Radionica „Dunav osiguranja“ u Bijeljini: Važno je osigurati useve

Kompanija „Dunav osiguranje“ je krajem septembra organizovala u Bijeljini osmu edukativnu radionicu „Žene u agrobiznisu“, na kojoj je bilo reči o tome zašto je neophodno osigurati useve. Predstavljene su i brojne pogodnosti osiguranja za poljoprivrednike, pre svega za osiguranje useva, plodova i duvana, osiguranje životinja, ali i za osiguranje imovine.
U Republici Srpskoj (RS) osigurano je manje od deset odsto poljoprivrednih površina. To je, prema ocenama direktora filijala „Dunav osiguranja“ u Brčkom i Bijeljini Milana Trninića, veoma malo, budući da su na području Semberije elementarne nepogode u periodu vegetacije sve češće.
„Upravo zato ova radionica je bila prilika i za poljoprivredne proizvođače koji su se dvoumili da li da osiguraju svoju poljoprivrednu proizvodnju, da osim ponude za osiguranje koje pruža naša kompanija, čuju i iskustva poljoprivrednika koji sarađuju sa „Dunav osiguranjem“ i da dobiju preporuku i od njih“, ocenjuje Trninić.
On je u izjavi medijima rekao da „Dunav osiguranje“ na ovom području treću godinu zaredom beleži rast premije što se tiče osiguranja useva i životinja.
U 2017. godini, precizirao je Trninić, filijale Brčko i Bijeljina pokrile su oko 2.000 hektara kada je reč o osiguranju useva.
„Tu ima raznih kultura, među kojima su uljana repica, pšenica, kukuruz, a na području Bijeljine jako je bitno osiguranje duvana“, istakao je Trninić i dodao da su „Dunavu“ najbolja preporuka bili upravo osiguranici koji proizvode duvan, jer su oni imali dosta šteta, ali i dosta iskustva s „Dunav osiguranjem“ prilikom isplate.
Iznos premije za osiguranje pšenice, za prosečan prinos po hektaru, iznosi oko 40 konvertibilnih maraka (KM), kaže Trninić, a za kukuruz, takođe po jednom hektaru prosečnog prinosa, premija iznosi oko 50 konvertibilnih maraka (KM), odnosno za duvan 365 KM, u zavisnosti od visine sume osiguranja po jednom hektaru.
Što se tiče osiguranja voćarskih kultura, prema Trninićevim rečima, izdvaja se ponuda za osiguranje jabuka i šljiva s premijom od 1.280 KM za 2.000 stabala po hektaru, kao i osiguranje krušaka s premijom od 2.560 KM za 2.000 stabala po hektaru.
Direktor filijala u Brčkom i Bijeljini Milan Trninić poručio je i da ima prostora za snižavanje premije ako bi se osiguranje u poljoprivredi omasovilo.
Rade Jovičević, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva iz Trnjaka, koji na 30 hektara zemljišta uzgaja povrće i pšenicu, učestvovao je u aktivnostima današnje radionice, a kako je rekao novinarima, iako je do sada osiguravao samo pšenicu, sada planira da osigura i kupusnjače.
„Želim i njih da osiguram jer sam saznao da ’Dunav’ pruža mogućnosti osiguranja svih ratarskih i povrtarskih kultura i useva, za koje do sada nisam znao ni da postoje.“
Jovičević je u ovoj osiguravajućoj kući osigurao deset hektara svog poljoprivrednog zemljišta, a za „Dunav osiguranje“ se odlučio, kako kaže, zato što tu ima mogućnost da plati samo deset odsto od ukupne premije da bi aktivirao polisu, a da će ostatak premije platiti posle žetve.
„To je presudilo kod 80 odsto proizvođača koje ja poznajem da zaključe polisu osiguranja, a koji sarađuju sa ’Dunavom’. Za tako mali novac, i takve pogodnosti, ne znam ko može da odoli toj ponudi, naravno ukoliko se ozbiljno bavi poljoprivredom“, poručio je Jovićević proizvođačima koji su prisustvovali radionici.
Njegovo mišljenje deli i direktor poljoprivrednog dobra „Napredak“ iz Pelagićeva Aleksa Stakić, koji se bavi proizvodnjom uljane repice, pšenice, soje i kukuruza. Stakić je novinarima rekao da u poslednjih nekoliko godina osigurava sve svoje useve u „Dunav osiguranju“.
„U početku smo osiguravali samo deo površina a onda smo, nakon manjih šteta koje smo prošle godine imali, ocenili da je saradnja sa ’Dunav osiguranjem’ korektna“, rekao je i dodao da su procene i isplata štete odgovarale realnom stanju.
„Nismo imali nikakvih primedbi, tako da ćemo i ove godine osigurati kompletnu poljoprivrednu proizvodnju“, kaže Stakić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *