Svetionik – Turističke sezone neće biti

Kotorska crna mačka, loš znak za turističku sezonu Foto N.M.

Virus korona nastaviće da se širi, a sa njim i fama koja uvijek prati generisane i negenerisane boleštine. Globalni spin uticao je, i uticaće tek, da privreda zakoči. Da li samo zbog ekspanzivne Kine?

Postala mi je užanca da pređem na ekavicu uvijek kada sjednem u kakav beogradski taksi. U drugim prilikama se ne gradim ekavac, ali su taksisti zgodni za brzinsku anketu sastavljenu od pitanja: Je li bilo posla?, Kakvo će biti vreme?, Koliko sati radite dnevno?, Da li će biti za letovanje? – a što je finalna pitalica prije negoli platim i izađem na odredištu.
Vremenom sam toliko izvježbao beogradsku ekavicu da me ni taksisti ne mogu da provale. Mahom su opozicionari. Rade od 10 do 12 sati. Više ih je pričljivih od ćutljivih. Od jednog sam pričljivog saznao da se budi prije tri da bi od četiri do šest uhvatio vožnju-dvije do aerodroma, jer tada ima dosta ranih letova, pa je opazio, kaže, kako se od početka godine ama baš svakoj jutra kada između tri i četiri na Trgu Republike ima malo koga, pojavljuje njih četiri-pet radnika da bi popravljali kocke. I tako dva puna mjeseca. Nikako da mi u taksi sedne neki novinar, kaže, pa da mu sve ispričam.
Većina taksista, čak i jedan koji od 2010. godine radi 15 sati iako je u penziji, kazuju kako će, jebiga, za ljetovanje ipak biti. Preostaće za toliko.
To sve vrijeme želim da čujem, kao čovjek zavisan od veza nas sa nama. „Gde letujete?“
„Grčka, burazeru. Turska, prijatelju. Prestao sam da idem u Crnu Goru…“
Najteže mi pada kada taksisti kao anketirani glas naroda kažu kako neće u Crnu Goru, jer to u prevodu sa srpske ekavice na srpsku ijekavicu znači da zapravo ne ljetuju u Boki Kotorskoj, na jedinom dijelu obale koju Crna Gora, sem ono malo Bara i Ulcinja, uopšte ima.
Gost iz Srbije zna da su Grčka i Turska zemlje ljubaznih domaćina, pa k njima i hrli, a ka obalnoj geografiji koju su sezonski zaposjeli s brda sišavši gordi konobari – ne.
Primorcima je jasno kao dan da turističke sezone pred nama neće biti. Što more privrednika i turističkih poslenika to prije shvati, lakše će podnijeti finansijski udar groma.
Virus korona nastaviće da se širi, a sa njim i fama koja uvijek prati generisane i negenerisane boleštine.
Globalni spin uticao je, i uticaće tek, da privreda zakoči. Da li samo zbog ekspanzivne Kine?
U početku će mnogi, pa i ljudi oko nas, dobiti manje plate.
I mi ćemo imati manje.
I beogradski će taksisti.
U mjesecima pred nama cijeli će svijet manje putovati. Postradaće mnogi neutemeljeni turistički biznisi, posebno mali, a naročito će veliki – jer su veliki ionako kad nastupi kriza skloniji padu.
Moje obalne oči vide kako su zimske cvjetnice mimoze i kamelije deboto precvjetale, te kako se otvaraju latice prvih voćaka. Počinje primavera, proljeće u prevodu sa bokeškog srpskog.
Idealno je vrijeme za nove geopolitičke igre, s otvorenim granicama za sve pritajene migrante koje novi poredak želi da prebaci iz jedne tačke u drugu, uprkos ekonomiji, uprkos virusu korona, uprkos turizmu i svjetskoj privredi.
Nedavno sam na Fejsbuku opazio, da li tek pošalicu, ispod fotografije sa nekim crncima. Pisalo je da su svi oni transmigranti, Nijemci i Francuzi i Italijani i Španci – zarobljeni u tijelu Somalijaca. Rekao sam u sebi, Ha!, kakva parodija priče o transrodnim osobama: ekonomski ništavan a potentan crnac per la finta zarobljen u tijelu bogatog bijelog sjebanog Evropljanina.
Broj imigranata, izrekao je Vučić a zabilježio Malagurski, vrlo će skoro prevazići broj migranata. Ti migranti smo kanda mi, do kraja treće decenije 21. vijeka, Srbi koji odustaju od svojih geografija da bi po zemljama koje su nas kolonizovale zarađivali nešto više nego u kolonizovanoj zemlji. Imigranti pak više neće imati prepreka da uđu u Srbiju.
Crna Gora vri.
Srpski je narod preplavio mnoštvom sve zaseoke, sela, gradove, opštine, pa se već svom svojom silinom preliva preko aktuelnih granica Crne Gore, u Srbiju, u Republiku Srpsku, i kojekude. Većinsku Crnu Goru, žednu istorijske pravde kad i poretka po mjeri malog čovjeka, može na sledećim izborima da prevede preko vode samo neka nova domaća, za sada, opoziciona bitanga. Osim, i hiljadu puta kažem osim, ako to ne bi bio o. Gojko Perović.
Bilo kako bilo, litije će se širom brdske i primorske Crne Gore nastaviti.
Dronovi već mjesecima časte Fejsbuk biblijskim fotografijama.
Tih su fotografija svjesne turističke agencije.
Veći su izgledi da, predvidiva u potezima, aktuelna vlast zabrani litije pod izgovorom brige od širenja zaraze. To litije neće zaustaviti. Ali će dodatno zabrinuti turističke agencije koje će savjetovati klijente da u sezoni pred nama zaobiđu Crnu Goru jer postoji mogućnost građanskih sukoba i promjene vlasti.

Programski format Svetionika jeste da blje ska s upravo bokokotorske nulte nadmorske. S jedine geografije na svijetu na kojoj naš narod i dalje živi uz more

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *