Излог књиге

Карл Јасперс

МАЛА ШКОЛА ФИЛОЗОФСКОГ МИШЉЕЊА

„Лагуна“, Београд

Ова кратка књига темељи се на серији телевизијских предавања које је славни немачки филозоф одржао с намером да широку публику уведе у домен филозофије. Поред бројних питања које разматра – о животу, свакодневици, границама науке и људског сазнања, психологији, социологији, љубави, смрти, као и о самој филозофији и њеном месту у свету – Јасперс посвећује велики простор политичкој филозофији, те се залаже за политичку слободу као крајњи извор аутентичне човекове егзистенције.
Полазиште сваке теме су чињенице живота, а циљ је формулисање суштинских питања које треба поставити. Јасперс подстиче на размишљање, али не даје коначне одговоре.      

Херман Канторович

ВЕШТАЧЕЊЕ О КРИВИЦИ ЗА РАТ

„Службени гласник“, Београд

Савесно разматрање и данас актуелног питања кривице за рат 1914–1918, по налогу из Рајхстага 1923. године наручено од истакнутог правника и универзитетског професора Хермана Канторовича, завршено 1927, пуних 40 година остало је необјављено јер његови закључци нису ишли наруку немачком наручиоцу. Педесет година по публиковању немачког издања и 90 година по настанку, дело је први пут преведено на српски језик. ,,Не постоји ништа теже него са пуним разумевањем судити о туђој кривици – уколико се има око за скривене проблеме, и ништа лакше него правично судити о сопственој кривици – уколико се има уво за тихи, заповедни глас савести. Мора бити да управо због очију и ушију већина у овом случају пре узима тежи задатак него лакши“, написао је Канторович.      

Лук Хардинг

ДОСИЈЕ СНОУДЕН

„Evro Book“, Београд

Инсајдерска прича о Сноуденовим подвизима и о новинарима који су се суочили с притиском влада Сједињених Држава и Уједињеног Краљевства како би повукли сензационална сазнања. Сноуденова прича чита се као путописни трилер, од дана кад је тај момак напустио своју девојку на Хавајима, поневши са собом хард-диск препун тајни, до недеља које је провео у Хонгконгу, откривајући информације и борећи се да добије азил. Данас је Сноуден практично заточен у Москви, бегунац који се суочава с оптужбама Сједињених Држава за шпијунажу и с неизвесном будућношћу. Књига о најтраженијем америчком бегунцу и најпознатијем „узбуњивачу“ на свету Едварду Сноудену.    

Сабри Луатах

ДИВЉАЦИ: СВАДБА

„Evro Book“, Београд

Сабри Луатах је млад француски писац алжирског порекла. Британски „Гардијан“ уврстио га је међу „Свеже гласове“ – 50 аутора које сада треба читати.

Књига „Дивљаци: Свадба“ први је роман из целине „Сентетјенски квартет“. Објављен је у Француској 2011. године и одмах је постао бестселер. Овај социополитички трилер бави се тиме шта заправо значи бити Француз данас, и доводи у питање став о националном идентитету који се непобитно мења свуда у свету. Роман је писан у филмском стилу, са кратким дијалозима, тако да не изненађује то што се припрема филм заснован на „Сентетјенском квартету“.

Духовита, вицкаста, али и сурово реална прича о француској радничкој породици алжирског порекла која преко ноћи, тачније током једног викенда, добија прилику да несвесно утиче на избор новог председника Француске.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *