Tрибунал потврдио постоjање удруженог хрватског злочиначког подухвата, Праљак попио отров и преминуо

TРИБУНAЛ У ХAГУ ПOTВРДИO ПOСTOJAЊE УДРУЖEНOГ ХРВATСKOГ ЗЛOЧИНAЧKOГ ПOДУХВATA С ЦИЉEM ETНИЧKOГ ЧИШЋEЊA ДEЛOВA БИХ

Жалбено веће Хашког трибунала одбило је жалбу оптужених и потврдило закључак да је удружени злочиначки подухват “успоставио Фрањо Туђман и друге политичке вође са циљем успростављања ентитета у складу са старим границама Хрватске”.

 Слободан Праљак, jедан од оптужених у случаjу Прлић, попио jе у судници Хашког трибунала нешто из мале бочице, за шта његов адвокат тврди да jе отров, након што му jе залбено веће потврило казну од 20 година затвора због злочина над муслиманима у БИХ.

Праљак jе након изрицања казне повикао да одбацуjе пресуду и да ниjе ратни злочинац, након чега jе попио нешто из мале бочице и kако јављају медији, Праљак је умро у болници.

 
Жалбено веће Хашког трибинала ослободило jе оптужене у случаjу Прлић за злочине над цивилима у Mостару, а у току jе читање дела пресуде коjи се тиче удруженог злочиначког подухвата и злочина над муслиманима у такозваноj Херцег Босни.

Председаваjући жалбеног већа судиjа Kармел Aгиjус, коjи jе уjедно и председник Tрибунала, рекао jе да jе жалбено веће, уз супротно мишљење судиjе фауста Покара, закључило да jе рушење Старог моста у Mостару било извршено у воjне сврхе, а не ради застрашивања и терорисања цивилног становништва , босанских муслимана.

Првостепеном пресудом, Прлић и остали проглашени су кривим за кампању прогона Муслимана из осам општина у западној Херцеговини и средњој Босни од пролећа 1993. до пролећа 1994. Неправоснажном пресудом је било утврђено да су ти злочини почињени у оквиру удруженог злочиначког подухвата чији је циљ било успостављање “хрватског ентитета, делимично у границама Хрватске бановине из 1939. године”, насилним и трајним протеривањем муслиманског становништва из осам општина у БиХ. 

Циљ стварања тог ентитета – ХРХБ – по пресуди је било “поновно уједињавање хрватског народа”, будући да је злочиначким планом било предвиђено да се он “или уједини са Хрватском, у случају да распада БиХ” или остане у БиХ “с тесним везама с Хрватском”. 

Тужиоци су то назвали успостављањем “Велике Хрватске”. 

Трибунал је пресудио да је у осмишљавању тог злочиначког подухвата учествовао тадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман, а да га је у БиХ остваривала, поред Хрватског већа одбране – оружане формације босанских Хрвата – и војска Републике Хрватске. 

Као учесници у злочиначком подухвату, поред Туђмана и оптужених, у пресуди су наведени и тадашњи министар одбране Хрватске Гојко Шушак и начелник Генералштаба ХВ Јанко Бобетко који су “координисали деловање” са оптуженима. 

Читање пресуде почело је у 10 часова. Берислав Пушић не присуствује изрицању пресуде

Један коментар

  1. Драган

    Ако је намера оснивања Херцег Босне оквалификована као ”злочиначки подухват”,
    није искључено да се и намера освивања Републике Србеске оквалуфикује на
    исти начин, правно, у другостепеној пресуди генералу Ратку
    Младићу. а, за сада, такав политички такав став је неизбежан!

    Драган Славнић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *