Putin: Teroristi u Siriji pripremaju nove provokacije hemijskim oružjem

Rusija ima podatke da teroristi pripremaju nove provokacije hemijskim oružjem u još nekoliko regiona Sirije, između ostalog i u okolini Damaska, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Kako je rekao, teroristi nameravaju da iskoriste hemijske supstance i ponovo za to optuže zvanične sirijske snage. Putin je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa italijanskim kolegom Serđom Matarelom takođe naveo da trenutna situacija u Siriji prilično podseća na događaje iz 2003. godine, kada je Amerika počela svoju vojnu operaciju u Iraku.

„Razgovarao sam sa italijanskim predsednikom i rekao mu da sve ovo podseća na 2003. kada su Amerikanci u Savetu bezbednosti pokazivali navodno hemijsko oružje koje je pronađeno u Iraku. Nakon toga započeta je vojna operacija koja se završila uništenjem zemlje, porastom terorističke pretnje i pojavom DAEŠ-a na međunarodnoj sceni, ni manje, ni više“, rekao je on. Ruski predsednik izjavio je i da je sa svojim italijanskim kolegom razgovarao o situacijama u Siriji i Ukrajini. On je istakao da su u kontekstu borbe protiv terorizma razgovarali o načinima za postizanje mira na Bliskom istoku. „Razgovarali smo o Siriji, spomenuli smo, naravno, i druga žarišta, uključujući i ukrajinsko pitanje“, dodao je Putin. Matarela je došao u zvaničnu posetu Rusiji na poziv ruskog predsednika.

U međuvremenu, šef odeljenja za glavne operacije u ruskom generalštabu, general Sergej Rudskoj, izjavio je da su ekstremisti doneli otrovne supstance u nekoliko sirijskih oblasti kako bi isprovocirali nove američke napade.

“Prema našim informacijama, ekstremisti su doneli otrovne supstance u oblast Kan Šajkun, aerodrom Jurah, Istočnu Gutu i zapadne delove Alepa. Njihov cilj je da stvore još jedan izgovor kako bi se sirijska vlada optužila za upotrebu hemijskog oružja i isprovocirali novi američki napadi u Siriji”, rekao je Rudskoj, prenosi Tas.

Prema njegovim rečima, takvi potezi su “nedopustivi”.

Ruski generalštab saopštio je i da je sirijska vlada spremna da dozvoli međunarodnim ekspertima da istraže njene vojne baze, kao i da će Rusija osigurati njihovu bezbednost, preneo je Rojters.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *