Ruska vojska odbila napade 13 borbenih dronova na svoje baze u Siriji

Ruska vojska odbila je masovni napad militanata pomoću dronova na svoje baze u Siriji,  saopštila je Moskva. Ekstremistima je pomogla “tehnološki napredna država”, dodaje se u saopštenju.

Militanti su započeli napad noću u subotu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Ruska vazdušna baza Hmeimim u sirijskoj pokrajini Latakia napadnuta je sa 10 bespilotnih borbenih letelica, a još tri borbene bespilotne letelice pokušale se da napadnu rusku pomorsku logističku bazu u Tartusu.

“Svi borbeni dronovi su otkriveni pomoću sistema protivvazdušne odbrane na znatnoj udaljenosti od ruskih vojnih objekata”, saopštilo je Ministarstvo.

PVO sistem Pancir-S uspešno je oborio sedam letelica.

Jedinica za elektronsko ratovanje je uspela da uđe u operativne sisteme još šest borbenih dronova, te je uspela da preuzme kontrolu nad njima. Tri od njih su uništena kada su pali na zemlju, dok su preostala tri neoštećena sletela na prostor kod ruske baze.

Ministarstvo je saopštilo da nikakvih žrtava ili štete nije bilo po ruske snage, te da baze funkcionišu normalno.

“To je bio prvi put da su teroristi masovno koristili bespilotne borbene letilice koje su pokrenute sa udaljenosti od preko 50 kilometara i funkcionisale pomoću Dži-pi-es satelitske navigacije”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ruski stručnjaci sada ispitivaju zaplenjene bespilotne letelice i podatke u njima. Ispitivanje je takođe pokazalo da su napredne tehnologije korišćene u izgradnji bespilotnih letilica.

“Tehnologiju su mogli da dobiju samo iz zemlje koja poseduje najmodernije tehnologije, uključujući satelitsku navigaciju i daljinsko upravljanje … eksplozivne naprave za otpuštanje na određenim koordinatama.”, navelo je Ministarstvo.

Takođe je saopšteno da su detonatori koji su korišćeni u improvizovanim eksplozivnim uređajima inostrane proizvodnje.

“Ove činjenice ukazuju na to da su ekstremisti dobili tehnologije koje im omogućavaju da izvršavaju terorističke napade koristeći bespilotne letelice u bilo kojoj zemlji”, upozorilo je Ministarstvo.

Napad dolazi nedelju dana nakon što je vazduhoplovna baza Hmeimim bila podvrgnuta minobacačkom granatiranju 31. decembra 2017. godine.

SAD „zabrinute” što su dronovi korišteni pri napadu na ruske baze u Siriji dostupni na „otvorenom tržištu”

Pentagon je saopštio da je “zabrinut” zbog oružja koje je palo u terorističke ruke nakon što je Moskva saopštila da su dronovi koji su korišćeni u napadima na ruske baze u Siriji mogli da budu obezbeđeni samo od strane “tehnološki napredne države”.

Aerodrom Hmeimim i pomorska logistička baza u gradu Tartusu u subotu su bili mete sofisticiranog napada, a teroristi su po prvi put koristili najsavremeniju tehnologiju bespilotnih letilica za napade, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Napad, u kojem je učestvovalo 13 bespilotnih letelica, uspešno je odbio ruski PVO sistem “Pancir S”, a stručnjaci za elektronsko ratovanje su uspeli da uđu u operativne sisteme šest dronova, od kojih su njih tri, uspeli bezbedno da prizemlje. Inicijalne procene su pokazale da su se dronovi “mogli dobiti samo iz zemlje koja poseduje najsavremenije tehnologije, uključujući satelitsku navigaciju i daljinsko upravljanje eksplozivnim uređajima za otpuštanje na određenim koordinatama”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *