Светионик – Туристичке сезоне неће бити

Которска црна мачка, лош знак за туристичку сезону Фото Н.М.

Вирус корона наставиће да се шири, а са њим и фама која увијек прати генерисане и негенерисане болештине. Глобални спин утицао је, и утицаће тек, да привреда закочи. Да ли само због експанзивне Кине?

Постала ми је ужанца да пређем на екавицу увијек када сједнем у какав београдски такси. У другим приликама се не градим екавац, али су таксисти згодни за брзинску анкету састављену од питања: Је ли било посла?, Какво ће бити време?, Колико сати радите дневно?, Да ли ће бити за летовање? – а што је финална питалица прије неголи платим и изађем на одредишту.
Временом сам толико извјежбао београдску екавицу да ме ни таксисти не могу да провале. Махом су опозиционари. Раде од 10 до 12 сати. Више их је причљивих од ћутљивих. Од једног сам причљивог сазнао да се буди прије три да би од четири до шест ухватио вожњу-двије до аеродрома, јер тада има доста раних летова, па је опазио, каже, како се од почетка године ама баш свакој јутра када између три и четири на Тргу Републике има мало кога, појављује њих четири-пет радника да би поправљали коцке. И тако два пуна мјесеца. Никако да ми у такси седне неки новинар, каже, па да му све испричам.
Већина таксиста, чак и један који од 2010. године ради 15 сати иако је у пензији, казују како ће, јебига, за љетовање ипак бити. Преостаће за толико.
То све вријеме желим да чујем, као човјек зависан од веза нас са нама. „Где летујете?“
„Грчка, буразеру. Турска, пријатељу. Престао сам да идем у Црну Гору…“
Најтеже ми пада када таксисти као анкетирани глас народа кажу како неће у Црну Гору, јер то у преводу са српске екавице на српску ијекавицу значи да заправо не љетују у Боки Которској, на једином дијелу обале коју Црна Гора, сем оно мало Бара и Улциња, уопште има.
Гост из Србије зна да су Грчка и Турска земље љубазних домаћина, па к њима и хрли, а ка обалној географији коју су сезонски запосјели с брда сишавши горди конобари – не.
Приморцима је јасно као дан да туристичке сезоне пред нама неће бити. Што море привредника и туристичких посленика то прије схвати, лакше ће поднијети финансијски удар грома.
Вирус корона наставиће да се шири, а са њим и фама која увијек прати генерисане и негенерисане болештине.
Глобални спин утицао је, и утицаће тек, да привреда закочи. Да ли само због експанзивне Кине?
У почетку ће многи, па и људи око нас, добити мање плате.
И ми ћемо имати мање.
И београдски ће таксисти.
У мјесецима пред нама цијели ће свијет мање путовати. Пострадаће многи неутемељени туристички бизниси, посебно мали, а нарочито ће велики – јер су велики ионако кад наступи криза склонији паду.
Моје обалне очи виде како су зимске цвјетнице мимозе и камелије дебото прецвјетале, те како се отварају латице првих воћака. Почиње примавера, прољеће у преводу са бокешког српског.
Идеално је вријеме за нове геополитичке игре, с отвореним границама за све притајене мигранте које нови поредак жели да пребаци из једне тачке у другу, упркос економији, упркос вирусу корона, упркос туризму и свјетској привреди.
Недавно сам на Фејсбуку опазио, да ли тек пошалицу, испод фотографије са неким црнцима. Писало је да су сви они трансмигранти, Нијемци и Французи и Италијани и Шпанци – заробљени у тијелу Сомалијаца. Рекао сам у себи, Ха!, каква пародија приче о трансродним особама: економски ништаван а потентан црнац per la finta заробљен у тијелу богатог бијелог сјебаног Европљанина.
Број имиграната, изрекао је Вучић а забиљежио Малагурски, врло ће скоро превазићи број миграната. Ти мигранти смо канда ми, до краја треће деценије 21. вијека, Срби који одустају од својих географија да би по земљама које су нас колонизовале зарађивали нешто више него у колонизованој земљи. Имигранти пак више неће имати препрека да уђу у Србију.
Црна Гора ври.
Српски је народ преплавио мноштвом све засеоке, села, градове, општине, па се већ свом својом силином прелива преко актуелних граница Црне Горе, у Србију, у Републику Српску, и којекуде. Већинску Црну Гору, жедну историјске правде кад и поретка по мјери малог човјека, може на следећим изборима да преведе преко воде само нека нова домаћа, за сада, опозициона битанга. Осим, и хиљаду пута кажем осим, ако то не би био о. Гојко Перовић.
Било како било, литије ће се широм брдске и приморске Црне Горе наставити.
Дронови већ мјесецима часте Фејсбук библијским фотографијама.
Тих су фотографија свјесне туристичке агенције.
Већи су изгледи да, предвидива у потезима, актуелна власт забрани литије под изговором бриге од ширења заразе. То литије неће зауставити. Али ће додатно забринути туристичке агенције које ће савјетовати клијенте да у сезони пред нама заобиђу Црну Гору јер постоји могућност грађанских сукоба и промјене власти.

Програмски формат Светионика јесте да бље ска с управо бококоторске нулте надморске. С једине географије на свијету на којој наш народ и даље живи уз море

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *