Izlog knjige

Karl Jaspers

MALA ŠKOLA FILOZOFSKOG MIŠLJENJA

„Laguna“, Beograd

Ova kratka knjiga temelji se na seriji televizijskih predavanja koje je slavni nemački filozof održao s namerom da široku publiku uvede u domen filozofije. Pored brojnih pitanja koje razmatra – o životu, svakodnevici, granicama nauke i ljudskog saznanja, psihologiji, sociologiji, ljubavi, smrti, kao i o samoj filozofiji i njenom mestu u svetu – Jaspers posvećuje veliki prostor političkoj filozofiji, te se zalaže za političku slobodu kao krajnji izvor autentične čovekove egzistencije.
Polazište svake teme su činjenice života, a cilj je formulisanje suštinskih pitanja koje treba postaviti. Jaspers podstiče na razmišljanje, ali ne daje konačne odgovore.      

Herman Kantorovič

VEŠTAČENJE O KRIVICI ZA RAT

„Službeni glasnik“, Beograd

Savesno razmatranje i danas aktuelnog pitanja krivice za rat 1914–1918, po nalogu iz Rajhstaga 1923. godine naručeno od istaknutog pravnika i univerzitetskog profesora Hermana Kantoroviča, završeno 1927, punih 40 godina ostalo je neobjavljeno jer njegovi zaključci nisu išli naruku nemačkom naručiocu. Pedeset godina po publikovanju nemačkog izdanja i 90 godina po nastanku, delo je prvi put prevedeno na srpski jezik. ,,Ne postoji ništa teže nego sa punim razumevanjem suditi o tuđoj krivici – ukoliko se ima oko za skrivene probleme, i ništa lakše nego pravično suditi o sopstvenoj krivici – ukoliko se ima uvo za tihi, zapovedni glas savesti. Mora biti da upravo zbog očiju i ušiju većina u ovom slučaju pre uzima teži zadatak nego lakši“, napisao je Kantorovič.      

Luk Harding

DOSIJE SNOUDEN

„Evro Book“, Beograd

Insajderska priča o Snoudenovim podvizima i o novinarima koji su se suočili s pritiskom vlada Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva kako bi povukli senzacionalna saznanja. Snoudenova priča čita se kao putopisni triler, od dana kad je taj momak napustio svoju devojku na Havajima, ponevši sa sobom hard-disk prepun tajni, do nedelja koje je proveo u Hongkongu, otkrivajući informacije i boreći se da dobije azil. Danas je Snouden praktično zatočen u Moskvi, begunac koji se suočava s optužbama Sjedinjenih Država za špijunažu i s neizvesnom budućnošću. Knjiga o najtraženijem američkom beguncu i najpoznatijem „uzbunjivaču“ na svetu Edvardu Snoudenu.    

Sabri Luatah

DIVLJACI: SVADBA

„Evro Book“, Beograd

Sabri Luatah je mlad francuski pisac alžirskog porekla. Britanski „Gardijan“ uvrstio ga je među „Sveže glasove“ – 50 autora koje sada treba čitati.

Knjiga „Divljaci: Svadba“ prvi je roman iz celine „Sentetjenski kvartet“. Objavljen je u Francuskoj 2011. godine i odmah je postao bestseler. Ovaj sociopolitički triler bavi se time šta zapravo znači biti Francuz danas, i dovodi u pitanje stav o nacionalnom identitetu koji se nepobitno menja svuda u svetu. Roman je pisan u filmskom stilu, sa kratkim dijalozima, tako da ne iznenađuje to što se priprema film zasnovan na „Sentetjenskom kvartetu“.

Duhovita, vickasta, ali i surovo realna priča o francuskoj radničkoj porodici alžirskog porekla koja preko noći, tačnije tokom jednog vikenda, dobija priliku da nesvesno utiče na izbor novog predsednika Francuske.   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *