Izlog knjige

Džulija Enas
ANTIČKA FILOZOFIJA
Laguna, Beograd

Kada je počela ljubav antičkih mislilaca prema mudrosti, koju sada prepoznajemo kao filozofsku? Kako je ta tradicija nastala? Šta su antički filozofi mislili o sukobu razuma i emocija u čoveku? Ima li nekih tema koje su zaokupljale antičke filozofe a koje ne dotiču savremene? Šta možemo da naučimo iz razmišljanja antičkih filozofa? Kako se prihvatanje antičke filozofije menjalo tokom vremena? Da li je zapadna tradicija isticanja značaja razuma, nasleđena od antičke filozofije, umanjila uticaj drugih filozofskih tradicija na Zapadu?
Početke antičke filozofije možemo da pratimo od šestog veka stare ere i ona traje sve do propasti Zapadnog rimskog carstva i pada Vizantijskog carstva. Autorka se usredsređuje na važne odlike ove filozofije, predstavlja debate vođene u antičko doba, obrađuje mnoštvo tema koje su pokretali tadašnji filozofi i stilove njihovih razmišljanja, izlažući osnovne principe antičke filozofije kao aktuelnu i živu misao koja i danas ima svoju vrednost.

Filip Grbić
RUMINACIJE O PREDSTOJEĆOJ KATASTROFI
Vulkan izdavaštvo, Beograd

Prema rečima Mila Lompara, recenzenta romana , postavivši u središte duševnog života svojih junaka osećanja straha i neuroze, emotivne prenapregnutosti i istovremene ispražnjenosti, roman Ruminacije o predstojećoj katastrofi Filipa Grbića (nagrada Miloš Crnjanski) dotakao je jedno od najznačajnijih svojstava moderne stvarnosti. Kako Lompar ističe, njegovi junaci, stanovnici Beograda, mladi i bespomoćni, nervozni i nasilni, u kolopletu dosade i droge, nasilja i seksa, sugestivno dočaravaju kolorit jednog doba praznine. ,,No, romansijersko zbivanje istovremeno počiva na ubedljivoj intrigi koja obezbeđuje zanimljivost i napetost u pripovedanju, dok mu razuđeni junakovi komentari sebe i sveta obezbeđuju intelektualnu nosivost.Na dnu prikazane višestruke razrovanosti ljudske duše i životnih okolnosti prepoznatljiv ostaje jedan trag sentimentalnosti: kao jedva vidljiva svetlost sa dna provalije. Taj sentimentalni ton kao da naznačuje sačuvane mogućnosti nečega što je naizgled nestalo: simpatije i osećanja bliskosti između muškarca i žene koji – međutim – nisu poslednja reč pripovedanja nego poslednje iskušenje pred kojim se nalaze njegovi glavni junaci. Tako roman Filipa Grbića ostvaruje komunikaciju tri različita sloja: tanane psihološke mreže koja ispunjava likove, dinamičnog zapleta koji ih postavlja u situacije i time otkriva u činjenju a ne samo u razmišljanju i razvijene intelektualnosti koja daje smisaonu perspektivu likovima i situacijama” , zabeležio je recenzent.

Sajmon Sibag Montefjore
ROMANOVI
Evro Book, Beograd

Uzbudljiva istorija savremene Rusije od Ivana Groznog do Nikolaja Drugog, preko Petra Velikog i Katarine Druge. Montefjore u ovoj knjizi opisuje Romanove kao najuspešniju dinastiju u savremenom dobu koja je vladala jednom šestinom zemljine kugle. Knjiga govori o tome kako je jedna porodica uspela da preobrazi kneževinu razorenu ratovima u najveće carstvo na svetu i kako je to carstvo na kraju izgubila.Reč je o detaljnoj pripovesti o dvadesetoro vladara, carica, careva iz dinastije Romanov, nadahnutih idejom o samoodržanju. Montefjoreova uzbudljiva hronika otkriva njihov tajni svet bezgranične moći i nemilosrdnog suparništva , genijalnosti, ludila, dekadencije i zavera, svet u kojem su pored pripadnika dinastije, zapažene uloge imali dvorani i avanturisti, revolucionari i pesnici, najveća imena svetske istorije, od Ivana Groznog do Tolstoja, od kraljice Viktorije do Lenjina. Vladavina Rusijom bila je sveta misija, no, ujedno i opasan poduhvat. Šest careva iz porodice Romanov je ubijeno. Gradeči imperiju, Pear Veliki je podvrgao mučenju svog sina. Katarina Velika zbacila je sa prestola svog muža, koji je nedugo zatim i ubijen. Potom je osvojila Ukrajinu i kako navodi autor, opčinila Evropu. Aleksandar Prvi se najpre suočio sa Napoleonovom vojskom i paljenjem Moskve a potom je krenuo u ,,osvajanje” Pariza . Aleksandar Drugi je oslobodio kmetove, preživeo pet atentata. Priča o dinastiji Romanov okončava se upečatljivim portretom Nikolaja Drugog, usponom i padom kontroverznog Raspućina i –revolucijom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *