Smotra najboljih

Pobednici Olimpijada znanja koje se održavaju u organizaciji NIS-a veruju da je jedini kapital za koji nije potreban bankovni račun i koji ne može propasti onaj skopčan sa znanjem

Piše Zoran Cvetanović

Olimpijade znanja iz ruskog jezika, Srpske hemijske olimpijade, Srpske fizičke olimpijade i Srpske matematičke olimpijade za 2018. opravdale su naziv NIS-ovog programa u okviru koga su održane- energija znanja je još jednom trijumfovala ne ostavljajući mesta za dilemu šta je pretežnije u savremenom svetu – znanje ili profit. Ovogodišnji pobednici koji će svoje znanje dalje odmeravati sa kolegama na međunarodnim takmičenjima u Rumuniji, Portugaliji, Češkoj i Slovačkoj slažu se u jednom: jedini kapital za koji ne treba bankovni račun i koji ne može propasti je onaj skopčan sa znanjem.

VRATITI RUSKI U OSNOVNE ŠKOLE U okviru programa afirmacije ruskog jezika među učenicima, NIS u saradnji sa Slavističkim društvom Srbije, Gimnazijom „Jovan Jovanović Zmaj“, Ruskim centrom Fonda „Ruski svet“ te Nižgorodskim državnim univerzitetom „Lobačevski“ iz Rusije već šest godina organizuje Olimpijadu znanja iz ruskog jezika. Ove godine takmičenje je održano u pet kategorija, a apsolutni pobednici su Mihajlo Vučić, Milica Jakovljević i Mila Damjanović. Mihajlo Vučić iz Banje Luke objašnjava da je ruski jezik krenuo samostalno da uči u osnovnoj školi, prvo, kako kaže, iz ljubavi prema ruskom narodu, kulturi i istoriji, a onda iz ljubavi prema samom jeziku.

„Učeći ruski zavolio sam jezike uopšte, pa sam ruski na kratko zanemario učeći na primjer švedski, ali sam shvatio da ne smijem pustiti znanje ruskog da propada i u tome mi je mnogo pomogla Olimpijada.“

O tome koliki je trud prethodio sticanju prestižnog priznanja pobednika Olimpijade znanja, Vučić kaže da je teško proceniti jer je reč o godinama školskog i samostalnog učenja ruskog.

„Nikad mi zapravo nije bilo teško učiti ruski jer sam oduvijek učio iz ljubavi i znatiželje i pred samo takmičenje nisam htio da sistematski ponavljam gramatiku i pravila jer sam smatrao da je moj prethodni konstantan rad dovoljan da pokažem najbolje znanje i ispostavilo se da sam bio u pravu. S obzirom na to da izučavanje i takmičenja kod nas nisu toliko česti, najljepše je bilo što sam imao priliku da uporedim znanje iz ruskog jezika sa jednako dobrim takmičarima iz regiona. Za to sam zahvalan organizatorima Olimpijade i nadam se da će i ubuduće nastaviti sa organizovanjem takmičenja iz ruskog jezika.“

NIS olimpijada iz ruskog jezika za učenike 7. i 8. razreda osnovnih i svih razreda srednjih škola iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske nalazi se u Kalendaru takmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Činjenica da je ove godine na NIS Olimpijadi iz ruskog jezika učestvovalo preko 1500 učenika iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske govori da je interesovanje za učenje ruskog jezika veliko te da se uprkos godinama koje su prethodile a u kojima je on sistematski potiskivan iz obrazovnog sistema, vraća na pozicije koje zaslužuje.

Profesor ruskog jezika Nenad Spasić, koordinator i tehničko lice Olimpijade odgovoran za nesmetan i ispravan rad Komisije, ističe da je primarni zadatak vraćanje ruskog jezika u osnovne škole, jer deca u srednjoj školi moraju da nastave učenje onog stranog jezika koji su počela da uče u osnovnoj.

„Na kraju 4. razreda osnovne škole anketiraju se roditelji i biraju koji će drugi strani jezik učiti njihova deca, ali često se dešava u praksi da mnoge škole, suprotno zakonu, ne daju mogućnost izbora ruskog svojim učenicima, iz raznoraznih razloga u koje ne želim da ulazim. Ruski jezik je, kao što znate, devedesetih godina izbačen iz srpskih škola, i danas je, po procentu onih koji ga uče u školama, zastupljen na nivou statističke greške. Cela ideja pokretanja Olimpijade iz ruskog jezika bila je baš ta – podstaći interes za učenje ruskog i podržati one koji ga već uče. Za ovih šest godina, koliko traje Olimpijada, pomaka ima, ali takođe ima mnogo toga gde je napredak moguć. Otvaraju se bilingvalna rusko-srpska odeljenja u gimnazijama i osnovnim školama, u nekoliko osnovnih škola ruski je vraćen kao drugi strani jezik…“

ZNANJE IZNAD SVEGA Stečeno znanje, navodi on, nešto je što se čoveku nikako ne može oduzeti, ni na koji način.

„Sve ostalo je moguće čoveku oduzeti, ali znanje nikako. Ono je stalno sa čovekom. Današnje mlade generacije to prepoznaju. Kompanija NIS a.d. obraća pažnju i ulaže velika sredstva u obrazovanje i usavršavanje mladih u Srbiji, i time, osim što dobija kvalitetne domaće stručnjake motivisane da rade u Kompaniji, pokazuje visoku svest o značaju podrške zajednici u kojoj posluje.“

Na Olimpijadi znanja briljirali su i budući matematičari, fizičari i hemičari.

Ovogodišnji pobednici Srpske matematičke Olimpijade koji će Srbiju predstavljati na Međunarodnoj olimpijadi u Rumuniji su: Aleksa Milojević, Pavle Martinović, Jelena Ivančić, Vladimir Viktor Mirjanić i Igor Medvedev.

Tim Srbije koji će se takmičiti na Međunarodnoj olimpijadi znanja iz fizike u Portugaliji su Igoru Medvedev, Dimitrije Pavlov, Bogdan Stanojević, Novak Stanojević i Marko Medvedev. Na Međunarodnoj olimpijadi znanja iz hemije koja se ovog leta održava u Češkoj i Slovačkoj učestvovaće: Nikola Knežević, Igor Topalović, Andrej Kovačević, Marko Beslać i Bogdana Đorđević.           

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *