Смотра најбољих

Победници Олимпијада знања које се одржавају у организацији НИС-а верују да је једини капитал за који није потребан банковни рачун и који не може пропасти онај скопчан са знањем

Пише Зоран Цветановић

Oлимпијаде знања из руског језика, Српске хемијске олимпијаде, Српске физичке олимпијаде и Српске математичке олимпијаде за 2018. оправдале су назив НИС-овог програма у оквиру кога су одржане- енергија знања је још једном тријумфовала не остављајући места за дилему шта је претежније у савременом свету – знање или профит. Овогодишњи победници који ће своје знање даље одмеравати са колегама на међународним такмичењима у Румунији, Португалији, Чешкој и Словачкој слажу се у једном: једини капитал за који не треба банковни рачун и који не може пропасти је онај скопчан са знањем.

ВРАТИТИ РУСКИ У ОСНОВНЕ ШКОЛЕ У оквиру програма афирмације руског језика међу ученицима, НИС у сарадњи са Славистичким друштвом Србије, Гимназијом „Јован Јовановић Змај“, Руским центром Фонда „Руски свет“ те Нижгородским државним универзитетом „Лобачевски“ из Русије већ шест година организује Олимпијаду знања из руског језика. Ове године такмичење је одржано у пет категорија, а апсолутни победници су Михајло Вучић, Милица Јаковљевић и Мила Дамјановић. Михајло Вучић из Бање Луке објашњава да је руски језик кренуо самостално да учи у основној школи, прво, како каже, из љубави према руском народу, култури и историји, а онда из љубави према самом језику.

„Учећи руски заволио сам језике уопште, па сам руски на кратко занемарио учећи на примјер шведски, али сам схватио да не смијем пустити знање руског да пропада и у томе ми је много помогла Олимпијада.“

О томе колики је труд претходио стицању престижног признања победника Олимпијаде знања, Вучић каже да је тешко проценити јер је реч о годинама школског и самосталног учења руског.

„Никад ми заправо није било тешко учити руски јер сам одувијек учио из љубави и знатижеље и пред само такмичење нисам хтио да систематски понављам граматику и правила јер сам сматрао да је мој претходни константан рад довољан да покажем најбоље знање и испоставило се да сам био у праву. С обзиром на то да изучавање и такмичења код нас нису толико чести, најљепше је било што сам имао прилику да упоредим знање из руског језика са једнако добрим такмичарима из региона. За то сам захвалан организаторима Олимпијаде и надам се да ће и убудуће наставити са организовањем такмичења из руског језика.“

НИС олимпијада из руског језика за ученике 7. и 8. разреда основних и свих разреда средњих школа из Србије, Црне Горе и Републике Српске налази се у Календару такмичења Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Чињеница да је ове године на НИС Олимпијади из руског језика учествовало преко 1500 ученика из Србије, Црне Горе и Републике Српске говори да је интересовање за учење руског језика велико те да се упркос годинама које су претходиле а у којима је он систематски потискиван из образовног система, враћа на позиције које заслужује.

Професор руског језика Ненад Спасић, координатор и техничко лице Олимпијаде одговоран за несметан и исправан рад Комисије, истиче да је примарни задатак враћање руског језика у основне школе, јер деца у средњој школи морају да наставе учење оног страног језика који су почела да уче у основној.

„На крају 4. разреда основне школе анкетирају се родитељи и бирају који ће други страни језик учити њихова деца, али често се дешава у пракси да многе школе, супротно закону, не дају могућност избора руског својим ученицима, из разноразних разлога у које не желим да улазим. Руски језик је, као што знате, деведесетих година избачен из српских школа, и данас је, по проценту оних који га уче у школама, заступљен на нивоу статистичке грешке. Цела идеја покретања Олимпијаде из руског језика била је баш та – подстаћи интерес за учење руског и подржати оне који га већ уче. За ових шест година, колико траје Олимпијада, помака има, али такође има много тога где је напредак могућ. Отварају се билингвална руско-српска одељења у гимназијама и основним школама, у неколико основних школа руски је враћен као други страни језик…“

ЗНАЊЕ ИЗНАД СВЕГА Стечено знање, наводи он, нешто је што се човеку никако не може одузети, ни на који начин.

„Све остало је могуће човеку одузети, али знање никако. Оно је стално са човеком. Данашње младе генерације то препознају. Компанија НИС а.д. обраћа пажњу и улаже велика средства у образовање и усавршавање младих у Србији, и тиме, осим што добија квалитетне домаће стручњаке мотивисане да раде у Компанији, показује високу свест о значају подршке заједници у којој послује.“

На Олимпијади знања бриљирали су и будући математичари, физичари и хемичари.

Овогодишњи победници Српске математичке Олимпијаде који ће Србију представљати на Међународној олимпијади у Румунији су: Алекса Милојевић, Павле Мартиновић, Јелена Иванчић, Владимир Виктор Мирјанић и Игор Медведев.

Тим Србије који ће се такмичити на Међународној олимпијади знања из физике у Португалији су Игору Медведев, Димитрије Павлов, Богдан Станојевић, Новак Станојевић и Марко Медведев. На Међународној олимпијади знања из хемије која се овог лета одржава у Чешкој и Словачкој учествоваће: Никола Кнежевић, Игор Топаловић, Андреј Ковачевић, Марко Беслаћ и Богдана Ђорђевић.           

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *