Šešeljizacija Hrvata

Hrvatska koristi svaku priliku, čak i nepostojeću, da sa Srbijom dodatno pogorša odnose, ne prezajući da u te svrhe zloupotrebi i obeležavanje sećanja na žrtve ustaškog stratišta u Jasenovcu

Iako ga, od povratka iz Haga, mnogi smatraju lavom bez zuba i senkom „junaka“ iz haške sudnice, majstor sarkazma kakav je Vojislav Šešelj, sa svojim često agresivnim i narcističkim ponašanjem, uspeo je prošle nedelje da napravi predstavu dostojnu njegovih najboljih dana i tako se vrati u fokus regionalne javnosti, sve i ako ga niko nije zaista video kako gazi zastavu Hrvatske u holu Skupštine Srbije prilikom nedavne posete predsednika hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića.

„Ovo je neka zavera, nije valjda da ne verujete da se to dogodilo“, prokomentarisao je Šešelj čin oko koga se podigla velika prašina, a na neviđeno su ga komentarisali i visoki zvaničnici obe države.

 

REAKCIJA HRVATSKE Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da očekuje da Srbija oštro i nedvosmisleno osudi ovaj incident i da nastavak odnosa sa Srbijom bude u kontekstu te osude.

A to što je hrvatska delegacija demonstrativno prekinula posetu Srbiji u Hrvatskoj je dočekano „na nož“. Hrvati su to doživeli kao veliku sramotu i podvijanje repa, a pojedini hrvatski mediji su čak predsednika Sabora Gorana Jandrokovića nazvali „njonjom“ koji je pred Šešeljem podvio rep i pobegao!

„Možemo li zamisliti ozbiljne državnike, poput američkih i nemačkih, kako beže kada neko protestuje zbog njihovih poseta ili pali zastavu SAD. Očigledno je da Hrvatska ne vodi ozbiljnu spoljnu politiku“, zaključuju na jednom hrvatskom portalu.

[restrict]

REAKCIJA SRBIJE Gostujući na Radio-televiziji Srbije, predsednik Aleksandar Vučić je kazao da osuđuje svako paljenje ili gaženje zastave Hrvatske, ali i bilo koje druge suverene zemlje, navodeći da su to „neoprostive stvari“. Izražavajući „strašno“ žaljenje zbog odluke Andreja Plenkovića da povuče posetu delegacije Sabora, Vučić je ukazao da je Šešelj pravio incidente u Skupštini Srbije i tokom obraćanja visoke predstavnice EU Federike Mogerini a ona nije napustila ni parlament, a kamoli Srbiju. 

„Nećemo nikome sa strane dozvoliti da ugrozi naše goste, ali kako da reagujete kada su poslanici u pitanju. Da li smo mi loše primili Jandrokovića?“, upitao je predsednik Srbije. Po njegovim rečima, posledice tog incidenta osetiće 186.000 Srba koji danas žive u Hrvatskoj.

Tek, SRS je u saopštenju navela da je zastava gažena, što kasnije niko nije potvrdio, ali je svejedno lider radikala na ovaj način podigao svoj medijski rejting jer je uspeo da razbesni hrvatsku političku scenu i sve vodeće političare i napravi mali diplomatski rat. U zgusnutom tajmingu Šešeljevih poteza koji su usledili, državni organi nisu stigli da reaguju ni na pretnje koje su članovi SRS i njihov predsednik upućivali poslanicima Aleksandri Jerkov, Tomislavu Žigmanovu i Nenadu Čanku, zbog njihovog zahteva da se Šešelju oduzme mandat jer je u Hagu pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od 10 godina.

Mnogo hitrije se reagovalo na Šešeljevu najavu mitinga 6. maja u Hrtkovcima, u vojvođanskom mestu u kojem je, na isti dan 1992, održao govor zbog koga je u Hagu osuđen za podsticanje na progon Hrvata. Ligaši i demokrate su potom kazali da će održati kontraskup ukoliko radikalsko okupljanje ne bude zabranjeno. Policija neće dozvoliti održavanje mitinga radikala u Hrtkovcima 6. maja, kao ni kontramiting koji su za isti dan najavili LSV i DS, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Šešelj sad najavljuje da će se radikali tog dana ipak prošetati Hrtkovcima…

 

PROTESTNA NOTA Da li su Hrvati samo tražili priliku da bi uvređeno i nabusito reagovali, može da ukaže dalji sled događaja. Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da je ambasadorka Srbije u Zagrebu Mira Nikolić odbila da primi protestnu notu Hrvatske zbog neprimerenog ponašanja lidera radikala Vojislava Šešelja, pa je dokument naknadno prosleđen Ambasadi Srbije, prenela je hrvatska novinska agencija HINA.

Ambasadorka Nikolić odbila je da primi protestnu notu Hrvatske sa obrazloženjem da zvaničnici Republike Srbije nisu učinili ništa loše zbog čega bi poseta delegacije hrvatskog parlamenta Beogradu bila prekinuta. Ona je, prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, podsetila da je predsednik Aleksandar Vučić nedavno u Zagrebu doživeo i gore neprijatnosti, ali nije prekidao posetu.

Nikolićeva je, istovremeno, ukazala da su predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, kao domaćin posete, i premijerka Ana Brnabić odmah osudile incident koji je napravio lider radikala, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ali već ustalasana hrvatska javnost, podstaknuta i ponašanjem svojih političkih čelnika, od reakcija brzo prelazi na pretnje, pa povodom odbijanja ambasadorke Nikolić da primi protestnu notu, na zvaničnu mejl adresu ambasade stiže poruka da bi, da se pita „autor“, ambasadorka notu ne samo primila nego bi je i – pojela: „Štovana gospođo Nikolić, budite sretna da ja i moji istomišljenici nismo na čelu Hrvatske, jer Vas uveravam da biste tu notu pojeli…“

Istovremeno, u hrvatskom Saboru poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac prekinuo je svoje izlaganje u parlamentu zbog dobacivanja desničarskih poslanika pošto je podsetio da niko nije odgovarao za zločine protiv Srba u „Oluji“ i „Bljesku“.

JASENOVAČKE KOMEMORACIJE Samo dva dana kasnije Pupovac je dobio mejl u kojem ga neko ko se predstavlja kao Mladen Kostić pozdravlja sa ustaškim pokličem „Za dom spremni“ i navodi da je to „prastari hrvatski pozdrav“.

„Nije prvi put imejlom, ni fejsbukom, ni pismom, a ni na ulici. Verovatno nije prvi put ni na Dan sećanja na žrtve Jasenovačkog logora, a nisam siguran da li je prvi put da se isti šalje na znanje predsednici, premijeru i predsedniku Sabora. Prvi put sam odgovorio i objavio“, naveo je Pupovac.

Sve se to dešavalo uoči komemoracija u znak sećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu što će, kako se pokazalo, dodatno opteretiti srpsko-hrvatske odnose. Hrvatima nije bila dovoljna opomena što se već treću godinu ova komemoracija održava u više kolona, sve zbog tolerantnog odnosa hrvatske vlasti prema nabujalom i nikad iskreno osuđenom ustaštvu. Pored kolone jevrejske zajednice, antifašista i Srpskog narodnog vijeća, i zvanične zagrebačke, ove godine formirana je i četvrta – hrvatske predsednice Kolinda Grabar Kitarović, ali bez njenog prisustva zbog, kako je njen izaslanik Ivan Zvonimir Čičak objasnio, toliko podeljenosti. Ona mu je navodno rekla da će doći tek kada to bude zajednička kolona svih.

 

SLUČAJ VULIN U raskoraku, bar sa svojom predsednicom, ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić unapred je upozorila Vladu Srbije da srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin ne bi trebalo da dolazi u Jasenovac zbog, kako kaže, njegove zapaljive retorike, koja ne bi doprinela odnosima dve države.

I premijer Hrvatske Andrej Plenković izneo je sličan stav. „Što se tiče najavljenog dolaska ministra Vulina u Hrvatsku, očekujemo da svako ko dolazi poštuje hrvatsku državu, a on je tokom svojih boravaka davao neprimerene i uvredljive izjave i nismo sigurni da je to u ovom trenutku najbolje rešenje“, rekao je Plenković u odgovoru na pitanje novinara o mogućem dolasku Vulina u Mlaku kod Jasenovca na osveštanje hrama SPC.

Upravo tu počinje vešt medijski spin ovog dela nove runde hrvatsko-srpskih sukoba, koji nije započeo ministar Vulin nego je samo reagovao na poruke prethodno stigle iz Hrvatske; najpre je, dakle, prošlog petka hrvatska ministarka Pejčinović Burić uputila poruku da Vulin ne treba da dolazi, da bi Vulin tek posle 24 časa, i to na pitanje novinara, rekao da „o tome mogu da odlučim ja ili vrhovni komandant vojske“, objašnjavajući da je reč o proceduri, te da je ministar odbrane dužan da se, kada putuje, konsultuje sa vrhovnim komandantom koji mu daje ili ne daje dozvolu. Ipak, upravo je zbog ove izjave Vulin i zvanično proglašen za personu non grata u Hrvatskoj, a Srbija sad najavljuje recipročne mere.

„Došao ja ili ne, istina o Jasenovcu i jasenovačkom genocidu će ostati. I istina da se u Jasenovac vratila tabla sa oznakom ’Za dom spremni’, istina o genocidu i ubistvima Srba, Jevreja i Roma će ostati, i niko zbog mog dolaska ili nedolaska neće moći da kaže da te istine nema“, izjavio je ministar Vulin.

ZA DOM SPREMNI U Jasenovcu se dogodio incident i bez prisustva ministra Vulina. Kako prenose hrvatski mediji, dvojica muškaraca razvili su u mestu Jasenovac (gde je bila i postavljena ploča poginulima sa ustaškim pozdravom) zastavu HOS-a na kojoj stoji ustaški poklič „Za dom spremni“. Inače, upravo taj ustaški poklič je i razlog zbog kojeg predstavnici Srba i Jevreja održavaju komemoraciju žrtvama odvojeno od zvanične hrvatske.

Uprkos odluci Ustavnog suda i odredbi Krivičnog zakona prema kojoj je to kažnjivo delo, Veće za suočavanje sa posledicama totalitarnih režima dozvolilo je upotrebu ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ na komemorativnim skupovima pripadnika jedinica HOS-a. Bez obzira što, kako kaže Milorad Pupovac, osuda zločina u Jasenovcu bez osude ovog pozdrava, bilo gde i bilo kad se on pojavljivao, nije potpuna. „Iskazivanje pijeteta žrtvama jasenovačkim bez osude svega što veliča zločinačku NDH i ustaški pokret, predstavnici naroda žrtava i antifašisti kojima se šalju ovakve poruke teško mogu doživeti kako bi trebalo.“

Policijska uprava sisačko-moslavačka tvrdi da „nisu evidentirali“ da je zastava s ustaškim pokličom razvijena na području mesta Jasenovac niti na području Spomen-parka Jasenovac, najvećeg ustaškog logora iz Drugog svetskog rata. U saopštenju se dodaje da će policija „povodom fotografije objavljene u medijima, proveriti sve okolnosti u kojima je fotografija nastala“.

Dolazak u Jasenovac najavljivao je i notorni desničar Dražen Keleminec koji je nedavno postrojio svoje crnokošuljaše na glavnom zagrebačkom trgu. Keleminec je najavio da će se u društvu desetak istomišljenika pojaviti na području Jasenovca i da će na stazi prema spomeniku izvesti provokativni „performans“.

Doduše, Keleminec je zaustavljen i uhapšen na putu za Jasenovac, ali ne zbog svoji ustaških obeležja i izrečenih namera već zbog arogantnog ponašanja i vređanja policajaca.

„Prilikom zaustavljanja dva automobila u mestu Uštice u opštini Jasenovac, u kojima je bilo desetak osoba, a među njima i 53-godišnjak koji je odmah nakon izlaska iz automobila negodovao, vređao policijske službenike i kršio javni mir i red. Zbog tih prekršaja, uz upotrebu sile, on je priveden u nadležnu policijsku stanicu“, saopštila je portparolka policijske uprave sisačko-moslavačke Natalija Mezak Dolenčić.

Ne treba zaboraviti koliku je tenziju na relaciji Beograd–Zagreb izazvala januarska izložba o Jasenovcu koju je u Njujorku postavila misija Srbije pri UN. Tako su i beogradski virtuelni incidenti, sa političkim šoumenom Šešeljom, samo providne pokrivalice kojima se Hrvatska uporno služi kako bi izbegla suočavanje sa svojom mračnom prošlošću.   

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *