Leteće pero Radomiru Uljareviću

Međunarodni festival poezije u Varni

Na festivalu poezije „Slovenski zagrljaj“ iz Srbije su učestvovali akademik Risto Vasilevski (glavni koordinator Akademije slovenskih književnosti i umetnosti i stalni član žirija festivala) i pesnik Veroljub Vukašinović, iz Crne Gore pesnik Radomir Uljarević i iz Republike Srpske pesnik Predrag Bjelošević.
Takom trajanja Festivala održano je više manifestacija i razgovora, predstavljen je novi broj časopisa „Znaci“ (u stvari, zbornik poezije, biografskih podataka i slika učesnika), a na završnoj svečanosti dodeljena su tradicionalna priznanja ovog velikog okupljanja slovenskih pesnika.
Najveće priznanje Festivala – Velika nagrada „Leteće pero“ – dodeljeno je poznatom crnogorskom pesniku srpskog jezika Radomiru Uljareviću, a dve druge nagrade po
značaju – „Srebrna leteća pera“ – pripala su srpskom pesniku Veroljubu Vukašinoviću (iz Trstenika) i srpskoj pesnikinji iz Pariza Danici Dani Dodić.
Festival „Slovenski zagrljaj“ iskorišćen je i za promociju jedinstvene Antologije savremenih slovenskih pesnika „Slovoprinošenie“ („Slovoprinošenja“). Izdavač ove likovno i grafički izuzetno opremljene antologije je Akademija slovenskih književnosti i umetnosti čije je sedište u Varni. U njoj je poezijom, biografijom i fotografijom zastupljen 194 pesnik iz 28 zemalja. Iz Srbije tu su: Miodrag Pavlović, Petar Pajić, Radomir Andrić, Srba Ignjatović, Risto Vasilevski, Jovan Zivlak, Mićo Cvijetić. Ljiljana Stejić, Dušan Stojković, Zoran Hr. Radisavljević, Veroljub Vukašinović, Viktor B. Šećerovski, Nedeljko Terzić i Goran Đorđević; iz Crne Gore: Radomir Uljarević, Amfilohije Radović i Bećir Vuković; iz Republike Srpske: Ranko Risojević, Predrag Bjelošević, Jovanka Stojčinović Nikolić i Jelena Đurović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *