Излог књиге

Никола Тркља
РАТНИ ДНЕВНИК ЛАЗАРА ТРКЉЕ 1941–1944
ОТКОПАНА ИСТИНА
„Службени гласник“, Београд

Ратни дневник Лазара Тркље аутентично је сведочење о голготи током Другог светског рата на територији Југославије коју је званична историја углавном прећуткивала.
Хиљаде трагичних људских судбина забележено је и отргнуто од заборава у потресним ратним записима које је Лазар Тркља, професор теологије, секретар Земљорадничке странке и блиски сарадник Драже Михаиловића, водио од пролећа 1941. до јесени 1944. године. На више стотина густо куцаних страница сачуваног текста налазе се спискови убијених, али и убица, наредбе, одлуке, политичке и војне процене ситуације на терену, описи прогона, страдања и трагедије народа у Србији, Црној Гори, Херцеговини, Босни, Лици, масовних и монструозних усташких злочина, братоубилачког рата, ратних операција партизана, четника, усташа, Немаца и Италијана, пружајући читаоцу аутентично сведочење из прве руке о збивањима у Другом светском рату.
Ово драгоцено историјско штиво, у којем се описује сурова природа грађанског рата вођеног на рушевинама Краљевине Југославије, скривано је деценијама, закопано у земљу као највећа породична тајна, коју ни Озна није успела да открије. У овој књизи први пут је предочена јавности.

Васа Казимировић
НИКОЛА ПАШИЋ И ЊЕГОВО ДОБА (1 и 2)
„Прометеј“, Нови Сад

„Ова књига је написана с намером да пружи, пре свега, што више и што потпунијих обавештења, а и објашњења, о Николи Пашићу, о његовој политичарској и државничкој активности, али о времену у којем је он живео и деловао, као и о личностима с којима се сретао, сарађивао, надвлачио се и борио током више од пола века. Она је састављена тако да се живот и рад Николе Пашића и догађаји у којима је учествовао, они најважнији, приказују у заокруженим временским целинама, уз посвећивање главне пажње ономе што је за Пашића као политичара и државника најкарактеристичније, а за одређени историјски тренутак најтипичније или најзначајније.
Књига је резултат седмогодишњег рада и истраживања не само у југословенским архивима већ и у страним, у првом реду, аустријским, немачким, швајцарским и холандским.“

Владимир Умељић
БАЛКАНСКИ ГАМБИТ ВАТИКАНА
„Катена мунди“, Београд

У својој новој књизи Владимир Умељић мало познатим историјским подацима открива најдубље корене тамног односа Запада према Србима. Зашто се у последњих 200 година радикално повећао број Хрвата науштрб Срба? У каквој су вези покољи протестаната у 16. веку са усташким геноцидом? Да ли је геноцид над Србима у НДХ екстремни изузетак или део мрачног континуитета злочина? У предговору књизи, одговарајући на проблем повећања броја Хрвата науштрб Срба, аутор Владимир Умељић наводи да историјски оквири показују „да Хрвати уопште нису били у стању“, нити су „имали могућности и капацитетa да самостално реализују тако велики пројекат“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *