Plava ispomoć

Kineski policajci u Srbiji

Dobronamerni gest, inače poznat u svetu, da kineski policajci pomažu našim u kontaktu s kineskim građanima u Srbiji, na Zapadu se gleda s podozrenjem jer Srbija i na taj način klizi iz njihovog „gvozdenog“ zagrljaja i kontrole

Reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na svečanosti kojom je obeležena 70. godišnjica osnivanja Kine, da „Kina nema pouzdanijeg partnera i iskrenijeg prijatelja od Srbije“ upravo su našle potvrdu na jedan neobičan način i to baš na ulicama srpskih gradova. Veliko je bilo iznenađenje građana kada su primetili uniformisane kineske policajce u zajedničkim patrolama s našim policajcima.
Da ne bude zabune, kineski policajci nisu opremljeni sredstvima prinude i, po važećim zakonima, oni ne mogu da imaju ikakva ovlašćenja prema našim državljanima ili kineskim turistima. Uloga kineskih policajaca u mešovitim policijskim patrolama, prema najavama zvaničnika, svodiće se na prevođenje i pomaganje srpskim kolegama da komuniciraju s kineskim državljanima kojih je, kao turista, sve više u Srbiji.
U MUP-u su još pre mesec dana najavili formiranje zajedničkih patrola srpske i kineske policije koje bi ove jeseni trebalo da rade u pomenutim gradovima. Tada je saopšteno da je reč o dogovoru koji je postignut tokom posete ministra javne bezbednosti Kine Džao Kedžija Srbiji. Čak su prezentaciji prve mešovite patrole pripadnika MUP-a i pripadnika kineskog Ministarstva javne bezbednosti u Beogradu prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

KINESKA ŠESTORKA Srpsko-kineske patrole su raspoređene na više lokacija u Beogradu – u Knez Mihailovoj ulici, na Kalemegdanu, na Trgu republike, u bloku 70 i na aerodromu „Nikola Tesla“. U okviru pilot-projekta šest policajaca iz Kine će se, za sada, smenjivati u patrolama u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.
Od stupanja vizne liberalizacije na snagu broj kineskih turista u Srbiji je naglo porastao. Kinezi su postali najbrojniji strani posetioci, a u 2019. očekuje se čak 40 odsto više turista iz Kine nego prethodne godine. Građanske patrole će, kako je rekla ambasadorka Čen Bo, koristiti turistima da se osećaju sigurnije u Srbiji. Odnosno kineski policajci će uspostavljanjem hitne telefonske linije za prijave na kineskom jeziku i obilaskom mesta gde žive kineski državljani, te obilaskom kineskih preduzeća i institucija, pomagati srpskoj policiji kako bi se obezbedila još bolja sigurnost građana Kine.
„Verujem da kineski policajci neće biti samo čuvari bezbednosti nego i ambasadori našeg prijateljstva i da će njihov dolazak još više približiti naše dve zemlje. Očekujemo da će se i odvažni srpski policajci u bliskoj budućnosti pojaviti na ulicama u Kini“, rekla je ambasadorka.
Dolazak kineskih policajaca u Srbiju nije prvi takav aranžman u regionu. Oni učestvuju u zajedničkim patrolama i u drugim državama regiona i EU, kao što i srpski policajci učestvuju u sličnim patrolama u drugim zemljama. Kinezi već drugo leto patroliraju zajedno s hrvatskim kolegama na jadranskom primorju, u Zagrebu i na Plitvičkim jezerima. Nešto južnije, u Crnoj Gori, tokom letnje sezone, uz crnogorske kolege patroliraju i policajci iz Srbije, Albanije, Hrvatske, Italije, Rumunije i Severne Makedonije. „Na našim granicama su već godinama pripadnici policije Češke, Slovačke, Mađarske i Austrije u ciklusima sa deset ili dvadeset policajaca koji pomažu oko migranata, a imamo i određen broj turskih policajaca na granicama kao pomoć za njihove sunarodnike koji putuju kroz našu zemlju. Takođe, imamo i deset naših policajaca na granici između Severne Makedonije i Grčke“, istakao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

AMERIČKO LICEMERJE Pored toga što ovakve policijske patrole predstavljaju uobičajenu međunarodnu policijsku saradnju, koja je potrebna kako bi se unapredili kapaciteti za postupanje policijskih službenika prema stranim državljanima, patrole u Srbiji su izazvale određena podozrenja kod nekih zapadnih posmatrača i analitičara. Američki analitičar Kurt Basiner, iz međunarodne organizacije Savet za politiku demokratizacije, rekao je za „Glas Amerike“ da ne vidi konkretnu korist ili svrhu od formiranja zajedničkih patrola srpske i kineske policije, odnosno od takvog vida saradnje Srbije i Kine. Basiner kaže da mu to deluje „potpuno nadrealno“ i podseća da je Srbija kandidat za članstvo u EU, koja predstavlja zajednicu demokratskih država, dok Kina, kako kaže, ne pripada toj grupi. Osim što je zanemario njihovo istovetno prisustvo u Hrvatskoj, Basiner ne preza od „nadgradnje“ svojih sumnji uvezujući zajedničke patrole s kineskim sistemom nadzora postavljenog u Srbiji jer, kako kaže, u sektoru nadzora Srbija i Kina sarađuju najmanje četiri godine. Ova aluzija, u stvari, služi da još jednom izrazi ionako u Americi naglašenu histeriju i antikampanju prema kineskoj kompaniji „Huavej“. Navodno su kamere ove kompanije postavljene u Beogradu opremljene softverom za prepoznavanje lica i registarskih tablica.
Koliko su zapadni analitičari neprincipijelni i čak zlonamerni govori podatak o Londonu, koji je još prošle godine javno testirao tehnologiju za prepoznavanje lica ljudi u masi, što bi doprinelo „povećanju bezbednosti na javnom mestu“. Basiner londonski primer očigledno namerno previđa. Kao i podatak da su London i Velika Britanija rekorderi po korišćenju takozvanog Si-Si-Ti-Vija (video-nadzora). Procene su frapantne jer čak ni policija, navodno, ne zna koliko je nadzornih kamera i gde su sve postavljene. Spekuliše se da ih je više od Britanaca – čak 62 miliona. Zamislite taj osećaj kad, recimo, vozite bicikl ulicom, kroz park, šumu a znate da je sve pokriveno kamerama.
Pre će biti da se ovo samo nadovezuje na pisanje američkog magazina „Forin polisi“ u junu ove godine. Glasilo blisko vladajućoj strukturi u Vašingtonu ocenjuje da bi naša zemlja mogla da posluži Pekingu kao strateška tačka iz koje bi, zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, mogli da kontrolišu čitav Stari kontinent. Da bi to činjenično potkrepio, američki magazin podseća na slučaj Marka Milićeva koji je 2014. godine kantrimenom pregazio mladića u Beogradu i potom pobegao u Kinu. Za razliku od vlasti u Srbiji, Kinezi su uspeli da ga uhapse u roku od tri dana upravo zahvaljujući svojoj tehnologiji.
„Forin polisi“ ističe navodni strah i da će pomenuti sistem nadzora zapravo biti zloupotrebljen za političke ciljeve. „U Evropi i Severnoj Americi jedna od najvećih bojazni u vezi sa ’Huavej’ tehnologijom je što ona može biti iskorišćena za jačanje autokratskih sistema – i upravo to bi ovakav sistem nadzora proizveo u Srbiji. U trenutnoj političkoj klimi Srbije, umesto da se osećaju bezbednima, građani bi bili uplašeni. Srbija je postala neka vrsta zamorčeta: preko njenog slučaja se testira na koji bi način druge zemlje mogle da se nose sa sličnim izazovima“, piše „Forin polisi“ i dodaje da se ovaj projekat već sprovodi na Malti, u Turskoj, Rusiji, Ukrajini, Azerbejdžanu i Kazahstanu. Ni ovde ni reči o Londonu i Velikoj Britaniji. Da se, recimo, kupuje engleska tehnologija, da li bi bilo ovih sumnji? Odnosno, kako pita „Forin polisi“, šta bi u slučaju pomenute „zavisnosti“ Peking tražio od Srbije zauzvrat? Ovaj magazin nudi i neke odgovore. „’Huavejev’ pilot-projekat u Srbiji bi mogao da bude poligon za njegove planove u Evropi, koji uključuju primenu 5G tehnologija čemu se SAD i EU žestoko protive. Invazivnost ovakve nadzorne tehnologije bi takođe mogla da znači da će kineska nacionalna obaveštajna mreža postati internacionalna. U tom slučaju, Srbija bi mogla da služi kao odskočna daska u naporima Kine da ostvari tehnološku dominaciju i širenje uticaja na Evropu“, zaključuje „Forin polisi“.
Ovakvo pisanje u dlaku se slaže s upozorenjem američkog ambasadora u EU Gordona Sonlanda da će se sve zemlje koje dozvole „Huaveju“ i drugim kineskim kompanijama učešće u infrastrukturnim projektima suočiti s američkim protivmerama, a na spisku je i Srbija. Srbija je, verovatno, već na američkoj listi „spornih“ zemalja jer su Kinezi kod nas već uložili milijarde u Železaru Smederevo, RTB Bor, Železnicu, TE Kostolac, Pupinov most, a najavljuju i izgradnju beogradskog metroa. Da im smetaju kineske investicije u Srbiji potvrdio je nedavno i predsednik Vučić, istakavši da u Evropskoj uniji postoji „antikineski lobi koji se bori protiv svega kineskog u Evropi“.
Nije tek tako šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak upozorio Beograd da najavljeno potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom (25. oktobra) ne približava Srbiju njenom strateškom cilju – članstvu u EU. Nije teško u ovakvim postupcima uočiti i prozreti težnju Zapada da se Srbija drži u potpunoj zavisnosti od glavnih zapadnih država i njihovih saveza, EU i NATO. I ne samo Srbija već ceo Balkan prema kojem se Zapad ponaša kao prema svom dvorištu, u stilu starih kolonijalnih vremena.
Međutim, valjda se i mi pitamo nešto. A što se tiče Kine, ona je već tu. Bilo kroz znatne i ničim uslovljene investicije, bilo u brojnim turističkim posetama Kineza, čiji su policajci na našim ulicama samo prirodan sled takve saradnje i niza aranžmana. Evropa, tačnije Evropska unija je ionako još uvek daleko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *