Izlog knjige

Hilari Mantel
SMRT – POSLEDNJE UTOČIŠTE
„Arete“, Beograd

Roman neverovatnog literarnog zamaha Hilari Mantel povešće nas u svet pre, usred, i posle Francuske revolucije. Dvostruka dobitnica nagrade „Buker“ na maestralan način pripoveda o sudbinama više junaka koji su bili ključni za Francusku revoluciju preplićući ih pri neverovatnim susretima na ulici ili u salonima u kojima u višeglasju odzvanja duh vremena. Oslikavajući različite političke frakcije, unoseći dokumenta iz tog doba u građu romana, živopisnim opisima dinamičnih događaja, Hilari stvara istorijski roman kome verujemo i koji nas svojom verodostojnošću uvodi u jedan od najznačajnijih istorijskih trenutaka o kome se govori i danas. Prateći velikane revolucije Hilari prikazuje na koje sve načine revolucija može da pojede svoju decu, ali kroz njihove privatne živote, tajne pobude, želje. Uhvaćeni u kovitlac sa revolucijom i svetom posle nje, junaci se nalaze u centru političkog uragana koji ne mogu da napuste i postaju žrtve sistema koji su sami stvorili. Ovaj monumentalni roman, vešto ispripovedan kroz nekoliko narativnih prizmi, na domaću književnu scenu uvodi jedno od najbitnijih dela Hilari Mantel osvetljavajući jednu epohu na inovativan i dinamičan način.

SUVOROV – NEPOBEDIVI HRISTOV VOJNIK
Udruženje za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“, Beograd

Knjiga o Aleksandru Suvorovu, u čijem priređivanju su učestvovali Ranko Gojković i Pavel Tihomirov, sadrži prevedene materijale iz fonda „Predsedničke biblioteke“ u Rusiji, brojne anegdotske crtice iz života velikog vojskovođe i tekstove poznatih ruskih autora Viktora Saulkina, Vjačeslava Letunovskog, Arsenija Zamostjanova, Mihaila Noska, Jova Gumerova. U predgovoru stoji da je Suvorov bio „podrobno upoznat sa stradalničkom istorijom Cara Nikolaja II“.
„Čovek koji je imao apsolutno poverenje, do granica obožavanja, kompletnog ruskog vojinstva, iskazivao je apsolutnu vernost Caru uprkos nemilosti sa njihove strane u koju je upadao. Vernost velikog vojskovođe Pomazaniku Božijem proizlazila je iz njegove istinske ocrkovljenosti, iz njegovog istinskog hristocentričnog mentaliteta, koji je tako nedostajao već obezboženim, dehristijanizovanim ruskim generalima u martu 1917. godine.“

Kazuo Išiguro
NEUTEŠNI
„Dereta“, Beograd

Išiguro nas vodi kroz snoliki lavirint gotovo kafkijanski opskurne psihološke priče. Centralna tema njegovog celokupnog dela – nepouzdanost ljudskog sećanja – ovde je dovedena do svojih krajnjih konsekvenci. Zajedno sa glavnim junakom, čitaoci traže izlaz iz tog lavirinta, pri tome uživajući u besprekornom stilu autora, koji se još jednom pokazuje kao veliki majstor s nepogrešivim sluhom za muziku i ritam književnog pripovedanja.

Seren Kirkegor
DELA LJUBAVI
„Službeni glasnik“, Beograd

Jedan od najvažnijih i poslednjih Kirkegorovih radova, prvi put na srpskom jeziku, predstavlja duboko ispitivanje ljudskog srca u kojem „otac egzistencijalizma“ uvodi čitaoca u najskrovitije tajne ljubavi. Ona je za njega središnji aspekt čovekovog postojanja i kao takva ga spasava iz izolacije i povezuje sa drugima.
U Delima ljubavi Kirkegora je vodila sokratska svest o čitaocu, u želji da pobudi njegovo razumevanje, ali i da ga podstakne na akciju. Filozofski rad, napisan da bi bio čitan takoreći naglas, može biti izuzetan početak za proučavanje Kirkegorovih spisa i dočaranje specifičnog ideala ljubavi. Reč je o ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjima, i otuda se autor usredsređuje na pitanja odnosa između nas i drugih.

Katarina Kacer
SAJBERPSIHOLOGIJA
„Laguna“, Beograd

Sajberpsihologija je nova oblast psihologije koja istražuje psihičke promene nastale usled korišćenja interneta i digitalnih tehnologija: poremećaj pažnje, brzo zaboravljanje, nove vrste voajerizma, iluziju zajedništva, virtuelni osećaj slobode i povezanosti… Socijalni psiholog i stručnjak za medije Katarina Kacer upoznaje nas sa mehanizmima koji se kriju iza ovih promena. Njena objašnjenja približavaju nam psihološke koncepte i teorije u vezi sa korišćenjem interneta, a brojni primeri ilustruju prednosti interneta, kao i rizike sa kojima moramo da se suočimo u virtuelnom prostoru.
Za ovu knjigu autorka je dobila 2016. prestižnu međunarodnu nagradu za najbolju knjigu iz oblasti publicistike getAbstract International Book Award.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *