.

TAKO JE NEKAD BILO U Srpskom narodnom kalendaru za 7528/2020. godinu petak 5. jun posvećen je Jaru ili Jarilu, nekadašnjem božanstvu Slovena. Jarilo je zavetni dan u selu Zagajici u južnom Banatu. Tad se kite zastave vencima od izniklog žita i idu litije koje narod posipa žitom. Tako je nekad bilo. U subotu 6. juna su zadušnice poznate pod imenom Duhovske ili Letnje. U selu Duboka, u opštini Kučevo, Duhovske zadušnice smatraju se veoma važnim. Tada se iz svake kuće obavezno izlazi na groblje, gde se nosi i veća količina hrane. U nedelju 7. juna, na Trojice ili Duhove, u selu Duboka je veliki vašar, na kome se znaju pojaviti i rusalje – žene padalice.
Zvanično većina mera koje su uvedene zbog korone su ukinute. Igraće se fudbal a biće i drugih sportskih nadmetanja. U avgustu, na radost pivopija, biće održan festival piva. Organizatori očekuju stotine hiljada posetilaca. Kako će se pivo piti ako se nose maske, još nije rešeno. Verovatno će na prostoru gde se prodaje pivo biti postavljene pokretni garderoberi, gde će posetioci moći da odlože maske dok ispijaju tekućinu bogatu B vitaminom. Ni „Egzit“ neće biti odložen. Na radost mnogobrojnih posetilaca muzičkog festivala. Izgleda da su jedino hrišćanski praznici i Spasovdanske litije malo poranili ove godine, te nisu bili dozvoljeni zbog zdravstvene bezbednosti stanovništva.

RAD, MOLITVA, MILOST Ako avgustovsko praznovanje prođe bez virusa korona biće sve u redu. Ako pak bude obrnuto, te se ponovo javi virus, narod će biti kriv, a stari-novi krizni štab će posle dugog većanja proglasiti zarazno stanje negde oko Svete Petke. Trajaće sigurno do Nikoljdana, a verovatno i do Svetoga Jovana. Izgleda da korona ima nešto protiv pravoslavnih praznika i krsnih slava. Voleo bih da nisam u pravu i da korona neće više navraćati kod nas Srba, ali kako kaže srpska narodna poslovica, koga su zmije ujedale taj se i guštera plaši.
Nadajmo se i Gospodu se molimo da je pošast prošla. Posledice su svakako ostale, a kolika je šteta svima nama naneta pokazaće se vrlo brzo. Sveti vladika Nikolaj Velimirović je još pre Drugog svetskog rata zapisao sledeće: „Raditi, Bogu se moleći, govori naš narod, i pomagati nemoćnog. Ovo treće označava milosrđe. Dakle troje: rad, molitva i milost. Zapad je ostao pri dvojstvu: laborare et orare. No i rad i molitva mogu biti sebični. Zato je istok dodao milost i zamenio dvojstvo Svetom Trojicom. Jedino milost isključuje sebičnost iz rada pa i na molitvi. Rad i molitvu narod smatra kao hleb i so a milosrđe kao radost; na obična uveseljavanja on gleda kao na prolazni začin života. ’Hleba i zabave’ – to je geslo nekih naroda u bolesnom stanju. Geslo pak zdravih jeste: rad, molitva i milost.“

POMOĆ S ISTOKA Kad je stigla korona, videli smo koliko je Sveti vladika Nikolaj u pravu. Evrounijatska zajednica zaboravila je potpuno na milosrđe, ako ga je ikad i imala. Odbijanje ne samo nama, Srbiji, da pruži bilo kakvu pomoć već i državama članicama te organizacije, a time ljudima, ženama, deci, starima, bolesnim, zaposlenim i bespomoćnim koji u njima žive, pokazala je apsolutnu sebičnost. Pomoć je kako je to i zapisao vladika Nikolaj došla sa Istoka. Po ko zna koji put je Istok pokazao ljubav za razliku od Zapada koji zna samo za profit. Gde je profit na prvom mestu, tu je i bespoštedna borba do uništenja brata svoga. Umesto Ljubi brata, čuje se Ubij brata i pobedi.
Zato se ne valja iznova zavaravati i ponavljati mantru da evrounijate nemaju alternativu; da sa evrounijatskog puta nećemo skrenuti i ostale komesarske budalaštine. Molim vlast da se mane prazne priče o evrounijaćenju, jer u to malo ko u Srbiji veruje. Kad je mislila svojom glavom i uzdala se u sebe i narod, uspešno je savladala pošast zvanu korona. Kad se nije virusom zarazila, ne valja ni da se sada uobrazi. Neće joj Brisel reći hvala. Hvala su joj rekli građani Srbije. Valja ovo imati na umu.
Molimo se za srpske heroje Radovana Karadžića, Ratka Mladića i mučenike Milana Martića i generala Pavkovića. Molimo se za zdravlje Džulijana Asanža. Budimo uz Arno Gujona. Pomozimo Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji. Čuvajmo Republiku Srpsku. Sve će dobro biti. Dogodine u Prizrenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *