Stepinac u Jerusalimu

Revizionistička knjiga i memorijalna ploča Alojziju Stepincu – kako su Hrvati podmetnuli „kukavičja jaja“ u srce svetog grada Jerusalima

Povodom priprema za istorijsko otvaranje prvog Multimedija centra i lektorata za hebrejski jezik na Filološkom fakultetu, koje je zakazano za 26. septembar, koordinator srpsko-jevrejske akademske saradnje Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, ambasador dr Ljiljana Nikšić, u saradnji sa Filološkim fakultetom u Beogradu, Maticom srpskom i Arhivom Vojvodine i Savezom jevrejskih opština Srbije organizovala je studijski boravak prof. dr Gideona Grajfa sa delegacijom ONO akademskog koledža.
U delegaciji su bili i prof. dr David Biton i prof. dr David Sorockin, koji je tom prilikom dekanu Filološkog fakulteta prof. dr Ljiljani Marković uručio prvi kontingent donacije od 1.500 knjiga za učenje hebrejskog jezika i kulture.
U sklopu ove posete u prepunoj sali Matice srpske u Novom Sadu održana je promocija knjige prof. dr Gideona Grajfa, „Jasenovac – Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti“, na kojoj su pored Grajfa govorili i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, akademik Darko Tanasković, ambasador Izraela dr Alona Fišer Kam, direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović i predsednik Matice srpske dr Dragan Stanić.

DOSIJE 562 Izuzetno značajna dešavanja tokom posete delegacije ONO koledža odvijala su se u Arhivu Vojvodine u prisustvu Jelene Buhač Radojčić, koja je preživela Jasenovac i kojoj je u NDH brutalno ubijeno 89 članova porodice.
Prof. dr Grajf predstavio je svoje istraživanje dosijea 562 iz Fonda Slavka Odića, i tom prilikom pokazao pismo koje je u vreme ustaške okupacije upućeno Alojziju Stepincu i koje se čuva u Arhivu Vojvodine (dosije iz ličnog fonda Slavka Odića – fond F. 562), a kojim se nepobitno dokazuje da je Stepinac bio obavešten i da je sve vreme rata imao saznanja o najstrašnijim zločinima koji se čine protiv stanovništva, a posebno protiv dece na teritoriji zločinačke ustaške NDH. Pismo je deo materijala koji će biti publikovan u Grajfovoj novoj knjizi „Ustaško konačno rešenje pre nacističkog“.

MEMORIJALNA PLOČA Istom prilikom prof. dr Gideon Grajf ekskluzivno je predstavio i svojih pet pisama upućenih papi Francisku, predsedniku Izraela Ruvenu Rivlinu, premijeru Izraela Benjaminu Netanijahuu, bečkom nadbiskupu kardinalu Kristofu Šenbornu i austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu, u kojima zahteva uklanjanje sramne memorijalne ploče ozloglašenom nadbiskupu Alojziju Stepincu koju su u aprilu 2019. u Jerusalimu u Via dolorosa – „Ulici plača“ kojom je Isus Hrist nosio krst na Golgotu – a povodom prvog hodočašća ozloglašenog nadbiskupa Alojzija Stepinca u Jerusalimu 1937. godine, postavili hrvatski vitezovi Svetog groba čiji je šef hrvatski kardinal Josip Bozanić. Grajfova pisma sadrže i kritički osvrt na revizionističku knjigu Ester Gitman pod naslovom „Alojzije Stepinac: stub ljudskih prava“, koju je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uručila predsedniku Izraela Ruvenu Rivlinu tokom nedavne posete „Jad Vašemu“.
U godini u kojoj čovečanstvo obeležava 80 godina od početka Drugog svetskog rata, u Izraelu, u svetom gradu Jerusalimu, e pa baš tu, ne u bilo kojoj drugoj zemlji, i ne u bilo kom drugom gradu, i ne u bilo kojoj ulici već u „Ulici plača“, i ne u bilo kojoj instituciji već u „Jad Vašemu“, najuzvišenijem spomeniku stradanja u Drugom svetskom ratu najstradalnije nacije čovečanstva, koja se izborila za Međunarodni dan sećanja na Holokaust i dostojanstveno sećanje na sve žrtve fašizma, nacizma i ustaštva, desile su se dve skandalozne stvari koje su delo sinhronizovane i unapred dogovorene akcije hrvatske katoličke crkve i hrvatskog državnog vrha kojima se, zloupotrebljavajući poverenje i prijateljstvo sa Izraelom i Austrijom, vređaju osećanja svih žrtava fašizma, nacizma i ustaštva. Hrvatski vitezovi Svetog groba, čiji je šef hrvatski kardinal Bozanić, „podmetnuli“ su Stepinca kao sveca austrijskim vitezovima, tj. Habzburgu Lorenu lično.
Profesor Grajf u svojim zahtevima za uklanjanje kaže da postavljanje pomenute memorijalne ploče u Jerusalimu, u Via dolorosa, predstavlja sramno i drsko izjednačavanje s mučeništvom Hrista.
Ploča Stepincu nalazi se u austrijskom konačištu za hodočasnike „Svete porodice“ koje je u vlasništvu rimokatoličke nadbiskupije sa sedištem u Beču.
Austrijski hostel „Sveta porodica“ osnovan je 1854. od strane Habzburga, a sadašnji predsednik Kruga prijatelja Austrijskog udruženja Svete zemlje je Georg Habzburg Loren, potomak imperatora Franca Jozefa.
Ploču su postavili članovi hrvatske magistrale vitezova Reda svetog groba u Jerusalimu, osnovane februara 2017. godine, a veliki prajor je hrvatski kardinal Bozanić, koji veliča ulogu Stepinca i ističe da je i Stepinac bio član istog reda u vreme pape Pija XII.
Profesor Grajf smatra da je „grupa hrvatskih vitezova“ uzela stvar u svoje ruke i u Jerusalimu „na svoju ruku“ proglasila Stepinca za „svetog mučenika“, koristeći „gostoprimstvo“ rimokatoličke nadbiskupije iz Beča i to baš sada, kada je austrijska vlada donela zakon kojim se zabranjuje korišćenje ustaške ikonografije u Blajburgu, gde se održava najveće neoustaško i neonacističko okupljanje u Evropi.
Ovakav čin, smatra Grajf, najpre vređa žrtve ustaškog režima i osećanja preživelih i potomaka i stvara narativ neprihvatljiv za nauku i istorijsku istinu. Odmah zatim, ovakav čin predstavlja, po njegovom mišljenju, uvredu za Komisiju Rimokatoličke crkve koja se još nije izjasnila o zahtevu za kanonizaciju, ali pre svega je takav bezočan, revizionistički i nadasve nehrišćanski čin, u stvari, bezumno prejudiciranje odluke Vatikana o kanonizaciji Stepinca – i otvara prostor, odnosno ohrabruje neonacističke grupe širom sveta da možda podignu memorijalnu ploču obeležavajući prvo hodočašće Hitlera i drugih zločinaca iz Drugog svetskog rata.

STUB LJUDSKIH PRAVA Kolinda Grabar Kitarović uručila je Rivlinu, 29. jula, u „Jad Vašemu“ knjigu Ester Gitman „Alojzije Stepinac: stub ljudskih prava“. Knjiga je već od naslova revizionistička, jer je prva asocijacija na ime Stepinca – „pokrsti se ili umri“, budući da je sa ushićenjem uredno u svojim pismima obaveštavao papu Pija XII koliko je hiljada Srba i drugih pokršteno i sasvim je jasno da je sve vreme znao za brutalna ubistva Srba, Jevreja, Roma i antifašista u NDH. Stepinac je za svoje zasluge primio orden od poglavnika Ante Pavelića 1944, u trenutku kada se već znalo da će saveznici poraziti naciste, dakle, ostao je do kraja lojalan ustaškom režimu.
Hrvatima se žuri da „poentiraju“ pre odluke Vatikanske komisije, pa „zloupotrebljavaju poverenje prijatelja u Austriji i Izraelu“, „podmećući“ Stepinca kao „kanonizovanog“, tj. sveca i „mučenika“, kao što piše na ploči koja je, ne slučajno, ispisana na latinskom jeziku, tj. jeziku kojim se danas ne govori, pa malo ko može da je razume.
Ove dve aktivnosti – hrvatske katoličke crkve (postavljanje memorijalne ploče Alojziju Stepincu u Jerusalimu) i predsednice Grabar Kitarović (uručenje knjige „Alojzije Stepinac: stub ljudskih prava“ izraelskom predsedniku u „Jad Vašemu“) – prof. dr Gideon Grajf smatra očigledno sinhronizovanim i tipičnim primerom iznude „kanonizacije“ i „ucenjivanja“ Vatikana tobožnjim blagonaklonim gledanjem Izraela i jevrejskog naroda na „mučenika Stepinca“, „lažno prikazujući“ i pokušavajući da dokažu da ih Izrael i izraelska vlada, kao i Austrija, podržavaju, pa metodom svršenog čina žele da pokažu da Stepinca priznaje „Jad Vašem“, budući da je predsedniku Rivlinu revizionistička knjiga uručena baš u „Jad Vašemu“ u prisustvu rukovodstva ove ustanove, kao „predsednički poklon“, sa ciljem da Vatikan donese odluku o kanonizaciji Alojzija Stepinca.
Predsednica Hrvatske je, po mišljenju prof. dr Gideona Grajfa, zloupotrebila gostoprimstvo svog domaćina Rivlina i „uvalila“ njemu i „Jad Vašemu“ pomenutu knjigu pred novinarima. Ostaje nejasno kako se to desilo, jer je Rivlin, tokom prve zvanične posete jednog predsednika iz Izraela Zagrebu, prošle godine, izričito insistirao da na agendi prvo bude poseta Jasenovcu, koji je tada opisao kao Aušvic Balkana, što je po rečima prof. Grajfa i predstavljalo inspiraciju da svojoj knjizi da identičan naslov. Izraelski predsednik Rivlin je, dakle, javno osudio ustaštvo i ustaški režim, tako da je neverovatno kako se „kukavičje jaje“ u vidu knjige o Stepincu našlo kao tzv. „predsednički poklon“ koji mu je tada uručen.

U narednom broju „Pečata“ objavljujemo intervju s prof. dr Gideonom Grajfom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *