Izlog knjige

Nikola Trklja
RATNI DNEVNIK LAZARA TRKLJE 1941–1944
OTKOPANA ISTINA
„Službeni glasnik“, Beograd

Ratni dnevnik Lazara Trklje autentično je svedočenje o golgoti tokom Drugog svetskog rata na teritoriji Jugoslavije koju je zvanična istorija uglavnom prećutkivala.
Hiljade tragičnih ljudskih sudbina zabeleženo je i otrgnuto od zaborava u potresnim ratnim zapisima koje je Lazar Trklja, profesor teologije, sekretar Zemljoradničke stranke i bliski saradnik Draže Mihailovića, vodio od proleća 1941. do jeseni 1944. godine. Na više stotina gusto kucanih stranica sačuvanog teksta nalaze se spiskovi ubijenih, ali i ubica, naredbe, odluke, političke i vojne procene situacije na terenu, opisi progona, stradanja i tragedije naroda u Srbiji, Crnoj Gori, Hercegovini, Bosni, Lici, masovnih i monstruoznih ustaških zločina, bratoubilačkog rata, ratnih operacija partizana, četnika, ustaša, Nemaca i Italijana, pružajući čitaocu autentično svedočenje iz prve ruke o zbivanjima u Drugom svetskom ratu.
Ovo dragoceno istorijsko štivo, u kojem se opisuje surova priroda građanskog rata vođenog na ruševinama Kraljevine Jugoslavije, skrivano je decenijama, zakopano u zemlju kao najveća porodična tajna, koju ni Ozna nije uspela da otkrije. U ovoj knjizi prvi put je predočena javnosti.

Vasa Kazimirović
NIKOLA PAŠIĆ I NJEGOVO DOBA (1 i 2)
„Prometej“, Novi Sad

„Ova knjiga je napisana s namerom da pruži, pre svega, što više i što potpunijih obaveštenja, a i objašnjenja, o Nikoli Pašiću, o njegovoj političarskoj i državničkoj aktivnosti, ali o vremenu u kojem je on živeo i delovao, kao i o ličnostima s kojima se sretao, sarađivao, nadvlačio se i borio tokom više od pola veka. Ona je sastavljena tako da se život i rad Nikole Pašića i događaji u kojima je učestvovao, oni najvažniji, prikazuju u zaokruženim vremenskim celinama, uz posvećivanje glavne pažnje onome što je za Pašića kao političara i državnika najkarakterističnije, a za određeni istorijski trenutak najtipičnije ili najznačajnije.
Knjiga je rezultat sedmogodišnjeg rada i istraživanja ne samo u jugoslovenskim arhivima već i u stranim, u prvom redu, austrijskim, nemačkim, švajcarskim i holandskim.“

Vladimir Umeljić
BALKANSKI GAMBIT VATIKANA
„Katena mundi“, Beograd

U svojoj novoj knjizi Vladimir Umeljić malo poznatim istorijskim podacima otkriva najdublje korene tamnog odnosa Zapada prema Srbima. Zašto se u poslednjih 200 godina radikalno povećao broj Hrvata nauštrb Srba? U kakvoj su vezi pokolji protestanata u 16. veku sa ustaškim genocidom? Da li je genocid nad Srbima u NDH ekstremni izuzetak ili deo mračnog kontinuiteta zločina? U predgovoru knjizi, odgovarajući na problem povećanja broja Hrvata nauštrb Srba, autor Vladimir Umeljić navodi da istorijski okviri pokazuju „da Hrvati uopšte nisu bili u stanju“, niti su „imali mogućnosti i kapaciteta da samostalno realizuju tako veliki projekat“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *