Računaj na znanje

Koliki je značaj saradnje privrednog sektora sa obrazovnim i naučnim institucijama?

Da li se jedan sistem može definisati kao uspešan ukoliko se njegovim članovima oduzima pravo na kvalitetno obrazovanje i planiranje budućnosti? Na ovo pitanje donedavno srpski studenti kojima akademska perspektiva deluje prilično maglovito odgovarali bi odrično, pretpostavljajući neizvesnoj budućnosti traganje za boljim životom daleko izvan granica naše zemlje.
SARADNJA NA OBOSTRANU KORIST Da li se i šta u međuvremenu promenilo, u kojoj meri je nauka prepoznata kao srpski brend i čijom zaslugom, te koliki je značaj saradnje privrednog sektora sa obrazovnim i naučnim institucijama, saradnje koju je među prvim kompanijama u Srbiji, kao strateški važno polje delovanja, u okviru svog korporativnog programa „Energija znanja“, prepoznala Naftna industrija Srbije? Prof. dr Ivanka Popović, prorektorka za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Beogradu, objašnjava u razgovoru za „Pečat“ da je saradnja privrede sa akademskim institucijama obostrano korisna jer podstiče razvoj i unapređenje svih učesnika procesa. Ona može da bude vrlo raznovrsna, smatra prorektorka, i da podrazumeva obrazovne, naučne i stručne aktivnosti. „Moja višegodišnja saradnja sa NIS-om potvrđuje da se studenti, kao i srednjoškolci, učesnici na međunarodnim takmičenjima, podstiču da ostvare maksimalne rezultate u svojim oblastima“, ističe Popovićeva i dodaje da NIS ima dugoročne projekte sa više fakulteta i instituta koji su naučno-stručnog karaktera, te da ishodi ovih projekata nalaze svoju realizaciju u pogonima NIS-a i doprinose većoj konkurentnosti ove kompanije na tržištu.
Tokom pet godina trajanja programa Naftna industrija Srbije je u unapređenje kvaliteta obrazovanja uložila pet miliona evra i podržala adaptaciju više od 40 učionica i laboratorija u školama i na fakultetima širom Srbije, ostvarila saradnju sa 47 domaćih i međunarodnih naučnih ustanova, podržala razvoj i osnivanje tri nova studijska programa na univerzitetima. O njima prof. dr Ivanka Popović kaže da su prilika da se znanja iz naučnoistraživačke zajednice prenesu privredi, kao i da istraživači steknu bolji uvid u potrebe privrede. Studenti koji se angažuju na ovim projektima ujedno prolaze i vid probnog rada koji ih kvalifikuje za moguće zaposlenje u NIS-u po završetku projekta.
„Programi prakse u preduzećima pružaju priliku studentima da rešavaju realne probleme u realnom vremenu. Ta iskustva su za njih dragocena. NIS je kroz svoj sopstveni sistem, kao i kroz sisteme svojih privrednih i akademskih partnera u Srbiji i Rusiji, obučio značajan broj studenata i učinio ih konkurentnijim na tržištu rada.“

PRIPREMA ZA IZAZOVE U okviru saradnje sa Fakultetom tehničkih nauka, NIS je podržao opremanje i modernizovanje informatičkog kabineta, a partnerstvo se odvija i sa smerom Termoenergetika, kao i Departmanom za saobraćaj ovog fakulteta. Zahvaljujući partnerstvu sa NIS-om, na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu je opremljena laboratorija najsavremenijim učilima za potrebe sprovođenja nastave na predmetima Tehnologija prerade nafte i Proizvodi nafte i naučnoistraživačkih aktivnosti u okviru studijskog programa Naftno-petrohemijsko inženjerstvo. Nastavni plan ovog programa se usklađuje u saradnji sa Nižnjegorodskim državnim univerzitetom „N. G. Lobačevski“. Prof. dr Dragan Govedarica, vanredni profesor na Katedri za naftno-petrohemijsko inženjerstvo novosadskog Tehnološkog fakulteta, kaže da saradnja sa NIS-om podrazumeva kontinuirano unapređenje nastavnih planova predmeta i nastavnih aktivnosti studenata na smeru Naftno-petrohemijsko inženjerstvo, a sve u skladu sa aktuelnim dešavanjima u struci. To pre svega znači pojačavanje udela praktične nastave i što duži boravak studenata u pogonima NIS-a.
„Katedra za naftno-petrohemijsko inženjerstvo se trudi da sve informacije koje dobija u komunikaciji sa stručnjacima iz NIS-a primeni na smeru Naftno-petrohemijsko inženjerstvo kako bi buduće inženjere adekvatno pripremila za izazove koji ih očekuju nakon završenih studija. Bez saradnje sa naftnom industrijom nauka gubi primenjivost, te je to jedini način da se uspostavi kvalitetan sistem komunikacije sa naftnom industrijom i da se osigura kvalitet nastavnih aktivnosti.“
Kompanija NIS tradicionalno stipendira najbolje studente. Među njima nalaze se i oni sa smera Naftno-petrohemijsko inženjerstvo koji se nakon završenih studija zapošljavaju u NIS-u. Studenti po diplomiranju, kaže profesor Govedarica, započinju s radom u NIS-u i lako se uključuju u poslovne aktivnosti, tako da kompanije ozbiljno računaju na studente koji učestvuju u ovakvim programima saradnje privrede i nauke.
„Stipendiranje studenata je put ka zadržavanju visokokvalifikovanih inženjera u Srbiji, što značajno doprinosi naftnoj industriji i ekonomiji. Međutim, praksa pokazuje da se obrazovanje i usavršavanje mladih inženjera nastavlja i nakon zapošljavanja kroz različite kurseve, obuke, stručne radionice. Prilike u naftnoj industriji se brzo menjaju, pa se može reći da je priroda zanimanja mladih inženjera takva da su ovakvi vidovi dodatnog usavršavanja neophodni kako bi se što efikasnije odgovorilo novim poslovnim izazovima.“
Zbog svojih višegodišnjih nastojanja da unapredi uslove za obrazovanje u Srbiji, Naftna industrija Srbije je postala i prva kompanija u našoj zemlji koja je za svoj doprinos razvoju obrazovanja dobila „Svetosavsku nagradu“.

Prof. dr Dragan Govedarica:
PRAKSA U POGONIMA

Koliko znači studentima praksa koju stiču u kompanijama u Srbiji, ali i na državnim univerzitetima u Rusiji, prilikom razmene visokoškolaca kao još jedne linije podrške našim obrazovnim institucijama?

Naši studenti su zaista zadovoljni pruženom šansom da stručnu praksu na osnovnim akademskim i master akademskim studijama obavljaju u pogonima NIS-a, kao i mogućnošću da steknu utisak o izazovima koji ih očekuju u tako dinamičnom radnom okruženju. Primećuje se da su studenti puni entuzijazma i da sa elanom i odgovornošću pristupaju obavljanju stručne prakse.
Potpisan je i ugovor o saradnji između Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu i Hemijskog fakulteta iz Nižnjeg Novgoroda, te će se ove godine organizovati nova predavanja ruskih profesora na Katedri za naftno-petrohemijsko inženjerstvo u Novom Sadu, ali i gostujuća predavanja naših profesora na Katedri za hemiju nafte i petrohemijske sinteze u Nižnjem Novgorodu. Planirano je da profesori i studenti naftno-petrohemijskog inženjerstva ove godine učestvuju na poslovnoj školi koja se održava na Univerzitetu „N. I. Lobačevski“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *