Амфилохије Радовић – Дијалог о Косову траје 650 година

Покретачи „јавног дијалога“ изгледа под „дијалогом“ подразумијевају само оне који су сагласни са њиховом идеологијом, тј. који прихватају њихов монолог као посљедњу ријеч о косовско-метохијском питању

Нема никакве сумње да је Црква била и остала јединствена о питању Косова и Метохије, без обзира на евентуалне различите процјене намјера појединих учесника косовске драме и трагедије, што потврђује да питање Косова и Метохије није питање појединаца, ма ко они били, и ма шта о себи мислили, већ је питање цјелине Цркве и цијелог народа Лазаревског (који никад у историји није био ограничен на Београдски пашалук, сем можда у жељама или заблудама појединаца), каже у разговору за Печат  Његово високо преосвештенство архиепископ цетињски, митрополит црногорско-приморски, егзарх свештеног трона пећког Амфилохије Радовић.

 

Апел за одбрану Косова изазвао је бурне реакције, али на удару сте се нашли само ви. Сматрате ли да је медијска хистерија усмерена на вас лично или на текст Апела којим 11 владика, 75 професора универзитета, седам академика и српска интелигенција упозоравају на последице потписивања правно обавезујућег споразума са Косовом?

Очевидно, ова медијска хистерија усмјерена је првјенствено против Апела за одбрану Косова и Метохије, потписаног не само од митрополита црногорско-приморског него и од још десет владика, као и бројних професора универзитета, седам академика и многих угледних интелектуалаца из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Намјесто да србијанска власт одговори, у духу „дијалога“ њоме иницираног, на овај апел, она се окомила на само једног потписника Апела, настављајући дукљанско-монтенегрински линч црногорског митрополита, који траје без прекида у Црној Гори против њега од стране њених неокомуниста, све од његовог устоличења на Цетињу (1990). Овим неки од челника србијанске власти желе само да сакрију од јавности и минимизирају тежину Апела и тиме понизе значај и углед његових потписника. Ово открива и другу страну иницијатора „јавног дијалога“. Покретачи „јавног дијалога“ изгледа под „дијалогом“  подразумијевају само оне који су сагласни са њиховом идеологијом, тј. који прихватају њихов монолог као посљедњу ријеч о косовско-метохијском питању о коме се води свјетски дијалог већ близу 650 година!

Шта је толико узнемирујуће у овом документу који се по својој суштини не разликује ни од једног до сада написаног апела за одбрану Косова и Метохије или саопштења Синода СПЦ?

Управо то је толико узнемирило заговорнике овог монолога који би хтјели да „дијалог“ сведу на лични план Александра Вучића, тренутачног предсједника Србије и митрополита црногорско-приморског Амфилохија. У праву сте: овај апел се не разликује ни од једног до сада написаног апела за одбрану Косова и Метохије или саопштења Сабора и Синода СПЦ. То се види како по (првом) Апелу из 1982. године који су између осталих потписали међу првима и садашњи потписници епископ Атанасије и митрополит Амфилохије, ондашњи професори Богословског факултета, тако и по Меморандуму Светог архијерејског сабора из 2004. године. Повод за онај први апел било је паљење од стране шиптарских терориста (они сада владају Косовом!) Пећке Патријаршије, силовање монахиња, набијање на колац Ђорђа Мартиновића, убиство сина на рукама мајке код Самодреже Данила Милинчића, а за Меморандум Сабора и друге многобројне апеле и домаћој јавности, и међународној, све оно што се догађало и догађа на Косову, нарочито од 1998. године. Плод тих апела је и знаменита књига Задужбине Косова, преведена и на енглески језик (достављено свим угледницима САД), као и њено ново издање Рашко-призренске епархије. Занимљиво је да је већ из одлука Владе Србије о образовању Радне групе за пружање подршке вођењу унутрашњег дијалога о Косову и Метохији искључена не само Црква(е) него и Управа за сарадњу с црквама и вјерским заједницама Србије (в. Службени гласник Републике Србије бр. 93/2017 од 16. октобра 2017). Отуда никакво чудо што су засметали црквени великодостојници потписници Апела.

Сведоци смо двојаког, помало лицемерног одмеравања ваших речи о Косову. Но чини се да вас на „мешање у политику“ обавезује пећки трон чији сте егзарх, али и лично искуство из ратних година преточено у четворојеванђеље…

Цркву су покушали да искључе из бављења политиком већ од 1945. године, сматрајући да је бављење виталним интересима народа привилегија само политичара. Зато смо се и нашли данас ондје гдје смо, не само у Србији. Зар политичари нијесу забранили већ 1946. године повратак више од сто хиљада прогнаних са Косова од истих оних који су га данас окупирали? Треба прочитати записе патријарха Павла од 1957. до 1990. године да би се видјело шта се догађало са Црквом, а онда и са народом у то вријеме. Нијесу ли политичари већ 1943. године на конференцији у Бујану са Енвером Хоџом доносили одлуку да Косово остане у Социјалистичкој Републици Албанији, као за вријеме Мусолинијеве окупације? Ти исти политичари су стварали и Аутономну Покрајину Косово да би Устав и закони од 1974. године припремили ово данашње стање лажне државе „Косова“?! Скривали су насиље експлодирало 1981. године од истих оних који данас владају Косовом, који не само што разарају јединство Србије и српског народа, заједно са својим међународним протекторима, него представљају и срамоту за честити шиптарско-албански народ. А о томе каквим се „враџбинама“ бавио и бави митрополит црногорски, егзарх свештеног трона пећког (од 1750) може се видјети из његовог четворотомног Новог косовског распећа, као очевица свега оно што се догађало и догађа на Косову и Метохији.

Сведок сте физичког обима страдања српског народа на Косову и Метохији. Каква је духовна димензија тог страдања, те да ли је за Цркву подједнако битан верски и национални рад?

Било како било, они не могу лишити Цркву њене одговорности и крста косовског који она носи са својим народом једина без прекида од Косовске битке до данас. Како тражити од ње да има пуно повјерење у оне који Косовски завјет и крстоносну лазаревску вјерност проглашавају за митологију?             

 

 


5 коментара

 1. ” 1 0 3 3 ” Ako hocemo da se Kosovo ne pokloni, da se kosovo ne proda, onda o Kosovu po najmanje smeju da odlucuju politicari. Odluku ce doneti narod sa crkvom na celu(cak i ateista kao ja shvatam najpozitivniju ulogu Nase crkve) a ne neke skupina politicara i kojekakvih inteleakoaktualca. Srbija je za vecnost , celovita ,i jednoga dana jedinstvena. Kosovo i Metohija ne pripada nijednoj politickoj partuji niti i jednom politicaru makoliko on mislio da je nepogresiv.Svake veceri na televiziji vidim apel da se pomognu nasi na Kosovu i Metohiji, poziv 1033, taj poziv gledam vec sigurno citavu deceniju. 1033, to je sve sto radite za nas narod. Trazite krisku(ako hocete bas da budete izdasni veknu), da udelimo nasima na Kosovu i Metohiji.Pricate o ulasku u Evropsku Uniju, a ne pitate da li narod zeli da bude deo te unije? Jedno pitanje za sve koji budu ovo procitali. Zamislite postali smo clan unije, zajedno sa ostalim zemljama koji cekaju da postanu clanovi.Da li ce Siptari sa Kosova i iz Albanije poceti masovno da se naseljavaju po Srbiji? Da li cemo postati manjina u nasoj zemlji? MI NE SMEMO DA POKLONIMO KOSOVO I METOHIJU,I NAMA NE TREBA EU . Nama treba nasa cela Srbija , koja to sada nije, ali jednoga dana ona ce to opet postati, a na tom putu nas ,treba, da vode pametni, mudri rodoljubi. Nijedan ucesnik bitke na Kajmakcalanu nije ziv a borili su se za Srbiju, niko od nas koji zive danas nece biti zivi kroz 100 godina, potrudimo se da nasim i unucima nasih unuka ostavimo zemlju Srbiju u kojoj ce moci slobodno da zive i da ako zele idu slobodno u SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU.Pozdrav uz napomenu dogodine u Prizrenu

  6
  1
 2. Patriotski blok, unutrasnji dijalog o Kosovu

  PODRSKA mitropolitu Amfilohiji, u svemu ste u pravu!

  Aleksandar Vucic, pokretac “unutrasnjeg dijaloga” o Kosovu? Zasto nije pokrenut “unutrasni dijalog” 2013 pre potpisivanja Briselskog sporazuma, nego sada u yavrsnoj fazi pred svrsen cin, kada je Kosovo dobilo sve atribute Albanske muslimanske drzave? Naravno da je cilj ocigledan > da se prikaze kako je Srbija i Srpski narod ucestvovao u dijalogu o Briselskom sporazumu, da Vucic skine odgovornost za izdaju Srba i predaju teritorije!

  Cudno je da se Briselski sporazum/dogovor tretira kao kao “Briselski dijalog”? Vrsi se zamena teza da se skrene paznja srpskog naroda od SUSTINE sporazuma/dogovora Srba i Albanaca u Briselu, a to je odredjivanje STATUSA Kosova (primopredaja teritorije po zavrsnim formulacijama: Srbija predaje teritoriju KiM albanskim muslimanima da bi usla u EU)?

  DIJALOG znaci RAZGOVOR. Niko ne brani srbima i albancima da razgovaraju 100 godina. Ali DIJALOG/RAZGOVORI srpskog i albanskog pregovarackog tima (Srbije i Kosova) > “KAKAV SPORAYUM/DOGOVOR su postigli zya odredjivanje STATUSA KOSOVA (cija je teritorija Kosovo po Brielskom sporazumu?).? >TO SE VESTO KRIJE od srpskog naroda pet godina Briselskih pregovora da se sakrije iydaja Srba i predaja teritorije. Tek sada, u zavrsnoj fayi Briselskih pregovora, kada se od Srbije trazi potpisivanje “pravnoobaveyujuceg sporazuma sa Kosovom u ovoj godini… narod vidi da se Kosovo stvarno predaje>poklanja albanskim muslimanima. U evropi se dizu protiv isllamizacije, a Srbija sama na svojoj teritoriji proizvodi islamizaciju.

  IMA 100 PRIMERA kako se obmanjuje srpski narod, da navedem samo jedan (da ne budem dosadan):

  GLASACKE KUTIJE u Severnoj Mitrovici za iybor predsednika Vucica su iznesene van Kosova u Vranje i Novi Pazar da se prebroje glasovi? ZASTO van Kosova? Vucic ya TV kaze: Iz Bezbednosnih razloga? Kako je moguce da je Kosovo odobrilo Srbima predsednicke izbore na Kosovu, a da im ne dozvoljava da prebroje glasove? STVAR JE VRLO JASNA. Vucic se dogovorio sa albancima/Tacijem da se Srbima na Kosovu omoguci glasanje da bi Vucic prikayao kako je Kosovo po Briselskom sporazumu SASTAVNI DEO SRBIJE! ALI, zna Vucic dogovoorio se, da ce GLASACKE KUTIJE BITI IZNESENE VAN KOSOVA na prebrojavanje, jer je Kosovo albanska drzava po Briselskom sporazumu, i ne dozvoljava druga drzava (Srbija) da vrsi izbore na Kosovu!!!ZATO JE VUCIC tako ladno rekao “iy bezbednosnoh razloga glasacke kutije se nose van Kosova u Vranje i Sandzak? Kao da nisu mogle da se prebroje u srpskim opstinama u Mitrovici, u Mesnim zajednicama… ili u srpskim kucama? Ne’e ybog toga da ih albanci napadnu! KAKO JE MOGLA EU kao posrednik i garant u Briselskim pregovorima > da to tolerise? MOZE, naravno, jer se o svemu dogovaraju Vucic, Taci i Mogerini (da prevare Srpski narod)?

  10
  1
 3. Unutrasnji dijalog, Pat/Blok

  2

  OGROMNA PODRSKA Mitropolitu Amfilohiji i APELU za odbranu KiM je apsolutno opravdana.

  CITIRAM medijski izvestaj Vecernje novosti (diplomatski izvori Tanjuga iz Brisela): “Iako je sada fokus stavljen na novu fazu dijaloga i unutrasnji dijalog o Kosovu koji se vodi u Srbiji, zemlje clanice zele da vide da se dogovoreno u “prvoj fazi”, odnosno u Briselskom sporayumu sprovodi. To i dalje ostaje uslov za napredak obe strane (Srbije i Kosova) na evrointegracionom putu”?

  JASNO JE NAZNACENO > da ce “unutrasnji dijalog” biti ugradjen u naredne briselske sporazume/dogovore, i to ce biti prikazano u zavrsnom aktu/Briselskom sporazumu kako je Srbija uz narodno i institucionalno ucesce na celu sa Aleksandrom Vucicem, DEMOKRATSKI RESILA ISTORIJSKI KOMFLIKT KOSOVA (KiM), i da mogu obe strane (Srbija i Kosovo) da napredjuju… udju u EU?

  U diplomatskom IZVESTAJU se takodje POTENCIRA konacno resavanje STATUTA Zajednice opstina sa srpskom vecinom (ZSO), kako pise u BS? Vucic, Dacic i prateci funkcioneri SNS, SPS… govore samo u NASLOVU O ZSO_u, nikada ne saopstavaju da ce po Briselskom sporayumu tzv ZSO raditi po zakonima i Ustavu Kosova, nema nikakva zakonodavno/izvrsna ovlascenja, Srbi prikljuceni/integrisani u albanske/kosovske institucije, a status ZSO isti kao i u ostalim op[tinama drzave Kosovo?!
  Nastavak…

  TO ZNACI da prebacivanjem/ugradjivanjem “unutrasnjeg dijaloga” u Briselski sporazum Vucic prebacuje odgovornost za izdaju Srba i predaju teritorije KiM na Srbiju i srpski narod? Iako je Vucic pet godina licno sprovodio Briselski sporazum (puzecu veleizdaju).

 4. unutrasnji dijalog / Pat/Blok

  Unutrasnji dijalog, Pat/Blok

  2

  OGROMNA PODRSKA Mitropolitu Amfilohiji i APELU za odbranu KiM je apsolutno opravdana.

  CITIRAM medijski izvestaj Vecernje novosti (diplomatski izvori Tanjuga iz Brisela): “Iako je sada fokus stavljen na novu fazu dijaloga i unutrasnji dijalog o Kosovu koji se vodi u Srbiji, zemlje clanice zele da vide da se dogovoreno u “prvoj fazi”, odnosno u Briselskom sporayumu sprovodi. To i dalje ostaje uslov za napredak obe strane (Srbije i Kosova) na evrointegracionom putu”?

  JASNO JE NAZNACENO > da ce “unutrasnji dijalog” biti ugradjen u naredne briselske sporazume/dogovore, i to ce biti prikazano u zavrsnom aktu/Briselskom sporazumu kako je Srbija uz narodno i institucionalno ucesce na celu sa Aleksandrom Vucicem, DEMOKRATSKI RESILA ISTORIJSKI KOMFLIKT KOSOVA (KiM), i da mogu obe strane (Srbija i Kosovo) da napredjuju… udju u EU?

  U diplomatskom IZVESTAJU se takodje POTENCIRA konacno resavanje STATUTA Zajednice opstina sa srpskom vecinom (ZSO), kako pise u BS? Vucic, Dacic i prateci funkcioneri SNS, SPS… govore samo u NASLOVU O ZSO_u, nikada ne saopstavaju da ce po Briselskom sporayumu tzv ZSO raditi po zakonima i Ustavu Kosova, nema nikakva zakonodavno/izvrsna ovlascenja, Srbi prikljuceni/integrisani u albanske/kosovske institucije, a status ZSO isti kao i u ostalim op[tinama drzave Kosovo?!
  Nastavak…

 5. Pat / Blok

  3

  DRZAVA I SP CRKVA mora zajednicki da brane teritorijalni integritet i suverenitet po pitanju ugrozavanja. ZABRANJIVATI SPC da brani nacionalne interese to je katastrofalna greska. Srbija ne uci na (katastrofalnim) greckama, sto se vidi iz sledecih primera:

  GODINE 80_tih SPC je objavila APEL ZA ZASTITU SRPSKOG ZIVLJA I NJEGOVIH SVETINJA I MANASTIRA na KiM. Tada su takodje napadani najvisi predstavnici SPC da se ne mesaju u drzavu! Ja sam i tada branio Apel crkve kriituckim osvrtom (duzim cllankom za stampu). Taj Apel SPC je formalisticki evidentiran u medijima i nista vise.
  GODINE 1987 Srbija donosi JUGOSLOVENSKU PLATFORMU O KOSOVU, da se zaustavi iseljavanje Srba i Crnogoraca sa Kosova i omoguci povratak (predvidjeno 50/100 hiljada, onima koji zele…). NARAVNO, sve se (katastrofalno pogresno) radilo bez ucesca SPC. SPC se jedino obavezivala da podrzava drzavnu politiku o Kosovu(!)? Danas vidimo kakav je epilog takve politike? Cinile su se katastrofalne greske. NOVA NADA, Slobodan Milosevic imao najvece sanse da zaustavi visedecenijsko iseljsvsnje Srba saa KiM i delovanje albanskog separatistickog soviniznma/fasizma, ali nije dovoljno znao jer nije sa KiM, i zbog toga nije imao ynanje i motivaciju kao sto bi imali kosovski Srbi sa KiM koji zive dolle.

  OSNOVNA GRESKA Slobodana Milosevica su… izdvajam dva poteza: 1/ Nije se drzao KiM bez obzira na desavanja (Slovenija, Hrvatska…), a imao 95% Srbiju uz sebe i 95% medijski rt ya Srbbiju? 2/ Na mitinzima sirom Srbije Milosevic zacementirao vlast, i tada otkacio/sutnuo lidere kosovopoljskih Srba, i u vlast generalizovao Vucica i Dacica koji nisu sa KiM i nemaju pojma o KiM (koji su specijalisti ya dodvoravanje i uvlacenje u vlast). Vucica postavio za MINISTRA ZA INFORMISANJE, medijski rat za Kosovo(!). I sta je Vucic uradio za medijski rat za Kosovo? Nista, dileja za politiku, doziveo totalan poraz od Vukaa Draskovica, Kandicke, Biserko,, petokolonasa…? Sigurno se Milosevic u grobu prevrce od muke i kajanja sto je Vucica postavio za ministra medijskog rata za KiM, koji je najvise doprineo diletantsskom politikom da padne Milosevicev rezim, bombardovanje, otme teritorija KiM (vojna doktrina u ratu glasi: ko dobije medijski rat taj je pola bitke dobio), a kosovske lidere na mitinzima Miroslava Solevica, prof. Vlastimira Todorovica, Budimirovica, Kecmana otkacio…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.