Путин: Терористи у Сирији припремају нове провокације хемијским оружјем

Русија има податке да терористи припремају нове провокације хемијским оружјем у још неколико региона Сирије, између осталог и у околини Дамаска, изјавио је руски председник Владимир Путин.

Како је рекао, терористи намеравају да искористе хемијске супстанце и поново за то оптуже званичне сиријске снаге. Путин је на конференцији за новинаре након разговора са италијанским колегом Серђом Матарелом такође навео да тренутна ситуација у Сирији прилично подсећа на догађаје из 2003. године, када је Америка почела своју војну операцију у Ираку.

„Разговарао сам са италијанским председником и рекао му да све ово подсећа на 2003. када су Американци у Савету безбедности показивали наводно хемијско оружје које је пронађено у Ираку. Након тога започета је војна операција која се завршила уништењем земље, порастом терористичке претње и појавом ДАЕШ-а на међународној сцени, ни мање, ни више“, рекао је он. Руски председник изјавио је и да је са својим италијанским колегом разговарао о ситуацијама у Сирији и Украјини. Он је истакао да су у контексту борбе против тероризма разговарали о начинима за постизање мира на Блиском истоку. „Разговарали смо о Сирији, споменули смо, наравно, и друга жаришта, укључујући и украјинско питање“, додао је Путин. Матарела је дошао у званичну посету Русији на позив руског председника.

У међувремену, шеф одељења за главне операције у руском генералштабу, генерал Сергеј Рудској, изјавио је да су екстремисти донели отровне супстанце у неколико сиријских области како би испровоцирали нове америчке нападе.

“Према нашим информацијама, екстремисти су донели отровне супстанце у област Кан Шајкун, аеродром Јурах, Источну Гуту и западне делове Алепа. Њихов циљ је да створе још један изговор како би се сиријска влада оптужила за употребу хемијског оружја и испровоцирали нови амерички напади у Сирији”, рекао је Рудској, преноси Тас.

Према његовим речима, такви потези су “недопустиви”.

Руски генералштаб саопштио је и да је сиријска влада спремна да дозволи међународним експертима да истраже њене војне базе, као и да ће Русија осигурати њихову безбедност, пренео је Ројтерс.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *