Šta su studenti Univerziteta „Gubkin“ videli prilikom posete Srbiji

Akademci su posetili NIS i tom prilikom obišli Rafineriju nafte Pančevo, Naučno-tehnološki centar u Novom Sadu, kao i postrojenje za preradu gasa u Elemiru

Za studente prestižnog moskovskog Univerziteta za naftu i gas „Gubkin“ boravak u Srbiji bio je više od putovanja i susreta sa kulturom i tradicijom jedne bliske zemlje. Zapravo, lice Srbije koje su upoznali ima malo ili nimalo veze sa zahtevima klasičnog stranog turiste. Jer njihovim očekivanjima teško da bi u susret izašla ijedna turistička agencija. Otuda je, valjda, njima i pošlo za rukom što nije ostalima – da zavire, kako kažu, u samo srce znanja. Iz tog razloga su i krenuli na ovaj put.

IZ DRUGOG UGLA Društva naftnih inženjera na Univerzitetu „Gubkin“ već godinama unazad u okviru međunarodnih aktivnosti organizuje posete kompanijama, institucijama, istraživačkim i naučnim centrima. Posle Austrije, Nemačke, Mađarske, Vijetnama, Azerbejdžana, Norveške i Kazahstana, budući inženjeri došli su u Srbiju. Poseta rafineriji nafte u Pančevu, jednoj od najsavremenijih u regionu, Naučno-tehnološkog centra NIS-a u Novom Sadu, novog kompleksa za preradu gasa u Elemiru, kompanijskog muzeja, kao i poslovnog centra NIS-a u Novom Sadu za doktoranta Jaroslava Ožigova iz Moskve je izvanredno iskustvo.

„To je bio veoma zanimljiv program koji je uključio celokupan tehnološki ciklus od proizvodnje nafte i gasa, od geologije, preko razrade, do prerade i transporta. Znanja koja sam mogao da dobijem tokom ove posete i šta sam sve mogao da vidim u samoj proizvodnji pomaže mi da stvorim celokupnu sliku o proizvodnji nafte i gasa i to je veoma bitno.“ 

Tokom posete rafinerijskom kompleksu, studenti su imali priliku da se upoznaju sa nastankom, razvojem i modernizacijom Bloka „Prerada“ NIS-a, a zatim obiđu kompleks lakog hidrokrekinga i hidroobrade motornih goriva (MHC/DHT) čijom je izgradnjom i puštanjem u rad omogućena domaća proizvodnja goriva kvaliteta koji odgovara evropskom standardu. 

PRAKTIČNO ISKUSTVO Darija Fehretdinova sa Univerziteta „Gubkin“ je prva godina master studija industrijske ekologije. Ona za priliku da se upozna sa načinima na koji funkcionišu procesi u naftnoj industriji u nekoj drugoj zemlji kaže da je izuzetna.

„Sviđa mi se što je tehnološki proces kompletan, tj. ide od geologije i početka eksploatacije, do transporta i prodaje. Takav tehnološki proces je veoma redak za Rusiju. Takođe mi se svidelo što kompanija obraća ogromnu pažnju na bezbednost svojih zaposlenih i stvara bezbedne uslove rada. Za mene je najveći utisak ostavila poseta ležišta Elemir, pogonu srednji Badan u Zrenjaninu, zato što je baš tamo sve organizovano tako da se studentima pokaže ceo proces, tj. da oni mogu da shvate na realnim objektima kako sve funkcioniše. Ova poseta će mi mnogo značiti u daljem radu jer je to nezamenljivo praktično iskustvo.“

Budući inženjeri za naftu posetili su i komandnu salu Rafinerije, gde su mogli da se upoznaju sa daljim planovima modernizacije prerađivačkog kompleksa NIS-a. Ovom prilikom organizovan je i obilazak laboratorije za istraživanje i proizvodnju u Rafineriji nafte Pančevo, gde je im je prikazano na koji način se pružaju usluge ispitivanja kvaliteta nafte i rafinerijske prerade.

Andrija Avramović, stipendista NIS-a, treća je godina na „Gubkinu“. Proglašen je za najboljeg stranog studenta u Ruskoj Federaciji prošle godine, i vođa je tima studenata iz Rusije. Ideja da se poseti Srbija delom je potekla od njega.

„Želeo sam da kao Srbin koji studira u Moskvi pokažem kolegama iz studentske sekcije i sa univerziteta jednu zanimljivu kompaniju kao što je NIS. Kao stipendista kompanije imao sam veliki broj prilika da posetim proizvodnju , naučne centre, da se upoznam sa celokupnom proizvodnjom nafte i gasa, ali kada ste ovako zajedno u grupi sa kolegama iz druge zemlje, nekako se trudite da pokažete sve zanimljivosti. Veliko je zadovoljstvo kada od kolega koji prvi put vide nešto, a pri tome je to srpsko, čujete kako im se to sviđa.“

U okviru višednevne posete Srbiji, studentima prestižnog moskovskog Univerziteta za naftu i gas „Gubkin“ domaćin je bila kompanija NIS.         

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *