Izlog knjige

Slaviša Pavlović
BESMRTNA PRETHODNICA – RATNICI CRNE RUKE
„Prometej“, Novi Sad
Kroz osam romansiranih biografija, autor nas upoznaje sa životima izuzetnih vojnih stratega, među kojima su svoje mesto našla i dva istaknuta srpska umetnika. Ova knjiga predstavlja dokumentarno-istorijsku priču o elitnim vojnicima srpske vojske, špijunima i nacionalnoj organizaciji. Vođen istorijskim detaljima, Slaviša Pavlović pred čitaoce donosi rad i život vojvode Tankosića i vojvode Vuka, istaknutih vojnih stratega, vojvode Babunskog, špijunske dane Mustafe Golubića, rasvetljava bitisanje pukovnika Božina Simića, osvrt borbi Topličkog ustanka pod vođstvom Koste Vojinovića, sve do diplomatskih i špijunskih akcija pesnika Milana Rakića i slikarke Nadežde Petrović. Važne i živo ispričane detalje neučene istorije Srbije s početka dvadesetog veka, koji su propraćeni i velikim brojem fotografija svih navedenih junaka.

Slobodan Mileusnić
HILANDAR
„Pravoslavna reč“, Novi Sad
U pitanju je reizdanje impresivne monografije, iz pera Slobodana Mileusnića. Knjiga je štampana na sedam svetskih jezika: srpski, engleski, grčki, ruski, francuski, nemački i italijanski. Istorija manastira Hilandara ispričana je u dvadeset osam manjih poglavlja, i ona sklopljena u celinu daju živopisnu sliku o životu velike srpske monaške zajednice na Atosu koja je ušla u deveto stoleće postojanja. Pored iznetih naučnih činjenica iz često burne istorije Hilandara i opisa umetničkog blaga koje čuvaju manastirske zidine, u knjizi se pripoveda i o legendama vezanim za manastir, o životu Svetog Save, o čudotvornoj ikoni Bogorodice Trojeručice i njenom prispeću u manastir… pa sve do požara koji se rasplamsao u manastiru 2004. godine.

Dragan Grčić Gavrilović, Milivoje Ivanišević
Genocid nad Srbima, Sarajevo 1992–1995, svedočenja preživelih logoraša
„Pešić i sinovi“, Beograd
Reč je o knjizi koja sadrži dokumentovane činjenice, potresna svedočanstva o stradanjima Srba u Sarajevu. U muslimanskom delu Sarajeva registrovana su 123 logora za Srbe. Isto se odnosi i na javne kuće u kojima su držane Srpkinje, kao etničke robinje. U muslimanskom delu Sarajeva je ekshumirano preko dvadeset grobnica sa posmrtnim ostacima više stotina ubijenih Sarajlija srpske nacionalnosti. A još uvek sve grobnice nisu pronađene. Dve najveće masovne grobnice su reka Miljacka i bezdan „Kazani“ na Trebeviću. Još se ne zna koliko je stotina ubijenih Srba bačeno u bezdan „Kazani“ ili u talase Miljacke. Evidentirano je 3.567 ljudi odgovornih za zločine nad Srbima u Sarajevu, ali skoro niko od njih nije izveden pred sud.

PRAVOSLAVNI VITEZ NIKOLAJ NIKOLAJEVIČ GOGOLJ
„Bernar“, Beograd
Knjiga tekstova i eseja koji svedoče o malo poznatim detaljima iz života i stvaralaštva Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, jednog od najvećih sinova ruske kulture 19. veka. Kakve su bile Gogoljeve duhovne veze sa Optinskom pustinjom, zašto ga najveći „živi gogoljisti“ smatraju mirjaninom koji je proveo monaški život u svetu, da li je izučavao srpski jezik i narodne folklore pravoslavnih naroda, o čemu svedoči tekst-otkrovenje o predivnoj molitvi Presvetoj Bogorodici napisanoj Gogoljem, a popularnoj i među našim monaštvom…
Priređivač i prevodilac Rano Gojković sabrao je u ovoj knjizi tekstove ruskih religioznih mislilaca 19. i 20. veka o Gogolju, pisma profesora Pletnjeva i samog Gogolja, te delove Gogoljeve duhovne proze koji su sasvim nepoznati srpskom čitaocu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *