Летеће перо Радомиру Уљаревићу

Међународни фестивал поезије у Варни

На фестивалу поезије „Словенски загрљај“ из Србије су учествовали академик Ристо Василевски (главни координатор Академије словенских књижевности и уметности и стални члан жирија фестивала) и песник Верољуб Вукашиновић, из Црне Горе песник Радомир Уљаревић и из Републике Српске песник Предраг Бјелошевић.
Таком трајања Фестивала одржано је више манифестација и разговора, представљен је нови број часописа „Знаци“ (у ствари, зборник поезије, биографских података и слика учесника), а на завршној свечаности додељена су традиционална признања овог великог окупљања словенских песника.
Највеће признање Фестивала – Велика награда „Летеће перо“ – додељено је познатом црногорском песнику српског језика Радомиру Уљаревићу, а две друге награде по
значају – „Сребрна летећа пера“ – припала су српском песнику Верољубу Вукашиновићу (из Трстеника) и српској песникињи из Париза Даници Дани Додић.
Фестивал „Словенски загрљај“ искоришћен је и за промоцију јединствене Антологије савремених словенских песника „Словоприношение“ („Словоприношења“). Издавач ове ликовно и графички изузетно опремљене антологије је Академија словенских књижевности и уметности чије је седиште у Варни. У њој је поезијом, биографијом и фотографијом заступљен 194 песник из 28 земаља. Из Србије ту су: Миодраг Павловић, Петар Пајић, Радомир Андрић, Срба Игњатовић, Ристо Василевски, Јован Зивлак, Мићо Цвијетић. Љиљана Стејић, Душан Стојковић, Зоран Хр. Радисављевић, Верољуб Вукашиновић, Виктор Б. Шећеровски, Недељко Терзић и Горан Ђорђевић; из Црне Горе: Радомир Уљаревић, Амфилохије Радовић и Бећир Вуковић; из Републике Српске: Ранко Рисојевић, Предраг Бјелошевић, Јованка Стојчиновић Николић и Јелена Ђуровић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *