Kosovsko opredeljenje

Piše Miloš Jovanović

Svako srpsko povlačenje iz kosovskog boja dovelo bi do daljih geopolitičkih problema i opasnosti

Dijalog između vlasti u Beogradu i secesionističkih vlasti u Prištini više se ne vodi. On je prekinut nakon uvođenja taksi od sto odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. S obzirom na predmet dijaloga – bolje je što je tako.

TAJNA PONUDA Naime, aktuelna srpska vlast je u proteklih godinu dana pokušala da nametne ideju razgraničenja kao moguće, odnosno poželjno rešenje. Reč je zapravo o priznavanju secesije južne srpske pokrajine pod uslovom da Srbija zauzvrat dobije nešto. Da li je to nešto trebalo da predstavlja deo pokrajinske teritorije, verovatno severni, brže članstvo u Evropskoj uniji, novac u vidu donacija ili od svega navedenog pomalo, ostalo je tajna.
Navedena tajna, međutim, i nije važna jer o čemu god da se radilo, to nešto bi evidentno bilo, u najmanju ruku, plaćeno prihvatanjem secesije Kosova i Metohije na najvećem delu pokrajinske teritorije. A takav čin je naprosto neprihvatljiv.
Prvo, zato što bi priznanje kosovske secesije predstavljalo negaciju srpske istorije i srpskog nacionalnog identiteta. Rekavši da je „kosovsko opredeljenje bilo i ostalo metafizički obrazac održanja Srba“, Radovan Samardžić je verovatno najdalekosežnije sažeo suštinsku protkanost Kosovskog zaveta i srpskog nacionalnog bića i njegove kulture. Raskinuti tu nit znači dovesti u pitanje samo održanje Srba kao naroda. O objektivnoj i dubokoj ukorenjenosti kosovskog zaveta u nacionalnom identitetu Srba nemalo puta je pisao i drugi srpski istoričar Miloš Ković sa istim zaključkom: ako se Srbi kao zavetna nacija odreknu kosovskog zaveta, neminovno će dovesti u pitanje sopstveni opstanak.

PARANJE DŽEMPERA Ako, međutim, i ostavimo po strani Svetog kneza Lazara, srpsku epiku, srpski ustanak, Rakića, Prvi balkanski rat i sve ono što se teško da nabrojati na malom novinskom prostoru a neposredno je i tesno povezano s kosovskim zavetom u Srba, ostaje još jedan važan razlog koji predaju Kosova i Metohije, u bilo kom obliku, čini neprihvatljivom.
Ovde dolazimo do real-politike i jednostavne činjenice da bi svako srpsko povlačenje iz kosovskog boja dovelo do daljih geopolitičkih problema i opasnosti. Prva od njih se zove „Velika Albanija“, čije bi eventualno stvaranje destabilizovalo ceo region, imajući u vidu albanske pretenzije u Makedoniji i Crnoj Gori. Sama Srbija bi međutim bila, u slučaju prihvatanja kosovske secesije, podložnija daljim separatističkim pokušajima i cepanju teritorije, od Raške oblasti, preko juga centralne Srbije do severne Srbije, odnosno AP Vojvodine. O tome da stvari stoje upravo kako su ovde opisane, potvrdu daje i naše najskorije istorijsko iskustvo. Danas je barem jasno da se Krajina branila u Sloveniji, Kosovo u Krajini, a da se Raška oblast i cela Srbija brane na Kosovu i Metohiji. Drugim rečima, bez držanja ove linije džemper, koji je počeo da se para, neminovno će se rasparati do kraja.

SPREMAN ODGOVOR Ako, dakle, predaja ne može biti opcija, šta nam valja konkretno činiti?
Pregovarati se uvek može i mora, ali na jasnim osnovama i u zadatim okvirima Ustava Republike Srbije i pravno-obavezujuće Rezolucije 1244 SBUN koja je i dalje jedini posebni međunarodno-pravni dokument na snazi. Uporedo se mora naći modus vivendi koji će garantovati Srbima na Kosovu i Metohiji opstanak, razvoj i apsolutnu bezbednost. Ovo poslednje podrazumeva i spremnost države da reaguje na svaki adekvatan način u slučaju da bezbednost Srba u južnoj pokrajini bude ugrožena od strane Albanaca.
Konačno, potrebno je imati i spreman odgovor na mogućnost ujedinjenja KiM i Albanije, odgovor kojim bi se u balkansku jednačinu uvela i Republika Srpska, a možda i delovi drugih država. Samo na ovaj način, kroz definisanje i sprovođenje ozbiljne strategije „zamrznutog konflikta“, može se i mora držati linija odbrane. Ovo se mora činiti tim pre što međunarodne okolnosti nisu nikada, od početka 1990. godine, bile povoljnije za srpsku nacionalnu politiku, o čemu uostalom svedoči i proces povlačenja priznanja secesije Kosova i Metohije.
Konačno, držanje problema Kosova i Metohije u statusu „zamrznutog konflikta“ omogućava da se radi na daljem, sveukupnom, jačanju zemlje i srpstva – ekonomski, infrastrukturno, vojno, kulturno i društveno, u smislu težnji za postizanjem konsenzusa o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima. Jer samo snažna i uređena država može efikasno da brani svoje granice.

Autor je predsednik DSS-a i član Predsedništva pokreta „Metla“

4 komentara

  1. Hvala sto imam gde da kazem da sam Srbin.Ovo su jedine novine u kojima moze da prodje moja MUKA.Ovo je moja zemlja u kojoj ne smem da kazem da sam SRBIN da ne bi uvreddio amere nemce ili sipotare ili koga vec.Nev erovatna je politika,mudrosti kolju vodi Vucic i ostali Dacici i ko vec oko njega.Oni kukaju na one iz 2008 sto nisu reagovaLI juce i danas se desavaju mnogo gore stvari po Srbski korpus a oni se prave ludi. Nemojmo da naserdamo na provokacije vele oni.A meni vec trideset godina hijene otkidaju deo po deo tela a moja drzava kaze Nemoj da nasedas na provokacije.Ovde nesto duboko SMRDI.A riba sa glaxe smrdi.Nije to problem ovih danas,to je vekovni problem.To je problem SRBSKE navodne inteligencije.SANU srbske svesti koju su nam nemci i ostali usadili.ILi cemo se dozvati pameti ili cemo nestati kao i ostali stari narodi.Neznam da li mi koji se osecamo i zovemo Srbima mozemo sagledati sunovrat u kojemu zivimo.Ja sad razumem parolu SLOBODA ili SMRT.

  2. unutrašnji dijalog

    Slažemo se da ne sme biti srpskog povlačenja iz kosovskog boja, boja za odbranu teritorije KiM?
    Članak je u osnovi odličan. Postoje zapažanja, nedorečenosti za koje treba pojašnjenje.

    ZAMRZNUTI BRISELSKI SPORAZUM – najbolje RASKINUTI SPORAZUM Naravno, dok se ne ispune fer “uslovi” za pregovore, na prvom mestu povratak 250.000. proteranih Srba, povratak celokupne srpske imovine itd.?
    DIJALOG… više se ne vodi (prekinut zbog taksi). Dijalog znači razgovor koji proizvodi sporazum-dogovor, to je BRISELSKI SPORAZUM kojim se otima KiM od Srbije (odredjuje status – Kosovo država – primopredaju teritorije, što se prećutkuje i krije od naroda. Zato BS nije dostavljen Skupštini na debatu i referendum, nego je prihvaćen na osnovu Vučićevog tumačenja).
    POZIVANJE NA REZOLUCIJU R.1244 o Kosovu, naravno. Ali šta ako Vučić-Tači ubrzano izmisle “kompromis” i potpišu pravnoobavezujući sporazum, proglase “normalizaciju” i Kosovo prime u članstvo UN, Unesko, Interpol… Biće istorijski rešeno Kosovo – predato-poklonjeno albanskim muslimanima za vek.vekova? Kakav smisao će tada imati R-1244 (nevažeći dokument, ad akta), Ustav Srbije…? Nisam ja džabe rekao parolu nakon potpisivanja veleizdajničkog Briselskog sporazuma 2013: Albancima teritorija KiM – Srbima NIŠTA (0), i manje od toga – Srbija preduzima dugoročnu obavezu da finansira opstanak Srba na Kosovu(!)?
    RAZGRANIČENJE – nedefinisano je ZAMKA (jel se misli na razgraničenje izmedju Srbije i Kosova ili izmedju Srba i Albanaca na Kosovu) – da se prihvati razgraničenje, a očigledno je da se misli na ono razgraničenje “integrisani administrativni prelazi u klasičnu carinsku granicu po Briselskom sporazumu, što se prećutkuje? Na toj osnovi (sakrivanja medjunarodnog akta-dokumenta) prihvaćen je i Briselski sporazum kojim je Kosovo dobilo sve atribute albanske držaave.
    STOP veleizdajničkom BRISELSKOM SPORAZUMU!!!!!

  3. Uvaženi gospodine Jovanoviću,
    Vašem gornjem tekstu, jedva da se sa patriotske strane može naći zamerka. Tako je, koliko znam, i sa drugim Vašim javnim oglašavanjima, ali takvih oglašavanja malo je ! Jer imamo u vidu da ste Vi predsednik stranke koja nikada nije bila izdajnička, i posebno kad smo svesni sve teže i teže situacije u koju kao država upadamo. Ako u ova teška vremena nemamo sredstva, onda zašto izostaje prikupljanje patriotskih intelektualaca, šetnji ulicama glavnog i drugih gradova, lepljenje parola, makar jediničnih . . . ? Koliko nam vredi ovaj autorski tekst, ovako objavljen, makar i u jedinstvenom svetioniku, omiljenom nedeljniku ?

    2
    1
  4. Borba za KiM je borba protiv Amerike, KiM je plijen lopovskih, otimačkih, pljačkaskih radnji Amerike.!!! Kada je potpisan Kumanovski sporazum, a potom R1244 , Amerikanci su već isplanirali petooktobarski puč, i sve ovo što nam se dogadja poslije prevrata !!! Poslušnici – VELEIZDAJNICI na čelu Srbije se mjenjaju, ali program veleizdaje ostaje trajan i stabilan!
    Samo je privid da su na medunarodnom planu okolnosti za odbranu KiM a povoljnije nego prije. Sada nam je naša vlada i predsedni……….najveći neprijatelj…….. opasniji i zlokobniji od Amerike i E.U !!! Kako ih se riješiti …??? S N S ima veći broj članova nego bilo koja partija u eutopskim zemljama, iako se po broju stanovnika na mozemo nikako usporedjivati sa velikim europskim drzavama!!! Kada se tome doda potpuni informativni mrak……………… i svi izborni manifetluci vladajućih…….
    opozicija koja to nije…….i samo čeka da zamjeni vladajućeu veleizdaji……………..Teško je biti optimista !!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *