Tribunal potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata, Praljak popio otrov i preminuo

TRIBUNAL U HAGU POTVRDIO POSTOJANJE UDRUŽENOG HRVATSKOG ZLOČINAČKOG PODUHVATA S CILJEM ETNIČKOG ČIŠĆENJA DELOVA BIH

Žalbeno veće Haškog tribunala odbilo je žalbu optuženih i potvrdilo zaključak da je udruženi zločinački poduhvat “uspostavio Franjo Tuđman i druge političke vođe sa ciljem usprostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske”.

 Slobodan Praljak, jedan od optuženih u slučaju Prlić, popio je u sudnici Haškog tribunala nešto iz male bočice, za šta njegov advokat tvrdi da je otrov, nakon što mu je zalbeno veće potvrilo kaznu od 20 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima u BIH.

Praljak je nakon izricanja kazne povikao da odbacuje presudu i da nije ratni zločinac, nakon čega je popio nešto iz male bočice i kako javljaju mediji, Praljak je umro u bolnici.

 
Žalbeno veće Haškog tribinala oslobodilo je optužene u slučaju Prlić za zločine nad civilima u Mostaru, a u toku je čitanje dela presude koji se tiče udruženog zločinačkog poduhvata i zločina nad muslimanima u takozvanoj Herceg Bosni.

Predsedavajući žalbenog veća sudija Karmel Agijus, koji je ujedno i predsednik Tribunala, rekao je da je žalbeno veće, uz suprotno mišljenje sudije fausta Pokara, zaključilo da je rušenje Starog mosta u Mostaru bilo izvršeno u vojne svrhe, a ne radi zastrašivanja i terorisanja civilnog stanovništva , bosanskih muslimana.

Prvostepenom presudom, Prlić i ostali proglašeni su krivim za kampanju progona Muslimana iz osam opština u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni od proleća 1993. do proleća 1994. Nepravosnažnom presudom je bilo utvrđeno da su ti zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo uspostavljanje “hrvatskog entiteta, delimično u granicama Hrvatske banovine iz 1939. godine”, nasilnim i trajnim proterivanjem muslimanskog stanovništva iz osam opština u BiH. 

Cilj stvaranja tog entiteta – HRHB – po presudi je bilo “ponovno ujedinjavanje hrvatskog naroda”, budući da je zločinačkim planom bilo predviđeno da se on “ili ujedini sa Hrvatskom, u slučaju da raspada BiH” ili ostane u BiH “s tesnim vezama s Hrvatskom”. 

Tužioci su to nazvali uspostavljanjem “Velike Hrvatske”. 

Tribunal je presudio da je u osmišljavanju tog zločinačkog poduhvata učestvovao tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, a da ga je u BiH ostvarivala, pored Hrvatskog veća odbrane – oružane formacije bosanskih Hrvata – i vojska Republike Hrvatske. 

Kao učesnici u zločinačkom poduhvatu, pored Tuđmana i optuženih, u presudi su navedeni i tadašnji ministar odbrane Hrvatske Gojko Šušak i načelnik Generalštaba HV Janko Bobetko koji su “koordinisali delovanje” sa optuženima. 

Čitanje presude počelo je u 10 časova. Berislav Pušić ne prisustvuje izricanju presude

Jedan komentar

  1. Ako je namera osnivanja Herceg Bosne okvalifikovana kao ”zločinački poduhvat”,
    nije isključeno da se i namera osvivanja Republike Srbeske okvalufikuje na
    isti način, pravno, u drugostepenoj presudi generalu Ratku
    Mladiću. a, za sada, takav politički takav stav je neizbežan!

    Dragan Slavnić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *