Čekajući Putina

Da li je Donald Tramp prigrlio kosmetsku politiku svojih i naših neprijatelja, i kako će na njegov poziv Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju uticati poseta Vladimira Putina Srbiji 17. januara?

Kada je, pre nešto više od godinu dana, Atlantski savet iz Vašingtona objavio izveštaj pod naslovom „Balkan napred: Nova strategija SAD za region“, američka ambasada u Beogradu pokušala je da anestezira ovdašnju javnost objašnjenjem da je ova organizacija – koja inače okuplja svu elitu vašingtonske močvare – samo jedna od „akademskih i istraživačkih institucija u SAD“ koje „svakodnevno učestvuju u javnim raspravama o spoljnopolitičkim pitanjima“, ali „te akademske i istraživačke institucije“, eto, „nemaju formalnu ulogu u kreiranju zvanične američke politike“.

STRATEGIJA ATLANTSKOG SAVETA Strategija Atlantskog saveta, koja je toliko uzbudila ovdašnju javnost da je i ambasada SAD morala da reaguje citiranim objašnjenjem koje to zapravo i nije budući da je svima jasno da Atlantski savet nema formalnu ulogu, ali to ne znači i da je nema uopšte, govorila je o „istorijskom zbližavanju sa Srbijom“ i o „istorijskoj revitalizaciji američko-srpskog savezništva“, ali pod uslovima koji su otkrili da bi ovo zbližavanje moralo da bude zasnovano na potpunoj kapitulaciji Srbije. U cilju „da se ostvari vizija o tome da će Balkan postati deo Evrope i transatlantske zajednice“ tako što će se „integrisati u institucije transatlantske zajednice“, to jest u NATO.
U tu svrhu, predloženo je „uspostavljanje stalnog vojnog prisustva SAD u Jugoistočnoj Evropi“ kako bi se „utvrdila dugoročna sposobnost Sjedinjenih Država da utiču na razvoj događaja“: „Sadašnja baza američkih vojnika pod komandom KFOR-a na Kosovu – baza Bondstil – trebalo bi da se pretvori u prvu stalnu vojnu bazu Sjedinjenih Država u Jugoistočnoj Evropi.“
Zatim, da se Srbija „značajno distancira od Rusije“, što „nije nešto oko čega bi Sjedinjene Države i EU mogli da prave kompromis“.
I pod tri, „ponovno uspostavljanje reputacije Sjedinjenih Država kao poštenog posrednika“ u pregovorima Beograda i Prištine (uz „konačan dogovor tokom sledeće godine“) i Skoplja i Atine u sporu oko imena Makedonije kako bi (Severna) Makedonija mogla da postane članica NATO-a.

TRAMPOVA PISMA Ovaj, treći stub strategije Atlantskog saveta – što veće dakle uključivanje Vašingtona u razne balkanske pregovore – i dovodi nas do pisama koje je predsednik SAD Donald Tramp prošle nedelje uputio svojim kolegama Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju. Ako, naime, već i sporazum koji su Skoplje i Atina postigli po ubrzanom tempu ukazuje da Trampova administracija postupa po nalogu, a svakako u skladu sa željama njenih protivnika okupljenih u Atlantskom savetu, poruke iz Trampovih pisama Vučiću i Tačiju takav utisak i dodatno potvrđuju.
Pre svega tu mislimo na njegov poziv njima da ih „ugosti u Beloj kući da proslavimo ono što bi predstavljalo istorijski sporazum“, koji je u očiglednom saglasju s idejom Atlantskog saveta da se SAD promoviše u glavnog brokera (poštenog posrednika) sporazuma Beograda i Prištine bez obzira na to što njihovim pregovorima (i dalje) rukovodi Evropska unija.
Ali đavo se, kao i obično, krije i u propratnim detaljima.
Apeluje, tako, Tramp „na obe strane da što pre postignu dogovor o normalizaciji“ – što pre – a isti osećaj hitnosti prisutan je i u strategiji Atlantskog saveta, koji je očekivao da se ove godine dogovore i Skoplje i Atina, ali i Beograd i Priština. Uzgred, upravo se u ovoj priželjkivanoj brzini i probijanju zadatih rokova, sva je prilika, i krije dobar deo razloga zbog kojih bi Vašington sad da preuzme ulogu nedovoljno efikasnog Brisela.
Dalje, poručio je Tramp Vučiću, „Sjedinjene Države cene vaše liderstvo, posebno u obezbeđivanju pune normalizacije odnosa sa Kosovom“, što bi moglo da se shvati i kao, tek, protokolarni kompliment, samo da nije reči Dejmona Vilsona, izvršnog potpredsednika Atlantskog saveta, koje tom komplimentu daju i puniji smisao: „Postoji velika šansa za Srbiju, pod Vučićevim liderstvom, (…) da pokuša da dovede do istorijskog pomirenja dve zemlje… I pod trenutnim liderstvom u Beogradu, postoji šansa da pomognemo da se privedu kraju razgovori sa Prištinom, da se unese određeni osećaj sigurnosti u taj odnos, ali i osećaj neminovnosti u pogledu budućnosti Srbije… To su teške odluke za predsednika Vučića i Vladu Srbije, ali oni su jasno pokazali zainteresovanost i volju.“
I najzad, piše Tramp Vučiću, „ohrabrujem vas da iskoristite ovaj trenutak i upotrebite političko liderstvo u donošenju odluka koje bi zadovoljile interese obeju zemalja. Bila bi ogromna šteta da se propusti ova jedinstvena prilika za mir, bezbednost i ekonomski rast“. Slično će i Tačiju: „Ukoliko se ne iskoristi ova jedinstvena prilika, to bi bio tragičan korak unazad, budući da se šansa za postizanje sveobuhvatnog mira verovatno neće ponoviti u skorije vreme. Pozivam vas i ostale kosovske lidere da ugrabite ovu jedinstvenu priliku.“
A zašto baš ovu priliku Vašington vidi kao toliko jedinstvenu? To uverenje je, u tekstu u „Vašington postu“ pod naslovom „Neka Srbija i Kosovo definišu sopstveni mir“, obrazložio viši saradnik Atlantskog saveta Danijel Vajdih: „I Vučić i Tači zaslužuju pohvale za svoju hrabrost… Nije verovatno da će se u narednim decenijama, ili još duže, dogoditi ovakav sticaj pravih lidera u Srbiji i na Kosovu. Pružimo šansu Srbiji i Kosovu da postignu i definišu sopstveni mir.“

VAŠINGTONSKA ŠARGAREPA Hoćemo da kažemo da postoji zabrinjavajuće visok stepen saglasja između prošlogodišnje strategije Atlantskog saveta i sadašnjeg postupanja administracije Donalda Trampa. A na to pak saglasje ukazujemo zbog toga što iz njega proizlazi i mogućnost, opasnost, da nam bude ponuđena nekakva šargarepica u vidu delića Kosova i Metohije kako bismo zauzvrat postupili u skladu sa željom Vašingtona da priznamo nezavisnost Kosova, omogućimo mu ulazak u Ujedinjene nacije, i usput zanavek raskinemo s Rusijom tako što ćemo svi zajedno da se „integrišemo u institucije transatlantske zajednice“.
Dejmon Vilson iz Atlantskog saveta, naime, savetuje da „Vučić bude pritisnut snažno, ali bez zahteva za ponižavajućim povlačenjem“, i Tramp u svom pismu Vučiću govori o „zadovoljavanju interesa obeju zemalja“ (što ne treba pomešati sa stvarnom brigom za interese Srbije budući da, u pismu Tačiju, on direktno kaže da su SAD „puno uložile u uspeh Kosova kao nezavisne, suverene države. Želimo da vaša zemlja nastavi da napreduje“), a Danijel Vajdih i otvoreno se zalaže za „razmenu teritorija između Srbije i Kosova“ jer bi to „oslobodilo Balkan od opakog uticaja Moskve“.

PRAVI IZBOR Imajući svu težinu ove vašingtonske kalkulacije u vidu, očigledno je da će predstojeća poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Beogradu, najavljena za 17. januar, imati još i veći, da preciziramo: znatno veći, značaj nego što bi imala inače, u nekim normalnijim okolnostima.
Šta će Aleksandar Vučić tada zatražiti od Vladimira Putina? Da nastavi da se bori za Srbiju koja uključuje i Kosovo i Metohiju u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, ili da se bori za takozvani kompromis kojim bi bili ispunjeni strateški interesi Sjedinjenih Država u ovom delu sveta? Zašto bi Vučić zvao Putina u goste ako namerava da udovolji Trampovom pozivu da onakvim povodom dođe u Belu kuću?
A opet, Dejmon Vilson iz Atlantskog saveta je uveren: „Sjedinjene Države treba da budu sigurne da će, suočen s teškim izborom između slabe podrške Rusije i stvarne ponude približavanja Zapadu, on (Vučić) napraviti pravi izbor.“
Kroz nešto manje od tri nedelje imaćemo izvanrednu priliku da testiramo (ne)tačnost ove procene…

5 komentara

  1. Po ko zna koji put.Pitam.A sta je Srbsko ako Kosovo i Metohija nisu Srbski.I oko toga nema pogadjanja ma kako Vucic izgledao podoban zapadu.Kosovo i Metohija moraju ostati u sastavu Srbije.Ako to ameri odluce to moze biti i 2019 ili 2119.Stidljivo ali sigurno nasa istina ,prava istina,dolazi do daha.M i sa KiM mnoramo docekati taj trenutak.On je tu.Zato se zapadu toliko zuri.Zasto je amerika protiv Srba i Srbije.Srbija je sve ono sto amerika nikada ne moze biti.Srbi su uklesani u evropski kamen.Srbi su svedoci vremena i istorije.Srbi su tradicija .Jednom reci Srbu su susta,jedinaprava,suprotnost novoformiranoj,bezlicnoj,bahatoj i sto je naj gore nesrazmerno jakoj strukturi bez identiteta i bilo kakvih skrupula.Skupini koja bi da ceo svet uredi po normama beskucnika,ljudi bez korena identiteta i bilo kakvit tradicionalnih vrednosti.Za taj cilj oni ne biraju sredstva.Pa je tako moguce da oni i siptari budu saveznici u ostvarivanju ovog americkog cilja a kad se cilj ostvarai siptara vise nece biti jer su i oni susta suprotnost americke,kako bi je nazvao,bezizlaznosti.A siptari jedino na taj nacin mogu dobiti ono sto nikada nije bilo nioti ce biti njihgovo.Isto je i sa dojucerasnjom navodnom bracom.

  2. Vucicev bezobrazluk.Procitah da nas vajni predsednik rece.Otprilike.Ako se ne razgranicimo sa albancima dozivecemo poraz kakav do sada nismo doziveli.I da nas narod ne razume da je to sta on razume jedini put Srbije.I da on nece dozvoliti da njegova deca ratuju narednih 100.godina.Nezamislivi bezobrazluk i drskost.Tako nesto ni sam Mesija ne bi smeo izjaviti.To je do tye mere svesan i tempiran bezobrazluk da ja VAPIM da ga neko procita a evo i zasto.Posto cemo na prolece va izbore vusic ce izaci sa ovim stavom za ovaj izbezumljeni unezvereni i preplaseni narod.Kakav moze biti bilo ciji stav u vezi KiM a da nebude po vucicevim i zapadnim merilima ratno huskacki.Kako reci da mi Srbi ne damo KiM ni mpod lkakvim okolnostima a da to vuciceva i zapadna masinerija ne proglasi pozivanjem na RAT.Valjda sam jasan i blagovremen ako to neko hoce i moze da shvati.Nisko da nize ne moze biti.A o Ustavnom sudu i da ne govorim.Umapred zahvalan.To nije iznudica ili cajtnot to je svesna politika koja se vodi.,Jedina dilema je kako narod prevariiti.

  3. Opet ja.Odgovor na takse.Pakovati Srbske proizvode i dostavljati Srbskim sredinama kao Rusku,Kinesku ili vec ciju pomoc.Naravno ako oni pristanu.A sto ne bi nista ih ne kosta.Hvala.

  4. Danas na blag dan,ako su vesti tacne,Vladimir Vladimirovic mi zviznuo takav samar da ne znam kako cu se oporaviti.Znam ja da Putin vodi Rusku politiku i ja sam se kleo u njega.Ali meni treba predsednik koji ce da vodi Srbsku a ne belosvetsku politiku.Naravno ako ovo neko moze razumeti.

  5. Evo danas je 07.01.2019.godine.Putin u Rusiji.Rusija sila.A Srbiju ce ponovo da bombarduju ako ovo nase sto se zove predsednik ne potpise kapitulaciju.To samo nepismeni ne vide.Putin je ovim cinom,ako je istina,uvredio 80% Srba.Valjda mu je to i bila namera jer ja jos u ovo ne verujem.Pa ja postavljam pitanja onima koji imaju sa cim da razmisljaju da li ova ponizenja naroda moze razumeti i prihvatiti normalan ljudski um.Valjda je to nesreca malog promila ili procenta za vecinu ce to biti festa i slavlje.Sta reci a ostati u granicama korektnosti.Kakvi Gebelsi kakvi Hitleri oni su za ove danas mala deca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *