Izlog knjige

Dobrica I. Vulović
SRBIJA – ZEMLJA IZBEGLICA
„Novi svet“, Beograd

Ova trotomna studija Dobrice Vulovića, diplomiranog politikologa iz Beograda, prvog komesara Komesarijata za izbeglice, govori o nastanku ove institucije posle secesije Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine iz nekadašnje Jugoslavije i vrstama pomoći koja je izbeglima stizala iz raznih delova zemlje i sveta.
Vulović, koji je na čelu Komesarijata za izbeglice bio od 1992. do1994. godine, na blizu 3.000 stranica dokumentovano piše o prvim potezima, nastanku, razvoju i ulozi ove humanitarne organizacije. Iznosi razna svedočenja izbeglica, ali i saradnika koji su bili uključeni u rad Komesarijata, dočarava momente iz svojih susreta s najvišim domaćim i stranim predstavnicima iz ove oblasti, a među njima su Sadako Ogata, Eli Vizel, Džejms Grant i brojni šefovi međunarodnih organizacija, organizacija u UN, predstavnici država i vlada, te specijalnih misija u UN i EU, kao i mnogi donatori iz zemlje i inostranstva.

Dijego Fuzaro
LEČENJE EPIKUROM
Unija sindikata prosvetnih radnika, Čačak

Prvo filozofsko delo Dijega Fuzara prevedeno na srpski jezik predstavlja uvod u opšte ideje Epikurove filozofije kojom on, na više frontova, teži da probudi poverenje u humanizam. Epikur ide do te mere da i o stvarnosti, kako primećuje u uvodnoj reči Katarina Majstorović, piše preskriptivno, normativno, a u aksiološkoj senci neprikosnovene vrednosti čovekovog života. Veoma je hrabro reći da hoćete svet onakav kakav bi trebalo da bude, a ne onakav kakav jeste. To je preskripcija. To je zahvat intelektualca, čoveka koji menja svet snagom svog intelekta. Tako nešto je danas, toliko vekova posle Epikura, jedino i moguće, ali i, obrnuto srazmerno potrebi koju izražava, veoma retko. Stvaralačka snaga nas podseća na važnost naših pojedinačnih života, to je kreacija. A ta snaga dolazi iz srca čovečnosti, iz etike.

Dušan Miklja
PRE NEGO ŠTO BUDE KASNO
„Laguna“, Beograd

Pokušavajući da otkrije smisao zagonetke Ko će čuti pad drveta u pustoj šumi i motive njenog pošiljaoca, njujorški novinar Hugo Vulf prati tragove koje mu s nepoznate adrese dostavlja nekadašnji upravnik federalnog zatvora, danas preobraćenik savesti. Šta je to uznemiravalo njegovu savest i zašto se probudila posle skoro pola veka? Vulf nije jedini koji to želi da otkrije.

Jovan D. Marjanović
GENETIKA STARE I NOVE EVROPE
Istraživački razvojni centar Veljko Milković, Novi Sad

Ova studija je rezultat višegodišnjeg proučavanja istorije Balkana i istorije evropskih naroda iz ugla genetskih istraživanja. Nakon upoznavanja sa dostignućima genetike na polju proučavanja migracija naroda, autor je pisanju ove knjige pristupio sa idejom da istraži ima li, i koliko, istine u autohtonoj teoriji o poreklu srpskog naroda čiji je zastupnik dr Jovan Deretić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *