GRUPNI PORTRET

Srbi reaguju kao lud narod. Kao što ovoj davno rečenoj oceni akademika Jovana Raškovića nikada nije bilo potrebno dodatno objašnjenje da bi je javnost odobrila kao ispravan sud, tako je u godinama po Raškovićevoj smrti status neporecive istine učvrstila tvrdnja – Srbija je luda i nerazumljiva zemlja. Autorska prava u ovom drugom slučaju su kolektivna, jer gotovo da ne prođe dan a da se javno ne pomenu epiteti podrazumevanog značenja: Srbija je razumom nedokučiva.
Nije lako uspostaviti hijerarhiju nacionalnih bizarnosti u prebogatom registru primera koji kontinuirano potkrepljuju zapažanje da živimo u zajednici gde je logičko rasuđivanje često nenadležno pomagalo za objašnjavanje stvarnosti. Dakako da u zemlji u kojoj važi maksima „sve je u životu politika“, i na ovom planu trijumfuju politička scena i njeni akteri. Dani za nama u tom smislu nisu doneli iznenađenja, produbljena su nadgornjavanja i sukobi koji ne obećavaju dogledno smirivanje, no pokazalo se da u ludoj zemlji traje mrtva trka pomenute i drugih sfera života.
Tako je na primer jedan od teških problema srpskog zdravstva – migracija medicinskog osoblja koje iz Srbije odlazi na rad u Nemačku – proteklih dana zaokupio pažnju medija. Koliko je na skali između krajnosti podnošljivog i nesnosnog ova situacija bliža drugoj pokazalo je njeno javno skeniranje. Potvrdilo se da dok politički lideri odlazak medicinara zvanično navode kao udes za zemlju i najavljuju energične mere protiv ove opasne seobe Srba, pred zapanjenom javnošću istovremeno iskače podatak da već šest godina država praktično asistira u ovom poslu! Na osnovu Sporazuma dve zemlje, nemačkom tržištu rada srpske medicinare šalje srpski biro rada. Preko projekta Triple Win (Sporazuma o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika, državljana Srbije u Nemačkoj zaključenog 2013. godine između Savezne službe za zapošljavanje Nemačke i Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije) u Srbiji ovaj posao sprovodi organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Odlazak kvalifikovanih medicinara, „nesreća i katastrofa ogromnih razmera“, u zemlji apsurda je dakle sistemski pakovan proces.
Tako dolazimo i do Srbima poznatog „brenda“ – moćne Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ. Institucije koja je na našim prostorima, između ostalog, ekspertski kumovala ustoličenje dve važne kategorije u funkcionisanju pravne i druge uređenosti naše države, notara i izvršitelja. Kada je strogo i bez milosti – Cherchez la … GIZ? Srbi inače odavno pokušavaju da odgonetnu nedoumicu vezanu za delovanje GIZ-a i njegov uticaj na disciplinovanje i harmonizaciju ovdašnjeg „apsurdistana“: da li je nemačka prosvetiteljska kuća ovde zaista promotor stabilnosti i reda uprepodobljenog standardima uređenih država, ili je ona jedinstveni spoj hardvera i softvera koji srpsko društvo drobi i satire po sopstvenoj zamisli šta je za „zemlju paradoksa“ dobro, a šta nije?
U zemlji paradoksa zabeleženo je i da tone zlata leže – na otpadu! Između Bora, Majdanpeka, Dunava i Timoka ima toliko rudarskog otpada da bi se iz njega moglo „izvući“ 90.000 tona bakra i blizu četiri tone zlata, vrednih preko 720 miliona dolara! U zemlji čija je prezaduženost epska, otkriće „zlata na đubretu“ pobudilo je, međutim, iskrenu ravnodušnost.
Nedavno su društvene mreže eksplodirale kada je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, boraveći u Argentini, na ceremoniji polaganja zakletve novoizabranog predsedniku Alberta Fernandeza, mimo zvaničnog protokola, posetila grob Milana Stojadinovića. Lavinu komentara izazvao je ne samo ovaj gest već i ono što je premijerka napisala u knjizi utisaka: „U čast srpsko-argentinskog prijateljstva i partnerstva. Da živi vekovima. Hvala vam za večnu kuću predsednika Vlade Kraljevine Jugoslavije, Srbina, Milana Stojadinovića. U ime Vlade Republike Srbije…“
Premda je mnogo podsticaja za raspravu o istorijski značajnoj i kontroverznoj ličnosti ovog srpskog državnika uz simboliku premijerkinog zapisa, pažnju je privukao „uzgredan“ detalj: ona je posvetu zapisala – ćirilicom. U naš mozaik o kontinuitetu Srbije među paradoksima ovu epizodu uvrstio je skriveni momenat pažnje vredan: zli jezici naime šapuću da se upravo u premijerkinoj fioci odavno krčka predlog čije bi usvajanje službenu upotrebu ćiriličnog pisma podiglo na odgovarajući, dakle viši nivo. U tom dokumentu – Predlogu izmena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma – predlagač (Republički sekretarijat za zakonodavstvo) zalaže se da se „preciznije navodi domen službene upotrebe srpskog jezika i ćirilice u društvenom prostoru i prevladava razlika između službene i javne upotrebe jezika i pisma koja ne postoji nigde na svetu“. Dok premijerka ne razmotri i ove i druge momente Predloga (inspekcijski nadzor i kaznene odredbe između ostalog), svejedno što ona sama – službeno i javno – piše ćirilicom, biće i dalje moguća situacija na koju profesor Milan Brdar upozorava: „Kandidatkinja je doktorat posle odbrane objavila na ćirilici. Sada zbog toga imate ideološko-političku frku na Filozofskom fakultetu… Došli smo dotle da u ’mračnjačke snage’ spada i onaj ko piše ćirilicom.“ Da li je za kapacitet srpske običajne paradigme ijedan događaj dovoljno preteran?
Jednom uspostavljeni konsenzus o zemlji paradoksa teško se menja. Štampa zvoni na uzbunu – nekada su Vojvodinu označavali kao „žitnicu Evrope“, ali sada se čuje ekspertski vapaj: ako se ne zaustavi trend pada organske materije (humusa) u zemljištu, ona može da postane „agrarna pustinja“. Ovaj užas odvija se pred našim očima, u životnom veku jedne generacije. Pleme naše, ne samo ovim povodom, snom mrtvijem spava?
Šta je „uhvaćeno“ u ovom nasumičnom krokiju? Koja je psihološka nijansiranost pokazana na predlošku za kolektivni portret za koji je nacija pozirala jedva nedelju-dve, inače tokom sedmica nimalo različitih od drugih, u „redovnom neredu“. Apatija i sluđenost? Nihilizam i očajanje? Govoreći o stanju duha nacije i aktuelnim kolektivnim psihozama, psiholog Žarko Trebješanin ocenjuje: „Apatija i depresija, u Srbiji su ovladale više nego strah.“ Zaključimo: Dobro je. Ako nema Straha, izvesnije je da može biti Nade. Na nama je sada da povedemo bitku s nabrojanim ustoličenim avetima, da bi se, pripremajući se za novu deceniju, eventualno – psihološki resetovali. Kada, kako je najavio, predsednik Srbije uskoro objavi (28. decembra) program „Srbija 2025“, hoćemo li biti vlasni da i sami – na ličnom, koliko i kolektivnom planu – osmislimo pokoji programski „aneks“ u duhu protivnom apsurdu?
Tačno jeste da istinu prepoznajemo u Desankinim stihovima: Srbija je velika tajna / ne zna dan šta noć kuva / niti noć šta zora rađa, ali… Premda je voljena nacionalna pesnikinja poetično naznačila i sudbinski matricu svog voljenog naroda, savremenim Srbima bilo bi uputno da oslušnu i glas drugog pisca, po određenju „nadležnog“ za pitanja apsurda – Albera Kamija. Ovaj nobelovac bio je, kako to kritika tumači, uveren da svest o apsurdu ima podsticajnu ulogu. Saznanje „o apsurdu našeg sutra trebalo bi da podstiče na pronalaženje životne vizije“, smatra Kami, tvrdeći da „čovek s obzirom na to da u svakom trenutku svoga života poseduje viziju prošlog, sadašnjeg i budućeg identiteta, bez kojeg bi bio kao oklop sa imenom (bez svoje svrhe), tako gradi svoju putanju i životni smer“. Ovakvi kakvi danas jesmo, zaglavljeni u vlastitom „srcu apsurda“, prepoznajemo li humanost Kamijeve poruke? I na tom tragu – viziju svog budućeg, možda i osnaženijeg, identiteta!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *