Najmanje šest ubijenih, više od 40 ranjenih u napadima

Britanska policija je danas saopštila da je najmanje šest ljudi ubijeno sinoć u napadu na Londonskom mostu, koji su izvele tri osobe ubijene potom u obračunu sa policajcima, prenosi Rojters.

Navedeno je da su napadači uleteli vozilom među pešake na mostu, a potom noževima napali ljude na području pijace Borou. Prema navodima londonske Hitne službe, više od 30 ranjenih je primljeno u pet bolnica širom britanske prestonice, a lakše povređenima je pomoć pružena na licu mesta.

Očevidac Mark Roberts, koji se našao na Londonskom mostu tokom sinoćnjeg napada u kojem je ubijeno najmanje šest osoba, izjavio je da je delovalo kao da je kombi ciljao ljude na mostu.

“Izgledalo je kao da je ciljao grupe ljudi. Skamenio sam se jer nisam znao šta da uradim. Bilo je strašno. Razmišljao sam: Kuda da trčim kako bih pobegao?” rekao je 53-godišnji Roberts.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da se incident u Londonu tretira kao potencijalni akt terorizma.

“Nakon novih informacija dobijenih od policije i bezbednosnih zvaničnika, mogu da potvrdim da se užasni incident u Londonu tretira kao potencijalni akt terorizma”, kazala je Mej, samo nešto više od četiri dana uoči izbora zakazanih za 8. jun, prenosi Rojters.

Lodonska policija saopštila je da su incidenti na Londonskom mostu i pijaci Borou proglašeni za terorističke napade, dok treći incident koji se dogodio u delu grada Vokshol sa njima nije povezan, prenosi Rojters.

Policija navodi da je u trećem incidentu reč o ubadanju nožem, ali se ne dovodi u vezu sa terorizmom.

Predsednik SAD Donald Tramp putem Tvitera je prokomentarisao sinoćnje terorističke napade u Londonu, iskazavši solidarnost sa stanovnicima britanske prestonice, a istovremeno je promovisao sopstvenu Uredbu o zabrani putovanja avionom iz pojedinih muslimanskih država kao dodatnu meru koja štiti Amerikance, prenosi Rojters.

“Šta god da SAD mogu da učine kako bi pomogle Londonu i Ujedinjenom kraljevstvu, bićemo tu. Sa vama smo. Bog vas blagoslovio”, napisao je Tramp na ovoj društvenoj mreži.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *