Да ли је Вуковар пао?

(НЕ)СРПСКИ БРАНИТЕЉИ

Преузимајући без резерве и ограде хрватски дискурс о трагедији која је 1991. задесила Вуковар, београдски медиј без икакве задршке заузима страну за коју се не би рекло да је независна и објективна

Док се у Београду 20. октобра 1944. године славило ослобођење града од немачке окупације, у Хитлеров штаб стигла је депеша да је престоница Србије пала. Медији у некој неутралној Шведској, Швајцарској или Шпанији вероватно су, трудећи се да не буду пристрасни, известили да су партизани и Црвена армија преузели контролу над градом. Тако то обично бива у ратовима. Незамисливо би било да после Другог светског рата неки британски, амерички, француски или совјетски медиј извештава, на пример, о уласку совјетских снага у Гдањск, као о „паду Данцига“ (немачко име за овај град), и „слому одбране“ коју су чинили припадници Вермахта, локално становништво окупљено у „Фоксштурм“ и добровољци СС-а. Овај приступ био би споран иако су апсолутну већину становништва „слободног града Данцига“, како је Гдањску било званично име од 1920. до 1939. чинили Немци (98 посто). Ово је незамисливо па макар по уласку совјетских снага у овај потпуно разорени град били почињени и бројни ратни злочини и макар целокупно немачко становништво (у јуну 1945. остало их је још 124.000) било протерано.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Химна ХОС-а

Какве су ставове имали ХОС-овци, који су у тексту који објављује „Данас“ описани као „бранитељи“, најбоље описује њихова, додуше незванична, химна:

Погледај у небо мајко ево синова
Лете мајко лете јата хрватских сокола!

Не плачи нам мила мајко не плачу усташе,
Домови ће опет пјеват хосовци долазе!

Кунем ти се Францетићу Србију спалит ћу,
Кунем ти се мој Бобане завит ћу ти све ране!

Кунем ти се Павелићу још бољи постат ћу,
Уз Парагу из уз ХОС-а до смрти остат ћу!

Нека пјева сваки Србин и Србија сва:
Предајем се хосовцима, живјела НДХ!


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *