Patrijarhov protest

Može li rušenje vlasti da ne bude istovremeno i rušenje države, i zašto bi i vlast i oni koji bi da je sruše trebalo pažljivo da saslušaju patrijarha srpskog Irineja?

Kada je onomad, ima tome već nešto više od godinu dana, patrijarh srpski Irinej iz Banjaluke poručio da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić lavovski bori za Kosovo i Metohiju, morao je da zna da će se prema ovim njegovim rečima svako poneti u skladu sa sopstvenim političkim sklonostima i senzibilitetom. I da će se zbog toga i sam naći na udaru pohvala i kritika i uskovitlanih političkih strasti kakve jednom crkvenom poglavaru svakako nisu potrebne, naprotiv. Ali je svejedno odlučio da to učini, vođen idejom da će svojom pohvalom još više obavezati onoga kome je pohvalu uputio. Uzgred, tako ga je Vučić i shvatio, pa je rekao: „Koliko su lepe, toliko su i obavezujuće i veoma važne reči patrijarha Irineja.“

PORUKA IZ „POLITIKE“ I kao što tada zarad višeg cilja – a odbrana Kosova i Metohije nesumnjivo spada u ciljeve najvišeg zamislivog reda – nije zazirao da zagazi u blato dnevne politike od koga je po pravilu teško oprati se, patrijarh Irinej se i ovih dana odlučio na sličan, riskantan korak u spomenuto blato naše političke svakodnevice.
Ovaj deo patrijarhovog intervjua „Politici“ prenosimo u celosti: „Pojačavanje tih spoljnih pritisaka treba da dovede do snažnijeg jedinstva naroda i države u odbrani suverenih prava i integriteta države. To jedinstvo ne bi trebalo da narušavaju unutrašnje razmirice. Socijalni problemi i nezadovoljstvo, koji postoje kod nekih slojeva društva, ne treba da cepaju narodno biće, posebno imajući u vidu istovremeno osnivanje još jedne albanske vojske, sprečavanje snabdevanja srpskih ustanova, bolnica, škola i drugog na Kosovu i Metohiji. Sa velikom brigom sam pratio nedavne demonstracije na ulicama Banjaluke. Oni koji ne žele dobro Republici Srpskoj i srpskom narodu, tada su bili zadovoljni. Ne vidim da će biti koristi za narod ni od podsticanja na takve proteste u Beogradu i širom Srbije. Možda neko ne vidi ili ne želi da vidi, ali svi ti procesi jesu povezani. Država i državni organi imaju obavezu da se više angažuju na stvaranju demokratske atmosfere, mira i saradnje u društvu, na rešavanju problema svih slojeva, pogotovo onih koji svojim visokim obrazovanjem i znanjem treba da budu uzor svima.“

VISOKI PRITISAK Naravno da bi poglavaru Srpske pravoslavne crkve bilo neuporedivo udobnije da je oćutao umesto što je progovorio, otprilike onako kako to čini Srpska akademija nauka i umetnosti koja – čast izuzecima! – ne nalazi za shodno da siđe sa udobne zavetrine akademskih visina i uhvati se ukoštac s prelomnim trenucima u kojima živimo. Ali šta ćemo s istorijskom odgovornošću da se ne oćuti?
Ovo tim pre što patrijarh nimalo ne greši kada govori o perspektivi jačanja spoljnih pritisaka i sinhronizovanosti udara na Srbe s obe strane Drine i sa one strane administrativne linije prema Kosovu i Metohiji.
Ili pak neko misli da će tek tako nestati pritisak da pristanemo na ono rešenje problema Kosova i Metohije kojim bi zanavek bila legalizovana agresija na našu zemlju? Ili da će NATO odlučiti da ga ipak nije briga za ulazak Bosne i Hercegovine u ovu organizaciju? Pa zato Bosnu i Hercegovinu više nije potrebno centralizovati i zato ipak nije potrebno ukidati Republiku Srpsku, počev od njenog imena. Ili neko misli da je slučajno što je Bakir Izetbegović najavio podnošenje takve inicijative? I da jedno s drugim nema nikakve veze nego se, eto, jedno s drugim poklopilo slučajno?
A ako je patrijarh Irinej, nažalost, potpuno u pravu kada prognozira da ćemo se na mukama tek naći, i kada prognozira da će na udaru biti sav naš narod, jasno je i koliko je opravdano ono što mu preporučuje; da mu je bolje da bude ujedinjen nego razjedinjen jer prvo daje nadu da ćemo muke uspeti da izdržimo, dok drugo predstavlja recept za odlazak u verovatnu propast.
Ali to ne znači i da sva priča o patrijarhovoj poruci ovde prestaje. Naprotiv, njen kompleksniji deo počinje tek ovde.

DVOSTRUKA KRITIKA Patrijarhova kritika, naime, kudikamo je složenija nego što to možda izgleda na prvi pogled.
Da, on je veoma nedvosmislen u svojoj kritici uličnih protesta u Banjaluci, Beogradu i ostatku Srbije („Sa velikom brigom sam pratio nedavne demonstracije na ulicama Banjaluke. Oni koji ne žele dobro Republici Srpskoj i srpskom narodu, tada su bili zadovoljni. Ne vidim da će biti koristi za narod ni od podsticanja na takve proteste u Beogradu i širom Srbije“) koje i ne razdvaja iako su im različiti i povodi i organizatori i poruke („Možda neko ne vidi ili ne želi da vidi, ali svi ti procesi jesu povezani“).
Ali pogrešno bi bilo iz ovoga izvući zaključak da je patrijarh rezolutno stao na stranu vlasti, a protiv onih koji se bune protiv vlasti, kako u Banjaluci, tako i u Beogradu. Ne zato što patrijarh nije rekao ono što jeste rekao nego zato što nije rekao samo to.
A rekao je, ponovimo još jednom, i sledeće: „Država i državni organi imaju obavezu da se više angažuju na stvaranju demokratske atmosfere, mira i saradnje u društvu, na rešavanju problema svih slojeva, pogotovo onih koji svojim visokim obrazovanjem i znanjem treba da budu uzor svima.“
Hoćemo da (u)kažemo da je patrijarhova poruka bila izbalansiranija nego što su usijane glave sposobne da primete. Kao što se vidi, on je rekao da razloga za nezadovoljstvo zaista ima („državni organi imaju obavezu da se više angažuju…“), ali je, zarad višeg cilja, a taj viši cilj je odbrana naših nacionalnih interesa koji su sad na udaru, nezadovoljne pozvao da to svoje nezadovoljstvo ne prelivaju na ulicu. Jer bi to moglo da nam se obije o glavu i da dobijemo više nego što smo tražili…

KLJUČNO PITANJE Ovo nas, zapravo, i dovodi do nekoliko ključnih pitanja, i za protivnike vlasti i za samu vlast.
Da li je, naime, moguće da se rušenje vlasti ne pretvori automatski u rušenje države? S druge strane, u (hipotetičkoj) varijanti da narod posluša svog patrijarha i odustane od protesta u ime viših razloga, može li to vlast da iskoristi za jačanje države, a ne za jačanje vlasti? Mogu li vlast i njeni protivnici da, makar za trenutak, svoju neslogu ostave po strani i da se usaglase oko nekoliko, valjda, nespornih a urgentnih pitanja? Kao što bi, na primer, mogao da bude zajednički stav o tome da se rešenje za Kosovo i Metohiju traži samo u okvirima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, o očuvanju naše vojne neutralnosti i o očuvanju Republike Srpske u njenim dejtonskim okvirima. Da li bi ovo mogle da budu tri tačke oko kojih bi mogli da se okupe i vlast i oni koji joj se protive? Da to budu naše zajedničke crvene linije koje bi našu zajedničku poziciju učinile snažnijom nego što je danas? Baš kao što su to, uprkos svoj međusobnoj omrazi, uspeli da učine Milorad Dodik, Vukota Govedarica i Branislav Borenović, suočeni s pretnjom Bakira Izetbegovića Republici Srpskoj.
Naravno da su ova pitanja beznadežno naivna. A opet, nastave li i jedni i drugi da se ukopavaju u rovove kao što čine s nerazumnom (iako objašnjivom) istrajnošću, kuda nas to tačno vodi? Na ovo je patrijarh Irinej pokušao da im skrene pažnju. I prava je šteta što ga niko nije čuo…

Nesloga u Prištini

Množe se signali da je vladajuća koalicija u Prištini pred raspadom i da je zbog toga sve izglednije održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u južnoj srpskoj pokrajini. A to će imati neposredan efekat na dijalog Beograda i Prištine koji se ionako nalazi u stanju hibernacije.
Nakon što je otkrio da je pre nedelju dana u kući šefa diplomatije Bedžeta Pacolija imao oštar sukob s predsednikom Hašimom Tačijem i šefom parlamenta Kadrijem Veseljijem i da se od tada nisu videli, premijer Ramuš Haradinaj izjavio je i da postoji mogućnost da njegova vlada padne već tokom ove nedelje jer Veselji „može da preduzme korake kako bi otišao iz vlade. Taj scenario je realan“.
A i prištinski list „Koha ditore“ piše da će „Tači i Veselji ostaviti na cedilu“ Ramuša Haradinaja, s kojim ne uspevaju da se usaglase ni oko ukidanja takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ni oko Haradinajevog pisma zemljama Kvinte u kome on poziva na održavanje međunarodne konferencije na kojoj bi, u zamenu za ukidanje takse, Srbija priznala nezavisnost svoje južne pokrajine.
Iako je dalji razvoj događaja u Prištini još daleko od izvesnog, unapred je prilično sagledljivo šta će se dešavati ako ne dođe do spuštanja tenzija između Haradinaja, Tačija i Veseljija. Pad vlade, naime, ne bi izazvao samo prevremene izbore već i opstajanje takse koju, sve i da ima volje, ne bi imao ko da ukine, a to zauzvrat znači i dalju suspenziju dijaloga umesto brzog dolaska do rešenja kakvo Sjedinjene Američke Države preferiraju. Otuda je gotovo izvesno i da će ovakav scenario SAD pokušati da preduprede. A da su SAD u potpunosti sposobne da vladaju krizom kao što smo navikli da jesu, u ovu situaciju ne bismo ni dospeli…

4 komentara

  1. Potpuno se slazem sa patrijarhom.Vise je nego ocigledno da su protesti sinhronizovani sa sve opstim pritiskom na Srbski narod i usmereni ka dodatnoj destabilizaciji i slabljenju pregovaracke pozicije.SPC je pozvana i duzna da iznese svoj stav.I taj stav je jedino u interesu Srbije ,i samo Srbije,ne politike i tako bi i trebalo ostati.Sramota je sto cute svi drugi koji su takodje pozvani da iznesu svoj stav. No stvar se moze posmatrati i ovako.Ja sam spreman da izadjem na ulicu i rusim Vucica iz dijametralno suprotnih pobuda od ovih za koje se zalazu ovi na ulici.Rekao bih iz pobuda o kojima govori Patrijarh.No ja ne mogu izaci i hiljade nas koji nemozemo izaci jer bi dali legitimitet ovima koji svesno ili nesvesno za pare ili iz gluposti rade protiv interesa Srbije. Postavlja se logicno pitanje ciji je interes da ovi protestvuju.Ja ne mogu da se otmem utisku da je to ista kuhinja koja nam radi o glavi a sa kojom nas predsednik pokusava da se dogovori da ne kazem neku rec blizu istine.Mislim da sam jasan.U krajnjoj instanci i politika predsednika i politika navodne opozicije vode ka istom cilju resenju na stetu Srbije i Srbskih interesa. Postavlja se pitanje kako je pod ovim okolnostima mogucje naci resenje ,BSZ POVREDE TERITORIJALNOG INTEGRITETA I USTAVNOG PORETKA.Ja smatram da to u ovom trenutku nije moguce i zato hocu na ulicu.I ne samo zato.Hocu na ulicu jer na mojoj zemlji sa mojim sredstvina,o mojoj hrani ne mogu da zaradim za goli opstanak da ne govorim o porodici.Hvala., Spreman sam ja da trpim za Srbiju ali sve ima granicu,vise eticku i moralnu,nego materijalnu.

    3
    4
  2. Nemanjićkovac

    Nemanja, tzv. samodržac, sazivao je sabore u Deževi gde se dogovarao sa plemstvom. Sve evropske sile sa Amerikom imaju dugoročno dogovorenu politiku koju nijedan izabrani predsednik ili premijer ne menja. Ovo je ustanovljeno zahvaljujući opšte usvojenoj filozofiji države: u Francuskoj Socijalna, u Britaniji politička ekonomija, u Nemačkoj idealistička, dok su SAD osmišljene u Evropi. Francuzi se razlikuju ništa manje od pokrajine do pokrajine od nas Srba širom Balkana. Svi oni su Francuzi bez obzira na versko opredeljenje, dok su se pre nešto više od dva veka klali gore nego mi, i ne samo oni . . . Sveti Sava, nenadmašeni državnik, političar i diplomata je bio vrhunski učen u svim naukama (pravnim), pa i filosofiji. Tako je svoju darovitost, duhovno nadahnuće i učenost spojio u retko viđenu snagu. U Srbiji se filozofija ne koristi: ni u poslovanju, ni u spajanju (na zdrav način) prošlosti sa savremenim delanjem radi ostvarivanja što povoljnije budućnosti, ni porodici kao osnovi društva, ni u vaspitanju dece i omladine (sve češće se izgovara, npr. u Novostima, tinejdžer). Pitanje je da li se na Fakultetu političkih nauka proučava (pored onog opšteg) i delo sv. Save, sv. Stefana Lazarevića i Miloša Obrenovića, nenadmašenih srpski državnika, političara i diplomata. To se radi u Vojnoj akademiji (ne samo našoj) sa vojnim veštinama vojvoda Velikog rata, a da li (u našoj) i sa genijalnim stvaranjem vojske od hajduka i genijalnim vojevanjem najvećeg vojnog genija, Karađorđa. Dakle, za uspešnu državnost, politiku i diplomatiju neophodan je dogovor svih bitnih delova srpskog društva, bilo gde da se nalaze, za osmišljavanje dugoročnog cilja. To može trajati godinama, ali kada se dođe do glavnih saglasnosti, treba ih pustiti u narod – u sve pore društva, kako bi imao ko da ih čuva. Tada bi danas zadatak stranaka (umesto Nemanje) u Saboru (nikako u Parlamrentu – brbljaonici) i Vladi bio da se takmiče za što bolje ostvarivanje dogovorenih dugoročnih ciljeva.

  3. unutrašnji dijalog

    Uvek sam za to da se podrže stavovi Patrijarha i SPC po pitanju odbrane društveno političkih interesa države, suverenitet, integritet… Lično sam pisanim kritikama u štampi branio Apel SPC za zaštitu Srba i njegovih svetinja 1982 od ignorantskog ponašanja i kritizerstva od strane političkih organa (kao, crkva je odvojena, da se ne meša).
    Sadašnji patrijarhov protest i prethodni stavovi suštinski se razlikuju što zbunjuje (na kojoj smo poziciji?), citiram: “ono što se preda i pokloni nekome (KiM) – nikada ne može da se povrati”: “Vučić se lavovski bori za Kosovo”; “Pojačanje spoljnih pritisaka treba da dovede do snažnijeh jedinstva naroda i države u odbrani suverenih prava i integriteta države” (tačno tako, ali je Briselski sporazum konradiktoran, izdajnički koji ruši integritet-suverenitet Srbije: otima se i prdaje teriorija KiM). Unutrašnji protesti su i izraz protiv diktature i cenzure, a ne samo KiM.
    Patrijarh Irinej je u pravu kada kaže da je bolje da narod bude ujedinjen a ne razjedinjen, sada kada je najpotrebnije da se Srbija, RS i KiM brane i odbrane od spoljnog i unutrašnjeg faktora, ali po pitanju KiM to bi značilo da se narod ujedini u izdaji i prredaji KiM Briselskim sporazumom, sada pred svršen čin, zašto to nije traženo na vreme pre potpisivanja Briselskog sporazuma koji Kosovu daje sve atribute Albanske muslimanske države – unapred odredjen status koji se šest godina prikriva od javnosti.
    Tri tačke koje su predložene da se stvori nacionalno jedninstvo: R-1244, Neutralnost i Dejton, svakako da su neophodne, ali je prva (R-1244) kontradiktorna Briselskom sporazumu koji odredjuje DRŽAVNI status Kosovu – Albanska država (pred svešen čin: jel se Srpski narod pitao, izjasnio, prihvatio referendumom BS – NIJE).
    Nesloga u Prištini zbog neizvesnosti oko opstanka vlade ne donosi nikakve koristi Srbiji, jedino što neki misle da će rušenjem vlade opstati taksa na robu – i zato žure za brzo (istorijsko) rešenje Kosova (finalizacije Briselskog sporazuma) što prefwrira Amerika, sa nadom da će se takse brzo ukinuti. To je faktički zaobilazni put priznavanja nezavisnosti države Kosovo po BS – od direktnog priznavanja da to Srbija učini, što ne bi smelo ni u om slučaju!!!

    1
    1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *