NOVI POČETAK: I ZA DSS I ZA SRBIJU

Piše Miloš Jovanović

„Ključna reč koja povezuje sve programe, poruke i delovanje stranke i koja predstavlja suštinu njene politike“, kako je to napisao Vojislav Koštunica, osnivač i utemeljitelj politike DSS, jeste – državotvornost, odnosno ideja i stav da nam je iznad svega uvek interes Srbije i srpskog naroda

Obeležavajući dvadesetpetogodišnjicu postojanja, Demokratska stranka Srbije je obeležila i kraj jednog perioda svoje istorije na koji je s pravom ponosna.
„Ključna reč koja povezuje sve programe, poruke i delovanje stranke i koja predstavlja suštinu njene politike“, kako je to napisao Vojislav Koštunica, osnivač i utemeljitelj politike DSS, jeste – državotvornost, odnosno ideja i stav da nam je iznad svega uvek interes Srbije i srpskog naroda. To je čvrsto uporište koje garantuje trajnost, ali podrazumeva mukotrpan put i borbu za slobodnu Srbiju. To je uzak put kojim je Demokratska stranka Srbije koračala proteklih 25 godina.

USTAV I NEUTRALNOST Da li je sve na tom putu bilo idealno? Naravno da nije. Da li smo, jednom na vlasti, bili u prilici da radimo sve ono što smo smatrali ispravnim i potrebnim? Naravno da nismo. Ali jedno je sigurno. Uvek smo se borili za Srbiju i mnogo toga značajnog i dalekosežnog ostavili iza sebe: novi Ustav Srbije kojim se štiti teritorijalna celovitost Srbije, Rezoluciju Narodne skupštine o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije, kojom se utvrđuje vojna neutralnost Srbije, iskustvo da Srbija može slobodno da diše i napreduje u političkom, ekonomskom, medijskom i u svakom drugom smislu.
Sa današnjeg aspekta apsolutne koncentracije vlasti, snažne polarizacije političke scene, atmosfere netolerancije i mržnje, odsustva dijaloga u društvu… taj period odista deluje kao naučna fantastika. DSS je u svoje vreme umeo da sabira i sastavlja, ne da deli i rastavlja.
I nakon četvrt veka DSS se danas nalazi na novom početku. Na novom početku jer Srbija 2017. godine nije Srbija iz 2000, a naročito ne ona iz 1992. godine. Na novom početku, jer je jedan ciklus u istoriji stranke definitivno zatvoren.
Novi početak je, međutim, još potrebniji Srbiji jer je stanje u zemlji dvostruko sumorno. Sumorno po rezultatima, jer i da se ne pomenu problemi teritorijalne celovitosti države, pada standarda građana i pogrešnog modela ekonomskog razvoja, niti problem klijentelizma i korupcije, dovoljno je samo istaći činjenicu da ovu zemlju godišnje napusti više od 50.000 pretežno mladih, radno sposobnih ljudi, što uz negativan prirodni priraštaj ugrožava i biološki opstanak srpskog naroda.
Gore od toga, stanje je sumorno i po opštoj bezidejnosti koja vlada. I zaista, ako ostavimo po strani ideju o evropskom putu bez alternative, koja se zapravo da svesti na izreku „kud svi Turci tu i mali Mujo“, teško je shvatljivo odsustvo vizije i iole ozbiljnijeg političkog promišljanja.
Čini mi se da nikada politička scena i politička rasprava u Srbiji nije bila konfuznija, nikada nije bila besadržajnija i nikada u njoj nije bilo ovoliko politikantstva, a ovako malo ili nimalo politike. Moglo bi se reći da smo ušli u neku vrstu patološkog stanja u kome vlada sveopšta neodređenost, kao da cela politička scena boluje od svojevrsnog disocijativnog poremećaja ličnosti.

PUT I STRANPUTICE U takvim okolnostima Demokratska stranka Srbije nastavlja politiku kojoj su pitanja demokratije, institucija i medija izuzetno važna, ali ne važnija od pitanja teritorijalne celovitosti države, nacionalnog identiteta i kulture, tradicionalnih vrednosti, kao što nije manje važno ni pitanje svrsishodnosti evropskih integracija.
Stranka je postavila svoj politički trougao. Prvi cilj je da uredimo našu državu, jer to niko umesto nas uraditi neće, a svakako je nećemo urediti pukim prepisivanjem pravne regulative EU. Prva stavka u navedenom uređenju mora se ticati promene političkog sistema petooktobarske republike ogrezlog u najgorem obliku partijašenja.
Ali da bismo mogli da se bavimo sobom i svojom državom, potrebno je prethodno ispuniti dva uslova: nikako ne odmrzavati konflikt na KiM, jer će svako odmrzavanje samo produbiti nestabilnost u regionu, i konačno reći da punopravno članstvo Srbije u EU nije više prioritet ove zemlje.
Uvereni da je ovaj uzak put političke i vojne neutralnosti jedini dobar put za Srbiju, a da su ostali stranputice, Demokratska stranka Srbije će učiniti sve da se država njime uputi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *