Излог књиге

Хилари Мантел
СМРТ – ПОСЛЕДЊЕ УТОЧИШТЕ
„Арете“, Београд

Роман невероватног литерарног замаха Хилари Мантел повешће нас у свет пре, усред, и после Француске револуције. Двострука добитница награде „Букер“ на маестралан начин приповеда о судбинама више јунака који су били кључни за Француску револуцију преплићући их при невероватним сусретима на улици или у салонима у којима у вишегласју одзвања дух времена. Осликавајући различите политичке фракције, уносећи документа из тог доба у грађу романа, живописним описима динамичних догађаја, Хилари ствара историјски роман коме верујемо и који нас својом веродостојношћу уводи у један од најзначајнијих историјских тренутака о коме се говори и данас. Пратећи великане револуције Хилари приказује на које све начине револуција може да поједе своју децу, али кроз њихове приватне животе, тајне побуде, жеље. Ухваћени у ковитлац са револуцијом и светом после ње, јунаци се налазе у центру политичког урагана који не могу да напусте и постају жртве система који су сами створили. Овај монументални роман, вешто исприповедан кроз неколико наративних призми, на домаћу књижевну сцену уводи једно од најбитнијих дела Хилари Мантел осветљавајући једну епоху на иновативан и динамичан начин.

СУВОРОВ – НЕПОБЕДИВИ ХРИСТОВ ВОЈНИК
Удружење за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“, Београд

Књига о Александру Суворову, у чијем приређивању су учествовали Ранко Гојковић и Павел Тихомиров, садржи преведене материјале из фонда „Председничке библиотеке“ у Русији, бројне анегдотске цртице из живота великог војсковође и текстове познатих руских аутора Виктора Саулкина, Вјачеслава Летуновског, Арсенија Замостјанова, Михаила Носка, Јова Гумерова. У предговору стоји да је Суворов био „подробно упознат са страдалничком историјом Цара Николаја II“.
„Човек који је имао апсолутно поверење, до граница обожавања, комплетног руског војинства, исказивао је апсолутну верност Цару упркос немилости са њихове стране у коју је упадао. Верност великог војсковође Помазанику Божијем произлазила је из његове истинске оцрковљености, из његовог истинског христоцентричног менталитета, који је тако недостајао већ обезбоженим, дехристијанизованим руским генералима у марту 1917. године.“

Казуо Ишигуро
НЕУТЕШНИ
„Дерета“, Београд

Ишигуро нас води кроз снолики лавиринт готово кафкијански опскурне психолошке приче. Централна тема његовог целокупног дела – непоузданост људског сећања – овде је доведена до својих крајњих консеквенци. Заједно са главним јунаком, читаоци траже излаз из тог лавиринта, при томе уживајући у беспрекорном стилу аутора, који се још једном показује као велики мајстор с непогрешивим слухом за музику и ритам књижевног приповедања.

Серен Киркегор
ДЕЛА ЉУБАВИ
„Службени гласник“, Београд

Један од најважнијих и последњих Киркегорових радова, први пут на српском језику, представља дубоко испитивање људског срца у којем „отац егзистенцијализма“ уводи читаоца у најскровитије тајне љубави. Она је за њега средишњи аспект човековог постојања и као таква га спасава из изолације и повезује са другима.
У Делима љубави Киркегора је водила сократска свест о читаоцу, у жељи да побуди његово разумевање, али и да га подстакне на акцију. Филозофски рад, написан да би био читан такорећи наглас, може бити изузетан почетак за проучавање Киркегорових списа и дочарање специфичног идеала љубави. Реч је о љубави према Богу и љубави према ближњима, и отуда се аутор усредсређује на питања односа између нас и других.

Катарина Кацер
САЈБЕРПСИХОЛОГИЈА
„Лагуна“, Београд

Сајберпсихологија је нова област психологије која истражује психичке промене настале услед коришћења интернета и дигиталних технологија: поремећај пажње, брзо заборављање, нове врсте воајеризма, илузију заједништва, виртуелни осећај слободе и повезаности… Социјални психолог и стручњак за медије Катарина Кацер упознаје нас са механизмима који се крију иза ових промена. Њена објашњења приближавају нам психолошке концепте и теорије у вези са коришћењем интернета, а бројни примери илуструју предности интернета, као и ризике са којима морамо да се суочимо у виртуелном простору.
За ову књигу ауторка је добила 2016. престижну међународну награду за најбољу књигу из области публицистике getAbstract International Book Award.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *