Amfilohije Radović – Dijalog o Kosovu traje 650 godina

Pokretači „javnog dijaloga“ izgleda pod „dijalogom“ podrazumijevaju samo one koji su saglasni sa njihovom ideologijom, tj. koji prihvataju njihov monolog kao posljednju riječ o kosovsko-metohijskom pitanju

Nema nikakve sumnje da je Crkva bila i ostala jedinstvena o pitanju Kosova i Metohije, bez obzira na eventualne različite procjene namjera pojedinih učesnika kosovske drame i tragedije, što potvrđuje da pitanje Kosova i Metohije nije pitanje pojedinaca, ma ko oni bili, i ma šta o sebi mislili, već je pitanje cjeline Crkve i cijelog naroda Lazarevskog (koji nikad u istoriji nije bio ograničen na Beogradski pašaluk, sem možda u željama ili zabludama pojedinaca), kaže u razgovoru za Pečat  Njegovo visoko preosveštenstvo arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski, egzarh sveštenog trona pećkog Amfilohije Radović.

 

Apel za odbranu Kosova izazvao je burne reakcije, ali na udaru ste se našli samo vi. Smatrate li da je medijska histerija usmerena na vas lično ili na tekst Apela kojim 11 vladika, 75 profesora univerziteta, sedam akademika i srpska inteligencija upozoravaju na posledice potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma sa Kosovom?

Očevidno, ova medijska histerija usmjerena je prvjenstveno protiv Apela za odbranu Kosova i Metohije, potpisanog ne samo od mitropolita crnogorsko-primorskog nego i od još deset vladika, kao i brojnih profesora univerziteta, sedam akademika i mnogih uglednih intelektualaca iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Namjesto da srbijanska vlast odgovori, u duhu „dijaloga“ njome iniciranog, na ovaj apel, ona se okomila na samo jednog potpisnika Apela, nastavljajući dukljansko-montenegrinski linč crnogorskog mitropolita, koji traje bez prekida u Crnoj Gori protiv njega od strane njenih neokomunista, sve od njegovog ustoličenja na Cetinju (1990). Ovim neki od čelnika srbijanske vlasti žele samo da sakriju od javnosti i minimiziraju težinu Apela i time ponize značaj i ugled njegovih potpisnika. Ovo otkriva i drugu stranu inicijatora „javnog dijaloga“. Pokretači „javnog dijaloga“ izgleda pod „dijalogom“  podrazumijevaju samo one koji su saglasni sa njihovom ideologijom, tj. koji prihvataju njihov monolog kao posljednju riječ o kosovsko-metohijskom pitanju o kome se vodi svjetski dijalog već blizu 650 godina!

Šta je toliko uznemirujuće u ovom dokumentu koji se po svojoj suštini ne razlikuje ni od jednog do sada napisanog apela za odbranu Kosova i Metohije ili saopštenja Sinoda SPC?

Upravo to je toliko uznemirilo zagovornike ovog monologa koji bi htjeli da „dijalog“ svedu na lični plan Aleksandra Vučića, trenutačnog predsjednika Srbije i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. U pravu ste: ovaj apel se ne razlikuje ni od jednog do sada napisanog apela za odbranu Kosova i Metohije ili saopštenja Sabora i Sinoda SPC. To se vidi kako po (prvom) Apelu iz 1982. godine koji su između ostalih potpisali među prvima i sadašnji potpisnici episkop Atanasije i mitropolit Amfilohije, ondašnji profesori Bogoslovskog fakulteta, tako i po Memorandumu Svetog arhijerejskog sabora iz 2004. godine. Povod za onaj prvi apel bilo je paljenje od strane šiptarskih terorista (oni sada vladaju Kosovom!) Pećke Patrijaršije, silovanje monahinja, nabijanje na kolac Đorđa Martinovića, ubistvo sina na rukama majke kod Samodreže Danila Milinčića, a za Memorandum Sabora i druge mnogobrojne apele i domaćoj javnosti, i međunarodnoj, sve ono što se događalo i događa na Kosovu, naročito od 1998. godine. Plod tih apela je i znamenita knjiga Zadužbine Kosova, prevedena i na engleski jezik (dostavljeno svim uglednicima SAD), kao i njeno novo izdanje Raško-prizrenske eparhije. Zanimljivo je da je već iz odluka Vlade Srbije o obrazovanju Radne grupe za pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji isključena ne samo Crkva(e) nego i Uprava za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Srbije (v. Službeni glasnik Republike Srbije br. 93/2017 od 16. oktobra 2017). Otuda nikakvo čudo što su zasmetali crkveni velikodostojnici potpisnici Apela.

Svedoci smo dvojakog, pomalo licemernog odmeravanja vaših reči o Kosovu. No čini se da vas na „mešanje u politiku“ obavezuje pećki tron čiji ste egzarh, ali i lično iskustvo iz ratnih godina pretočeno u četvorojevanđelje…

Crkvu su pokušali da isključe iz bavljenja politikom već od 1945. godine, smatrajući da je bavljenje vitalnim interesima naroda privilegija samo političara. Zato smo se i našli danas ondje gdje smo, ne samo u Srbiji. Zar političari nijesu zabranili već 1946. godine povratak više od sto hiljada prognanih sa Kosova od istih onih koji su ga danas okupirali? Treba pročitati zapise patrijarha Pavla od 1957. do 1990. godine da bi se vidjelo šta se događalo sa Crkvom, a onda i sa narodom u to vrijeme. Nijesu li političari već 1943. godine na konferenciji u Bujanu sa Enverom Hodžom donosili odluku da Kosovo ostane u Socijalističkoj Republici Albaniji, kao za vrijeme Musolinijeve okupacije? Ti isti političari su stvarali i Autonomnu Pokrajinu Kosovo da bi Ustav i zakoni od 1974. godine pripremili ovo današnje stanje lažne države „Kosova“?! Skrivali su nasilje eksplodiralo 1981. godine od istih onih koji danas vladaju Kosovom, koji ne samo što razaraju jedinstvo Srbije i srpskog naroda, zajedno sa svojim međunarodnim protektorima, nego predstavljaju i sramotu za čestiti šiptarsko-albanski narod. A o tome kakvim se „vradžbinama“ bavio i bavi mitropolit crnogorski, egzarh sveštenog trona pećkog (od 1750) može se vidjeti iz njegovog četvorotomnog Novog kosovskog raspeća, kao očevica svega ono što se događalo i događa na Kosovu i Metohiji.

Svedok ste fizičkog obima stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Kakva je duhovna dimenzija tog stradanja, te da li je za Crkvu podjednako bitan verski i nacionalni rad?

Bilo kako bilo, oni ne mogu lišiti Crkvu njene odgovornosti i krsta kosovskog koji ona nosi sa svojim narodom jedina bez prekida od Kosovske bitke do danas. Kako tražiti od nje da ima puno povjerenje u one koji Kosovski zavjet i krstonosnu lazarevsku vjernost proglašavaju za mitologiju?             

 

 

5 komentara

  1. ” 1 0 3 3 ” Ako hocemo da se Kosovo ne pokloni, da se kosovo ne proda, onda o Kosovu po najmanje smeju da odlucuju politicari. Odluku ce doneti narod sa crkvom na celu(cak i ateista kao ja shvatam najpozitivniju ulogu Nase crkve) a ne neke skupina politicara i kojekakvih inteleakoaktualca. Srbija je za vecnost , celovita ,i jednoga dana jedinstvena. Kosovo i Metohija ne pripada nijednoj politickoj partuji niti i jednom politicaru makoliko on mislio da je nepogresiv.Svake veceri na televiziji vidim apel da se pomognu nasi na Kosovu i Metohiji, poziv 1033, taj poziv gledam vec sigurno citavu deceniju. 1033, to je sve sto radite za nas narod. Trazite krisku(ako hocete bas da budete izdasni veknu), da udelimo nasima na Kosovu i Metohiji.Pricate o ulasku u Evropsku Uniju, a ne pitate da li narod zeli da bude deo te unije? Jedno pitanje za sve koji budu ovo procitali. Zamislite postali smo clan unije, zajedno sa ostalim zemljama koji cekaju da postanu clanovi.Da li ce Siptari sa Kosova i iz Albanije poceti masovno da se naseljavaju po Srbiji? Da li cemo postati manjina u nasoj zemlji? MI NE SMEMO DA POKLONIMO KOSOVO I METOHIJU,I NAMA NE TREBA EU . Nama treba nasa cela Srbija , koja to sada nije, ali jednoga dana ona ce to opet postati, a na tom putu nas ,treba, da vode pametni, mudri rodoljubi. Nijedan ucesnik bitke na Kajmakcalanu nije ziv a borili su se za Srbiju, niko od nas koji zive danas nece biti zivi kroz 100 godina, potrudimo se da nasim i unucima nasih unuka ostavimo zemlju Srbiju u kojoj ce moci slobodno da zive i da ako zele idu slobodno u SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU.Pozdrav uz napomenu dogodine u Prizrenu

    6
    1
  2. Patriotski blok, unutrasnji dijalog o Kosovu

    PODRSKA mitropolitu Amfilohiji, u svemu ste u pravu!

    Aleksandar Vucic, pokretac “unutrasnjeg dijaloga” o Kosovu? Zasto nije pokrenut “unutrasni dijalog” 2013 pre potpisivanja Briselskog sporazuma, nego sada u yavrsnoj fazi pred svrsen cin, kada je Kosovo dobilo sve atribute Albanske muslimanske drzave? Naravno da je cilj ocigledan > da se prikaze kako je Srbija i Srpski narod ucestvovao u dijalogu o Briselskom sporazumu, da Vucic skine odgovornost za izdaju Srba i predaju teritorije!

    Cudno je da se Briselski sporazum/dogovor tretira kao kao “Briselski dijalog”? Vrsi se zamena teza da se skrene paznja srpskog naroda od SUSTINE sporazuma/dogovora Srba i Albanaca u Briselu, a to je odredjivanje STATUSA Kosova (primopredaja teritorije po zavrsnim formulacijama: Srbija predaje teritoriju KiM albanskim muslimanima da bi usla u EU)?

    DIJALOG znaci RAZGOVOR. Niko ne brani srbima i albancima da razgovaraju 100 godina. Ali DIJALOG/RAZGOVORI srpskog i albanskog pregovarackog tima (Srbije i Kosova) > “KAKAV SPORAYUM/DOGOVOR su postigli zya odredjivanje STATUSA KOSOVA (cija je teritorija Kosovo po Brielskom sporazumu?).? >TO SE VESTO KRIJE od srpskog naroda pet godina Briselskih pregovora da se sakrije iydaja Srba i predaja teritorije. Tek sada, u zavrsnoj fayi Briselskih pregovora, kada se od Srbije trazi potpisivanje “pravnoobaveyujuceg sporazuma sa Kosovom u ovoj godini… narod vidi da se Kosovo stvarno predaje>poklanja albanskim muslimanima. U evropi se dizu protiv isllamizacije, a Srbija sama na svojoj teritoriji proizvodi islamizaciju.

    IMA 100 PRIMERA kako se obmanjuje srpski narod, da navedem samo jedan (da ne budem dosadan):

    GLASACKE KUTIJE u Severnoj Mitrovici za iybor predsednika Vucica su iznesene van Kosova u Vranje i Novi Pazar da se prebroje glasovi? ZASTO van Kosova? Vucic ya TV kaze: Iz Bezbednosnih razloga? Kako je moguce da je Kosovo odobrilo Srbima predsednicke izbore na Kosovu, a da im ne dozvoljava da prebroje glasove? STVAR JE VRLO JASNA. Vucic se dogovorio sa albancima/Tacijem da se Srbima na Kosovu omoguci glasanje da bi Vucic prikayao kako je Kosovo po Briselskom sporazumu SASTAVNI DEO SRBIJE! ALI, zna Vucic dogovoorio se, da ce GLASACKE KUTIJE BITI IZNESENE VAN KOSOVA na prebrojavanje, jer je Kosovo albanska drzava po Briselskom sporazumu, i ne dozvoljava druga drzava (Srbija) da vrsi izbore na Kosovu!!!ZATO JE VUCIC tako ladno rekao “iy bezbednosnoh razloga glasacke kutije se nose van Kosova u Vranje i Sandzak? Kao da nisu mogle da se prebroje u srpskim opstinama u Mitrovici, u Mesnim zajednicama… ili u srpskim kucama? Ne’e ybog toga da ih albanci napadnu! KAKO JE MOGLA EU kao posrednik i garant u Briselskim pregovorima > da to tolerise? MOZE, naravno, jer se o svemu dogovaraju Vucic, Taci i Mogerini (da prevare Srpski narod)?

    10
    1
  3. Unutrasnji dijalog, Pat/Blok

    2

    OGROMNA PODRSKA Mitropolitu Amfilohiji i APELU za odbranu KiM je apsolutno opravdana.

    CITIRAM medijski izvestaj Vecernje novosti (diplomatski izvori Tanjuga iz Brisela): “Iako je sada fokus stavljen na novu fazu dijaloga i unutrasnji dijalog o Kosovu koji se vodi u Srbiji, zemlje clanice zele da vide da se dogovoreno u “prvoj fazi”, odnosno u Briselskom sporayumu sprovodi. To i dalje ostaje uslov za napredak obe strane (Srbije i Kosova) na evrointegracionom putu”?

    JASNO JE NAZNACENO > da ce “unutrasnji dijalog” biti ugradjen u naredne briselske sporazume/dogovore, i to ce biti prikazano u zavrsnom aktu/Briselskom sporazumu kako je Srbija uz narodno i institucionalno ucesce na celu sa Aleksandrom Vucicem, DEMOKRATSKI RESILA ISTORIJSKI KOMFLIKT KOSOVA (KiM), i da mogu obe strane (Srbija i Kosovo) da napredjuju… udju u EU?

    U diplomatskom IZVESTAJU se takodje POTENCIRA konacno resavanje STATUTA Zajednice opstina sa srpskom vecinom (ZSO), kako pise u BS? Vucic, Dacic i prateci funkcioneri SNS, SPS… govore samo u NASLOVU O ZSO_u, nikada ne saopstavaju da ce po Briselskom sporayumu tzv ZSO raditi po zakonima i Ustavu Kosova, nema nikakva zakonodavno/izvrsna ovlascenja, Srbi prikljuceni/integrisani u albanske/kosovske institucije, a status ZSO isti kao i u ostalim op[tinama drzave Kosovo?!
    Nastavak…

    TO ZNACI da prebacivanjem/ugradjivanjem “unutrasnjeg dijaloga” u Briselski sporazum Vucic prebacuje odgovornost za izdaju Srba i predaju teritorije KiM na Srbiju i srpski narod? Iako je Vucic pet godina licno sprovodio Briselski sporazum (puzecu veleizdaju).

  4. unutrasnji dijalog / Pat/Blok

    Unutrasnji dijalog, Pat/Blok

    2

    OGROMNA PODRSKA Mitropolitu Amfilohiji i APELU za odbranu KiM je apsolutno opravdana.

    CITIRAM medijski izvestaj Vecernje novosti (diplomatski izvori Tanjuga iz Brisela): “Iako je sada fokus stavljen na novu fazu dijaloga i unutrasnji dijalog o Kosovu koji se vodi u Srbiji, zemlje clanice zele da vide da se dogovoreno u “prvoj fazi”, odnosno u Briselskom sporayumu sprovodi. To i dalje ostaje uslov za napredak obe strane (Srbije i Kosova) na evrointegracionom putu”?

    JASNO JE NAZNACENO > da ce “unutrasnji dijalog” biti ugradjen u naredne briselske sporazume/dogovore, i to ce biti prikazano u zavrsnom aktu/Briselskom sporazumu kako je Srbija uz narodno i institucionalno ucesce na celu sa Aleksandrom Vucicem, DEMOKRATSKI RESILA ISTORIJSKI KOMFLIKT KOSOVA (KiM), i da mogu obe strane (Srbija i Kosovo) da napredjuju… udju u EU?

    U diplomatskom IZVESTAJU se takodje POTENCIRA konacno resavanje STATUTA Zajednice opstina sa srpskom vecinom (ZSO), kako pise u BS? Vucic, Dacic i prateci funkcioneri SNS, SPS… govore samo u NASLOVU O ZSO_u, nikada ne saopstavaju da ce po Briselskom sporayumu tzv ZSO raditi po zakonima i Ustavu Kosova, nema nikakva zakonodavno/izvrsna ovlascenja, Srbi prikljuceni/integrisani u albanske/kosovske institucije, a status ZSO isti kao i u ostalim op[tinama drzave Kosovo?!
    Nastavak…

  5. Pat / Blok

    3

    DRZAVA I SP CRKVA mora zajednicki da brane teritorijalni integritet i suverenitet po pitanju ugrozavanja. ZABRANJIVATI SPC da brani nacionalne interese to je katastrofalna greska. Srbija ne uci na (katastrofalnim) greckama, sto se vidi iz sledecih primera:

    GODINE 80_tih SPC je objavila APEL ZA ZASTITU SRPSKOG ZIVLJA I NJEGOVIH SVETINJA I MANASTIRA na KiM. Tada su takodje napadani najvisi predstavnici SPC da se ne mesaju u drzavu! Ja sam i tada branio Apel crkve kriituckim osvrtom (duzim cllankom za stampu). Taj Apel SPC je formalisticki evidentiran u medijima i nista vise.
    GODINE 1987 Srbija donosi JUGOSLOVENSKU PLATFORMU O KOSOVU, da se zaustavi iseljavanje Srba i Crnogoraca sa Kosova i omoguci povratak (predvidjeno 50/100 hiljada, onima koji zele…). NARAVNO, sve se (katastrofalno pogresno) radilo bez ucesca SPC. SPC se jedino obavezivala da podrzava drzavnu politiku o Kosovu(!)? Danas vidimo kakav je epilog takve politike? Cinile su se katastrofalne greske. NOVA NADA, Slobodan Milosevic imao najvece sanse da zaustavi visedecenijsko iseljsvsnje Srba saa KiM i delovanje albanskog separatistickog soviniznma/fasizma, ali nije dovoljno znao jer nije sa KiM, i zbog toga nije imao ynanje i motivaciju kao sto bi imali kosovski Srbi sa KiM koji zive dolle.

    OSNOVNA GRESKA Slobodana Milosevica su… izdvajam dva poteza: 1/ Nije se drzao KiM bez obzira na desavanja (Slovenija, Hrvatska…), a imao 95% Srbiju uz sebe i 95% medijski rt ya Srbbiju? 2/ Na mitinzima sirom Srbije Milosevic zacementirao vlast, i tada otkacio/sutnuo lidere kosovopoljskih Srba, i u vlast generalizovao Vucica i Dacica koji nisu sa KiM i nemaju pojma o KiM (koji su specijalisti ya dodvoravanje i uvlacenje u vlast). Vucica postavio za MINISTRA ZA INFORMISANJE, medijski rat za Kosovo(!). I sta je Vucic uradio za medijski rat za Kosovo? Nista, dileja za politiku, doziveo totalan poraz od Vukaa Draskovica, Kandicke, Biserko,, petokolonasa…? Sigurno se Milosevic u grobu prevrce od muke i kajanja sto je Vucica postavio za ministra medijskog rata za KiM, koji je najvise doprineo diletantsskom politikom da padne Milosevicev rezim, bombardovanje, otme teritorija KiM (vojna doktrina u ratu glasi: ko dobije medijski rat taj je pola bitke dobio), a kosovske lidere na mitinzima Miroslava Solevica, prof. Vlastimira Todorovica, Budimirovica, Kecmana otkacio…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *